Човешки папилома вирус – какво представлява?

Обновена: 14.06.2024|
човешки папилома вирус

Човешки папилома вирус (HPV) е често срещана инфекция, предавана по полов път (ППИ), която засяга милиони хора по света. Това е най-разпространената инфекция, като може да засегне както мъжете, така и жените. Предава се предимно чрез сексуален контакт, включително вагинален, анален и орален секс.

Важно е обаче да се отбележи, че може да се предава и по други начини като например контакт кожа до кожа.

Какво е човешки папилома вирус (HPV)?

Човешкият папилома вирус (HPV) е група от сродни вируси, които заразяват кожата и лигавиците при хората. Те са част от семейство Papillomaviridae. Не всички от тези вируси имат капсид, който представлява протеинова обвивка, заобикаляща генетичния им материал – ДНК.


В ДНК се съдържа генетичната информация на вируса, която е необходима за репликацията и производството на нови вирусни частици. Вирусите HPV, които имат капсид, са обвити във външен протеинов слой. Той помага за защитата на вируса от външни агенти и улеснява неговото проникване в клетките на домакините.

vitd3 400
keto banner site 01
vitd3 400
keto banner site 01

Има над 200 различни вида HPV и те се разделят на нискорискови и високорискови типове въз основа на връзката им с определени здравословни състояния:

 • HPV с нисък риск. Тези типове HPV обикновено причиняват доброкачествени брадавици condyloma acuminata, които представляват израстъци с телесен цвят и се появяват върху гениталните и аналните области. Въпреки че са неприятни и могат да изискват лечение, нискорисковите типове HPV не са свързани с повишен риск от рак.
 • Високорисков HPV. Някои високорискови типове HPV могат да причинят развитието на различни видове рак, включително рак на шийката на матката, ануса, вулвата, вагината, пениса и гърлото.

 

Симптоми и етапи на заболяването

 

Човешки папилома вирус

 

Етапи

Етапите на заразяване с човешки папилома вирус варират в зависимост от индивидуалния имунен отговор на заразения човек и от конкретния вид вирус.

Обикновено заразяването с ЧПВ може да бъде разделено на следните етапи:

 • Инкубационен (скрит) период. След заразяването има известен период на инкубация, когато вирусът се размножава в клетките на кожата или мукозните мембрани  (влажни, розови тъкани, покриващи повърхността на части от тялото), но все още не се проявяват явни симптоми. Този период може да варира от седмици до месеци или дори години.
 • Появата на симптоми. Симптомите на инфекция с човешки папилома вирус могат да се появят в различни форми, включително генитални брадавици, необичайни клетъчни промени, обриви или други промени в засегнатите области.
 • Прогресиране. В зависимост от имунния отговор на индивида и от характеристиките на вируса, инфекцията може да прогресира или да остане латентна. В някои случаи имунната система на организма може да премахне вируса напълно, докато в други случаи може да остане латентен или да предизвика по-сериозни болести като рак на гениталите и други засегнати области.

 

Симптоми

Симптомите на заразяване с човешки папилома вирус (ЧПВ) варират в зависимост от видовете вируси и местоположението на инфекцията. Някои хора може да изпитват явни симптоми, докато други могат да бъдат носители на вируса, без да забележат никакви проблеми.

Един от основните симптоми на ЧПВ са брадавиците, които се появяват върху гениталната област. Те могат да бъдат болезнени или безболезнени. Друг важен симптом е появата на необичайни изменения в гениталната област. Това може да включва обриви или възпаление, които да бъдат индикатор за вирусната активност.

При жените аномалните клетъчни промени в шийката на матката могат да бъдат следствие от инфекция със ЧПВ. Тези промени често не проявяват симптоми, поради което е важно да се направи HPV тест, който да открие потенциалните проблеми в ранен етап.

При мъжете ЧПВ може да предизвика брадавици в устата, на гениталите или в ануса. Въпреки че тези симптоми могат да бъдат малко по-редки отколкото при жените, все пак е важно да се наблюдават каквито и да било необичайни промени и да се направи консултация с лекар.

В някои случаи HPV инфекциите могат да доведат до развитието на ракови заболявания с течение на времето. Това обикновено се случва след продължителна инфекция с високорискови видове HPV. Те включват анален рак, аногенитален рак, рака на маточната шийка и орофарингеален рак.

