Чушки бюрек с млечен сос
Чушки бюрек са класическо българско ястие. Те могат да бъдат поднесени като основно или предястие и са идеални за всякакви поводи. За тези, които следват кето диета, можем лесно да адаптираме рецептата, като заменим традиционното брашно с бадемово брашно и използваме продукти с ниско съдържание на въглехидрати.
Резултатът е същото вкусно ястие, но с по-малко въглехидрати. Ето една версия на рецептата за чушки бюрек с млечен сос, която е адаптирана за кето диета, както и интересни факти за произхода на чушките и техните ползи за здравето.
Рецепта за чушки бюрек
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 12 г нетни въглехидрати 400 калории |
Необходими продукти
За чушките бюрек:
- 8 големи червени чушки, печени и обелени (~960 г)
- 300 г краве сирене (или овче/козе, по избор)
- 3 яйца – 1 за плънката и 2 за паниране (~150 г)
- 100 г бадемово брашно
- сол и черен пипер на вкус
- 30 г масло Гхи за пържене
- пресен магданоз за поръсване
За млечния сос:
- 200 мл кисело мляко
- стрък пресен копър, нарязан на ситно (~5 г)
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Ако използвате пресни чушки, изпечете ги на грил или във фурната, докато кората им стане леко черна и напукана. След това ги поставете в купа, покрийте с капак или фолио, да се задушат за 10 минути. Това ще улесни обелването.
- Обелете чушките внимателно и ги оставете настрана. Ако използвате вече изпечени и обелени чушки (от буркан или замразени), просто ги подсушете добре с кухненска хартия.
- Натрошете сиренето в купа и добавете едно яйце. Разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес. По желание може да добавите малко черен пипер или пресен магданоз за аромат.
- Вземете всяка чушка и внимателно я разтворете. Сложете по лъжица от сместа със сирене и яйце, след което сгънете чушката, така че плънката да остане вътре. Внимавайте да не препълвате, за да не се разпадне при панирането.
- В едната чиния разбийте останалите две яйца. В друга разсипете бадемовото брашно.
- Загрейте маслото Гхи в дълбок тиган на средно висока температура. Внимателно потопете всяка чушка първо в разбитите яйца, след това я оваляйте в сместа с бадемово брашно.
- Изпържете чушките до златисто от всяка страна, като внимавате да не ги прегорите. След като чушките бюрек са готови, ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
- През това време в купа комбинирай млякото, солта, черния пипер и копъра. Разбъркай добре.
Поднесете готовите чушки бюрек топли с млечния сос, поръсени с малко пресен магданоз. Добър апетит!
Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“ и „Режимът 2 – Еволюция“.
Ползи за здравето на чушките
Чушките, особено червените, са истинска „суперхрана“. Те са нискокалорични и богати на витамини, антиоксиданти и фибри, което ги прави идеални за кето и нисковъглехидратни диети.
Високо съдържание на витамин С
Червените чушки са изключително богати на витамин С – дори повече от портокалите! Само една чушка може да ви осигури над 150% от дневната препоръчителна доза витамин С. Този витамин е важен за здравето на имунната система и кожата, като предпазва и от оксидативния стрес.
Антиоксиданти за дълголетие
Чушките съдържат множество мощни антиоксиданти, включително бета-каротин, ликопен и флавоноиди. Тези съединения помагат за защита на клетките от увреждане и намаляват риска от хронични заболявания като сърдечни болести и рак.
Ползи за здравето на очите
Червените чушки съдържат два важни антиоксиданта – лутеин и зеаксантин, които са известни с това, че поддържат здравето на очите и предпазват от дегенерация на макулата, което е една от водещите причини за загуба на зрение при възрастните хора.
Поддържат здраво сърце
Фибрите и антиоксидантите в чушките помагат за поддържане на здраво сърце и нормално кръвно налягане. Включването на чушки в диетата може да допринесе за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
Подкрепа за храносмилането
Чушките съдържат фибри, които помагат за поддържането на здравословна храносмилателна система, като подобряват движението на храната през червата.
История и произход на чушките
Чушките имат дълга и интересна история. Те произлизат от Южна и Централна Америка и са известни още отпреди 7 000 години. Първите култивирани чушки са били използвани от местните индиански племена като важен източник на храна и подправки.
Когато испанските и португалските завоеватели пристигнали в Новия свят през 15-ти век, те открили чушките и ги донесли обратно в Европа. С течение на времето, различни видове чушки, включително сладки и люти, се разпространили из цяла Европа, Азия и Африка.
Има множество сортове чушки, вариращи от сладки до люти. Сладките чушки, известни също като пиперки, включват популярни видове като червена, жълта и зелена чушка. От друга страна, лютите чушки, като чили и халапеньо, са известни със своя остър и лютив вкус, който идва от съединението капсаицин.
Днес чушките са ключова съставка в много кухни по света и заемат специално място в традиционни ястия като унгарския гулаш, мексиканските енчилади и, разбира се, чушки бюрек и българските пълнени чушки.
Чушките са не само вкусни, но и важна част от културната и кулинарната история на много народи!
Още от здравословната ни кухня
Още едно от нашите предложения, подходящи за кето режим са тези пълнени чушки с яйце и сирене.
Ако това предложение за чушки бюрек ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници