Днес сме решили да ви запознаем с човек, който не претендира, че е диетолог, но споделя своя личен опит и резултати с всички нас свободно – срещаме ви с Атанас Узунов в едно искрено интервю. Победил в битката с наднорменото тегло и болестите, които го съпровождат, той разкрива пред нас своята история. Атанас Узунов представя свободно своя режим на хранене, благодарение на който е свалил 70 кг напълно здравословно, без гладуване, ограничения и лишения.

Ежедневно четем за хиляди видове отслабване – тема, която интересува всеки човек. Натъкваме се на диети, изразени основно в гладуване, такива, градящи се на протеини и малко мазнини или пък нашумялото през годините разделно хранене – вариантите са много, доказаните резултати малко. Днес всеки втори блогър е диетолог, който ни предлага спортни режими с подходяща храна, часове сън и упражнения. Но идва момент, в който наистина искаме да направим нещо за себе си, за тялото и организма си, а не знаем откъде да почерпим нужната информация. Вижте какво разказва Атанас Узунов по тази тема:

Разкажете ни малко повече за себе си. Какво Ви провокира да потърсите здравословния начин на хранене?

Преди години напълнях рязко, вследствие на стрес и разбира се – неправилно хранене. Сами знаете как стресът влияе на психиката – той или те подтиква към по-големи количества храна или напълно те отблъсква от нея. При мен беше първият вариант. Така стигнах до 140 кг, което доведе след себе си различни здравословни проблеми. Нямах друг избор, освен да отслабна.

През какви пътища минахте, за да достигнете до вярното решение?Атанас Узуонов - преди и след прилагането на кето режима

През какви ли не. Посетих различни лекари, известни диетолози, подлагах се на строги хранителни и спортни режими, но нищо. Губих по 2-3 килограма, които бързо наваксвах. Накрая реших сам да влезна в тази битка с наднорменото тегло. Започнах да чета и да пресявам нужната ми информация. Спрях приема на всякакви храни, които съдържат рафинирана захар, тесто – пълнозърнест и бял хляб. Насочих се към храните с естествени мазнини, т.е само естествена храна – необработена по изкуствен начин.

Колко са хората днес, на които сте помогнали и които се интересуват от Вашия успех?

Доста над 400 000. След като създадох своя режим на хранене, реших да го споделя с всички хора в моето положение. Ефектът е видим и много бързо достигна до голяма група от хора.

Къде хората могат да ви потърсят за съвети или да открият създадения от Вас режим?

Знаете колко бързо навлязоха социалните мрежи през последното десетилетие. За мен беше най-естествено да направя група във facebook по интереси – така членовете се увеличаваха всеки ден. Всеки споделяше своите проблеми, а аз – опита си. Така днес най-активната група, която е достъпна за абсолютно всеки, който пожелае да почерпи информация, е „Оригинал Отслабвай и бъди здрав с Атанас Узунов“. За съжаление, след бързото увеличаване на членовете – около 80000, групата ми беше открадната. Именно поради това, тази е с такова наименование.

Какви диагнози сте преборил, благодарение на хранителния режим?

Когато бях 140 килограма страдах от много силни болки в кръста, вследствие на наднорменото тегло. Всъщност бях в прединфарктно състояние – кръвно 170-180, получавах и паник атаки, задушавах се. Бях стигнал граница, в която човек бързо трябва да вземе мерки. И се справих – започнах да се храня умерено и с полезни храни.

Може ли да ни изброите няколко от най-важните съставки на вашето ежедневно меню?

Разбира се – много зеленчуци, риба, месо, като за него трябва да се направи уточнение. В месото има много естествени мазнини, но ако човек страда от различни здравословни проблеми, неговият прием трябва да се разреди. Да вземем за пример подаграта, тъй като много хора ме питат конкретно за нея – ако при нормални функции на тялото, човек може да приема 7 пъти в седмицата месо, то страдащите от т.н. „царска болест“ не бива да консумират повече от 2 пъти в седмицата месо. През останалите дни то може да се замести с риба.

Разбираме, че месото и рибата са ключови при правилното хранене?

Те са богати на естествени мазнини. Като такива могат да се използват маслото, зехтина, маслините, суровите ядки и др. Ключовият извод, до който съм достигнал и доказал е, че изкуствените мазнини и захарта са бич за здравето на човека.

Като представители на естествения заместител на захарта стевия, няма как да не Ви попитаме за нейното влияние над организма.

Аз съм изключително доволен, че срещнах продуктите Стевиола на българския пазар – те определено са еталон за качество. Стевията е абсолютно невредима за тялото и организма на човека. Тя е естествена билка от природата и като такава може да се употребява без притеснения. Тук изключително важно е качеството на продукта – вече има всякакви вариации, които се разминават с природните свойства на продукта. Аз винаги съветвам хората, които се обръщат към мен с въпроси за режима, да следят стриктно продуктите, които използват, дори и на тях да има етикети био, еко и т.н. Ключово е какво поднасяме на организма си като храна, за да бъдем здрави, леки и щастливи.

 

 

Обновена: 12 юли 2022 в 02:29 | Публикувана: 1 юни 2018 в 20:11 | Категория: Здраве