 

Причини за развитие на човешки папилома вирус, рискови фактори и последствия

 

Човешки папилома вирус

 

HPV се предава предимно чрез сексуален контакт, включително вагинален, анален и орален секс. Вирусът може да се разпространи чрез контакт кожа до кожа със заразен човек.

Няколко фактора могат да увеличат индивидуалния риск от заразяване с човешки папиломен вирус и последствията от него:

 • Сексуална активност. Рисковото сексуално поведение и наличието на множество сексуални партньори може да увеличи вероятността от предаване на HPV.
 • Отслабена имунна система. Хората с отслабена имунна система като тези, живеещи с ХИВ/СПИН или подложени на имуносупресивна терапия, са по-податливи на HPV инфекция и нейните усложнения.

 

Как се диагностицира и какви изследвания трябва да направим?

HPV инфекцията може да бъде диагностицирана чрез различни методи, включително:

 • HPV ДНК тест. Той може да открива генетичния материал на високорисковите HPV типове в цервикалните клетки, като помага да се идентифицират жени с повишен риск от развитие на рак на маточната шийка.
 • Пап тест (ПАП тест). Този скринингов тест се използва за откриване на необичайни промени в клетките на шийката на матката, които могат да показват HPV инфекция или предракови състояния.
 • Физически преглед. Лекарят може да инспектира визуално гениталната област за наличие на брадавици или други аномалии, предполагащи HPV инфекция.
 • Колпоскопия. Този метод включва използване на специален уред, наречен колпоскоп, за да се прегледа внимателно вътрешността на вагината и шийката на матката с увеличение, за да се открият аномалии.
 • Биопсия. В случай на откриване на необичайни клетъчни промени или образувания, лекарят може да реши да извърши биопсия, като вземе образци от тъканта за допълнителни изследвания под микроскоп.

Ако имате симптоми или рискови фактори за инфекция с човешки папиломен вирус (ЧПВ), е важно да се консултирате с вашия личен лекар за преглед и съвет. Той може да препоръча различни изследвания в зависимост от вашата медицинска история и симптомите ви.

 

Какви са методите на лечение?

Лечението на инфекцията с човешки папилома вирус зависи от специфичните симптоми и наличните усложнения:

 • Лекарства за облекчаване на симптомите. За генитални брадавици, които са причинени от HPV, лекарят може да препише кремове или топикални лекарства (за директно прилагане върху кожата или лигавиците), които помагат за облекчаване на симптомите.
 • Процедури за отстраняване на гениталните брадавици. В някои случаи брадавиците могат да бъдат отстранени чрез процедури като криотерапия (замразяване с течен азот), електрокаутеризация (използване на електричество за изгаряне на образуванията) или хирургическо отстраняване.
 • Процедури за лечение на предракови промени. Ако предракови промени се открият при жените по време на ПАП тест или колпоскопия, лекарят може да препоръча процедури като конизация на шийката, която включва изрязване на аномалните тъкани за биопсия или за пълно премахване на променената тъкан.

 

Заключение

 

Човешки папилома вирус

 

Човешкият папиломен вирус (HPV) е разпространена инфекция, предавана по полов път със значителни последици за здравето. Въпреки че HPV инфекцията може да доведе до генитални брадавици и определени видове рак, напредъкът в медицината подобри способността ни да предотвратяваме и управляваме състояния, свързани с HPV.

Чрез повишаване на осведомеността и инвестиране в изследователски усилия можем да работим за намаляване на тежестта на свързаните с HPV заболявания и подобряване на общественото здраве.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява човешкият папилома вирус?

Човешкият папилома вирус (HPV) е широко разпространен вирус, който може да причини брадавици и предракови промени в клетките на различни части от тялото, включително гениталиите, гърлото и устната кухина.

Как се предава?

Той се предава предимно чрез сексуален контакт. Повечето HPV инфекции са безсимптомни и изчезват сами, но някои щамове могат да причинят здравословни проблеми.

"Какви изследвания да си направим?

Изследванията за HPV включват Пап тест, HPV тест и колпоскопия.

 

Категории: Женско здраве, Здраве, Мъжко здраве|Публикувана: 11.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 юни 2024 в 10:37 | Публикувана: 11 юни 2024 в 12:00 | Категория: Женско здраве, Здраве, Мъжко здраве