Кюфтета от сьомга с авокадо

Обновена: 10.07.2025|
4 мин. четене
кюфтета от сьомга

Хапването на риба не бива да се ограничава до обикновени филета и риби на скара. Може да приготвяме други вкусотии като например кюфтета от сьомга, с които да разнообразим кето менюто си.

 

Рецепта за кюфтета от сьомга на фурна

Тези кюфтета могат да се приготвят също толкова добре на тиган с краве масло Гхи, но ние предлагаме да опитате да ги изпечете на фурна. Така ще са още по-здравословни и с минимално количество калории.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 2 624 калории
5 г нетни въглехидрати
19 г белтъчини
37 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 350 г филе от сьомга
  • 1 яйце
  • 30 г бадемово брашно
  • 30 г хуск
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. прясно изцеден сок от лимон
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. краве масло Гхи, разтопено
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Намажете филето от сьомга с чесъна, черния пипер и лимоновия сок.
  3. Сложете го в подходяща тава и печете за 10 минути.
  4. Извадете сьомгата от фурната и оставете леко да се охлади за 10 минути.
  5. Нарежете филето на парчетата и го сложете в подходяща купа. Намачкайте го добре с вилица. Прибавете разбитото яйце и разбъркайте добре.
  6. Към сместа от сьомга и яйце добавете хуска, бадемовото брашно и зехтина. Омесете добре сместа с ръце. Опитайте да оформите кюфтенце, което да не се разпада – ако сместа е прекалено суха, прибавете малко зехтин и лимонов сок; ако пък е твърде мокра – може да добавите малко хуск и бадемово брашно в равни количества.
  7. От тази смес може да направите около 12 кюфтенца – възможно е да са повече или по-малко в зависимост от големината.
  8. Сложете в подходяща тава върху хартия за печене.
  9. Намажете кюфтенцата с разтопеното краве масло Гхи.
  10. Печете на 180 градуса за 7-8 минути. Обърнете кюфтенцата и ги печете за още толкова.
  11. Сервирайте готовите кюфтета от сьомга с подходяща салата или свежа гарнитура с авокадо.

Може да сервирате с парчета лимон за допълнителна свежест.

Трик от кухнята: Заедно с тавата кюфтета от сьомга във фурната може да сложите малка тавичка или купичка, пълна с вода. Тя ще започне да се изпарява по време на печенето и ще помогне кюфтетата да останат сочни и да не изсъхнат.

 

Вкусна гарнитура от авокадо и други предложения

 

кюфтета от сьомга

 

Готовите кюфтета от сьомга изключително добре си отиват с гарнитура от свежо авокадо. Може да я приготвите за няколко минути, докато кюфтетата се изпичат.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
5 минути 2 145 калории
3 г нетни въглехидрати
2 г белтъчини
12 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 1 зряло авокадо (~200 г)
  • 1/2 лайм
  • 1 ч. л. екстра върджин зехтин
  • 5 стръка магданоз
  • сол на вкус
  • 1/2 ч. л. черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете авокадото и премахнете костилката.
  2. Нарежете го на парчета и го сложете в подходяща купичка.
  3. Намачкайте го с вилицата. Може да го оставите с по-големи парчета, а може и да го направите на по-фина паста – в зависимост от личните ви предпочитания.
  4. Изстискайте лайма. Добавете към авокадото сока от лайм, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
  5. Нарежете магданоза на ситно и добавете към готовата гарнитура от авокадо.
  6. Разделяме гарнитурата на две равни части и сервираме заедно с готовите кюфтета от сьомга.

 

Ако кюфтетата изискват още време, съхранете гарнитурата в хладилник, за да бъде охладена.

Към подобна гарнитура може да добавите и лют червен пипер, ако харесвате пикантни храни. Магданозът пък може да заместите с копър или кориандър за разнообразие. Парченца домат и прясна люта или сладка чушка също ще допринесат страхотен вкус към гарнитурата.

Свежото авокадо не издържа дълго време в хладилник, без да загуби добрия си външен вид и вкусовите си качества. Затова смело хапвайте готовата гарнитура и не пестете за следващия път.

 

Хранителни стойности

 

кюфтета от сьомга

 

Честото хапване на сьомга е важна част от балансираното и здравословно хранене. Тази риба е изключително полезна за нас, тъй като съдържа редица ценни вещества, които трудно се откриват в толкова големи количества в други храни.

В 1 порция кюфтета от сьомга се съдържат:

  • >400% омега-3 мастни киселини
  • 233% витамин б12
  • 162% селен
  • 132% витамин  Б6
  • 127% витамин Б3
  • 105% витамин Д
  • 89% витамин Б2
  • 74% витамин Б5
  • 71% фосфор
  • 65% мед
  • 56% витамин Е
  • 55% фибри
  • 51% калий

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

Както виждаме нагледно, тези кюфтенца са повече от полезни. Не бива да забравяме също и полезните мазнини, които ще си набавим от гарнитурата с авокадо. Хапвайте по-често кюфтета от сьомга, за да черпите ползите от тази страхотна риба.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Спаначено кето руло. Лесни кето палачинки.

 

За любителите на морската храна сме подготвили още рецепти с риба в нашия кулинарен блог. Опитайте също:

 

Разгледайте и други рецепти в споделената ни кухня във Фейсбук. А във Вайбър канала ни ще получавате безплатно седмично меню, за да улесните своето кето ежедневие.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 04.07.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар