Кюфтета от сьомга с авокадо

Хапването на риба не бива да се ограничава до обикновени филета и риби на скара. Може да приготвяме други вкусотии като например кюфтета от сьомга, с които да разнообразим кето менюто си.
Рецепта за кюфтета от сьомга на фурна
Тези кюфтета могат да се приготвят също толкова добре на тиган с краве масло Гхи, но ние предлагаме да опитате да ги изпечете на фурна. Така ще са още по-здравословни и с минимално количество калории.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 2 | 624 калории 5 г нетни въглехидрати 19 г белтъчини 37 г мазнини |
Необходими продукти:
- 350 г филе от сьомга
- 1 яйце
- 30 г бадемово брашно
- 30 г хуск
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 2 с. л. прясно изцеден сок от лимон
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 с. л. краве масло Гхи, разтопено
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Намажете филето от сьомга с чесъна, черния пипер и лимоновия сок.
- Сложете го в подходяща тава и печете за 10 минути.
- Извадете сьомгата от фурната и оставете леко да се охлади за 10 минути.
- Нарежете филето на парчетата и го сложете в подходяща купа. Намачкайте го добре с вилица. Прибавете разбитото яйце и разбъркайте добре.
- Към сместа от сьомга и яйце добавете хуска, бадемовото брашно и зехтина. Омесете добре сместа с ръце. Опитайте да оформите кюфтенце, което да не се разпада – ако сместа е прекалено суха, прибавете малко зехтин и лимонов сок; ако пък е твърде мокра – може да добавите малко хуск и бадемово брашно в равни количества.
- От тази смес може да направите около 12 кюфтенца – възможно е да са повече или по-малко в зависимост от големината.
- Сложете в подходяща тава върху хартия за печене.
- Намажете кюфтенцата с разтопеното краве масло Гхи.
- Печете на 180 градуса за 7-8 минути. Обърнете кюфтенцата и ги печете за още толкова.
- Сервирайте готовите кюфтета от сьомга с подходяща салата или свежа гарнитура с авокадо.
Може да сервирате с парчета лимон за допълнителна свежест.
Трик от кухнята: Заедно с тавата кюфтета от сьомга във фурната може да сложите малка тавичка или купичка, пълна с вода. Тя ще започне да се изпарява по време на печенето и ще помогне кюфтетата да останат сочни и да не изсъхнат.
Вкусна гарнитура от авокадо и други предложения
Готовите кюфтета от сьомга изключително добре си отиват с гарнитура от свежо авокадо. Може да я приготвите за няколко минути, докато кюфтетата се изпичат.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 2 | 145 калории 3 г нетни въглехидрати 2 г белтъчини 12 г мазнини |
Необходими продукти:
- 1 зряло авокадо (~200 г)
- 1/2 лайм
- 1 ч. л. екстра върджин зехтин
- 5 стръка магданоз
- сол на вкус
- 1/2 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Обелете авокадото и премахнете костилката.
- Нарежете го на парчета и го сложете в подходяща купичка.
- Намачкайте го с вилицата. Може да го оставите с по-големи парчета, а може и да го направите на по-фина паста – в зависимост от личните ви предпочитания.
- Изстискайте лайма. Добавете към авокадото сока от лайм, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
- Нарежете магданоза на ситно и добавете към готовата гарнитура от авокадо.
- Разделяме гарнитурата на две равни части и сервираме заедно с готовите кюфтета от сьомга.
Ако кюфтетата изискват още време, съхранете гарнитурата в хладилник, за да бъде охладена.
Към подобна гарнитура може да добавите и лют червен пипер, ако харесвате пикантни храни. Магданозът пък може да заместите с копър или кориандър за разнообразие. Парченца домат и прясна люта или сладка чушка също ще допринесат страхотен вкус към гарнитурата.
Свежото авокадо не издържа дълго време в хладилник, без да загуби добрия си външен вид и вкусовите си качества. Затова смело хапвайте готовата гарнитура и не пестете за следващия път.
Хранителни стойности
Честото хапване на сьомга е важна част от балансираното и здравословно хранене. Тази риба е изключително полезна за нас, тъй като съдържа редица ценни вещества, които трудно се откриват в толкова големи количества в други храни.
В 1 порция кюфтета от сьомга се съдържат:
- >400% омега-3 мастни киселини
- 233% витамин б12
- 162% селен
- 132% витамин Б6
- 127% витамин Б3
- 105% витамин Д
- 89% витамин Б2
- 74% витамин Б5
- 71% фосфор
- 65% мед
- 56% витамин Е
- 55% фибри
- 51% калий
*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.
Както виждаме нагледно, тези кюфтенца са повече от полезни. Не бива да забравяме също и полезните мазнини, които ще си набавим от гарнитурата с авокадо. Хапвайте по-често кюфтета от сьомга, за да черпите ползите от тази страхотна риба.
Още от нашата здравословна кухня
За любителите на морската храна сме подготвили още рецепти с риба в нашия кулинарен блог. Опитайте също:
- Спаначено кето руло със сьомга
- Бързо предястие със скариди и броколи
- Риба по марокански със сос чермула
Разгледайте и други рецепти в споделената ни кухня във Фейсбук. А във Вайбър канала ни ще получавате безплатно седмично меню, за да улесните своето кето ежедневие.
Добър апетит!
Източници
Няма източници