Растението готу кола, известно още и като брахми, е забележителна билка, която е основна част от системите на традиционната медицина в Азия от векове.

Почитана заради многобройните си ползи за здравето, тя може да се похвали с богата история на медицинска употреба, както в аюрведическата, така и в традиционната китайска медицина.

 

Готу кола – описание

Азиатската билка готу кола (Centella asiatica) е малко, многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство на магданоза – Сенникови (Apiaceae). Тя вирее във влажните зони на Азия, особено в страни като Индия, Шри Ланка, Китай и Индонезия.

Известна е със своя отличителен външен вид, характеризиращ се с кръгли листа и отчетлива цепнатина в центъра.

Листата й обикновено са зелени, а цветята, могат да бъдат розови или бели на цвят. Готу кола предпочита влажна, блатиста среда и често расте в плитки води или близо до водоеми.

 

История и легенди

 

Готу кола

 

Готу кола е древно растение, чиято медицинска употреба датира хиляди години назад на Изток, където традициите и ритуалите се предават от поколение на поколение.

Но за местните това не е просто растение – то е свещен символ на живота и здравето. Легендите около него са много мистични.

Някои твърдят, че това растение е било подарено на хората от същите богове, които дарили света с дара на живота. Други вярват, че само усмихнатите и благочестиви хора могат да го намерят в гъстата джунгла.

Твърди се също, че приемът му може да отвори коронната чакра – тази, която се свързва с духовния растеж, просветлението и връзката на човека с Универсума.

Йогините използват готу кола като помощно средство за по-лесното навлизане в медитативно състояние.

Независимо от легендите, готу кола притежава уникални качества, които се свързват със здравето и дълголетието поради активните вещества, открити в него.

 

Активни вещества

Растението е известно със своите мощни биоактивни съединения, които допринасят за широкия спектър от терапевтични свойства. Нека разгледаме някои от основните активни вещества, открити в Centella asiatica.

Тритерпеноиди

Богата е на тритерпеноидни съединения като азиатикозид, мадекасозид, азиатска киселина и мадекасинова киселина. Те са отговорни за много от фармакологичните й ефекти, включително нейните заздравяващи и противовъзпалителни свойства.

Флавоноиди

В нея се съдържат флавоноидите кверцетин, кемпферол и рутин, които проявяват антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, осигуряващи защита срещу оксидативния стрес.

Етерични масла

Етеричните масла в готу кола имат различни полезни компоненти, включително монотерпени и сесквитерпени, които допринасят за нейните ароматни свойства и някои терапевтични ползи.

Сапонини

Centella asiatica е източник на сапонини, естествени повърхностноактивни вещества с почистващи и успокояващи кожата свойства. Тези съединения също допринасят за способността на билката да подобрява заздравяването на рани.

Полифеноли

Полифенолите са антиоксиданти, които помагат за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, като по този начин допринасят за противосъстаряващия ефект на билката и за цялостното укрепване на здравето.

 

 

Полезните действия на готу кола

 

Готу кола

 

Готу кола се използва от стотици години за лечение на различни заболявания и подобряване на общото здравословно състояние.

Ползите от него включват:

  • Заздравяване на рани – растението е известно с изключителните си свойства ускоряване на заздравяването на рани. Тритерпеноидите стимулират производството на колаген, насърчавайки възстановяването и регенерацията на тъканите. Това го прави много ефективно средство при лечение на рани и различни кожни проблеми.
  • Противовъзпалителен ефект – тритерпеноидите и флавоноидите, открити в Centella asiatica, притежават мощни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението при различни състояния, включително артрит и други възпалителни заболявания.
  • Тонизиращи ефекти – сред множеството ползи от готу кола, една от ключовите, е нейната способност да тонизира и подпомага централната нервна система.
  • Когнитивно подобрение – в Аюрведа се нарича “брахми”, поради свойствата си да подобрява когнитивните способности. Смята се, че подобрява паметта, концентрацията и когнитивната функция.
  • Антиоксидантни свойства – флавоноидите и полифенолите в Centella asiatica действат като антиоксиданти, предпазвайки клетките от оксидативно увреждане и помагат за забавянето на процеса на стареене.
  • При проблеми с кръвообръщението Centella asiatica се използва за облекчаване на симптомите на хронична венозна недостатъчност, като подуване на краката и разширени вени, поради способността си да стимулира кръвообращението.
  • Подмладяващо действие –готу кола се използва и в козметиката за тонизиране на кожата, изглаждане на бръчките и фините линии.

 

Еликсирът на дълголетието

Един от най-забележителните аспекти на готу кола, който я свързва с еликсира на живота, е нейната потенциална роля в увеличаването на дълголетието.

Според легендите тази билка била сред любимите на Ли Чинг-Юен – китайски билкар и майстор по бойни изкуства, който живял цели 256 години.

Вярва се, че това растение е ключът към дългия и здравословен живот.

Нейните ефекти се дължат на съдържанието на множеството антиоксиданти, тритерпени и различни фитохимикали, които предотвратяват преждевременното стареене, подмладяват и подобряват общото здравословно състояние.

Антиоксидантите в готу кола предпазват клетките от увреждане, а тритерпените в него стимулират продукцията на колаген – основния структурен компонент на кожата.

Също така растението е известно и със своята способност да поддържа гъвкавостта на съдовете и сърдечно-съдовата система, което е ключов фактор за дълголетието. 

Всички тези аспекти правят готу кола невероятно ценна растителна съставка, която може да допринесе за увеличаването на дълголетието и подобряване на качеството на живот.

 

Форми на употреба и противопоказания

Въпреки че това растение не вирее по нашите ширини, може да го откриете в билковите магазини и дрогерии, под формата на сушени листа, екстракт или като хранителна добавка.

Ето няколко начина за използване на този ценен растителен еликсир.

Чай от готу кола

Сухите листа на готу кола могат да бъдат приготвени на чай. Една чаша от този чай се счита за освежаващ и тонизиращ.

За една чаша чай, поставете 1 ч. л. сушени листа в 300 г кипяща вода. Нека се запари в продължение на около 20 минути. След това изцедете и консумирайте.

Екстракт от готу кола

На пазара има множество хранителни добавки и течни екстракти, които съдържат активни съставки от готу кола.

Кремове и мази

Можете да намерите кожни кремове, гелове и мазила, които съдържат екстракт от готу кола. Те се прилагат върху кожата и се използват за подпомагане на здравето и външния й вид.

Капсули и таблетки

Ако предпочитате да я приемате под формата на хранителна добавка, можете да намерите капсули или таблетки с екстракт от растението. Те предоставят удобен начин за дозиране.

Противопоказна е при тежки стомашно-чревни заболявания, астма, наличие на алергични реакции към съставките й, шизофрения, автоимунни заболявания, бременност и кърмене. 

 

Заключение

Centella asiatica, със своята богата история и изобилие от биоактивни съединения, е наистина забележителна билка. Разнообразният набор от полезни действия я правят ценно допълнение към традиционните и модерни медицински практики.

Докато изследванията продължават да разкриват нейния потенциал, готу кола остава жизненоважен компонент на билковата медицина на Азия, допринасяйки за благосъстоянието на хората по света.

Каква представлява растението готу кола?

Готу кола (Centella asiatica) е малко, многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство на магданоза – Сенникови (Apiaceae). Тя вирее във влажните зони на Азия, особено в страни като Индия, Шри Ланка, Китай и Индонезия.

Какви активни вещества съдържа?

В него са открити флавоноиди, тритерпеноиди, сапонини, етерични масла и други.

Какви са полезните му действия?

Готу кола притежава противовъзпалително, антиоксидантно, успокояващо действие, подпомага когнитивната функция, стимулира зарастването на рани, подобрява кръвообръщението и други.