Банаба – билката чудо в борбата с диабета

Обновена: 14.03.2024|

Банабата е индийско дърво с добре познати и широко разпространени лечебни качества. В народната медицина на някои региони на Азия се използва за облекчаване на редица симптоми и заболявания, а по нашите ширини може да се намери под формата на билково лекарство или хранителна добавка.

Екзотичното дърво помага за нормализиране на кръвната захар, понижава нивата на холестерола в кръвта и укрепва тялото с помощта на антиоксидантните си свойства.

 

Какво представлява банабата?

Банаба наричаме тропическото растение, още познато като Lagerstroemia speciosa L. Неговите листа съдържат полезни съединения, които се извличат с лечебни цели. Открива се естествено в Индия, Филипините, Малайзия и Югоизточна Азия. Местните също го наричат Гордостта на Индия. 

kurk 400
kurk pep 600

Банабата е широколистно дърво, което има бели, розови или лилави цветове. То расте до 20 м височина и често се засажда за декорация на дворове и паркове. Плодовете са дребни, овални и приличат на ядки. Кората е на слоеве, лесно се отлепва и има формата на люспи. Листата са гладки, тънки и заострени в края.

kurk 400
kurk pep 600

От хилядолетия листата на банабата се използват за лекуване и контролиране на диабета.

През 1940 година е публикувано проучване, което открива подобните на инсулин свойства на листата. Преди това банабата се е използвала с други цели в рамките на традиционната медицина на местните народи.

Почти всяка част на растението се използва в народната медицина:

  • С кората се правят отвари за облекчаване на диария, стомашни болки и разстройства.
  • Екстрактите от корените и плодовете действат болкоуспокояващо. От тях също могат да се извлекат съединенията, познати като „растителен инсулин“.
  • Листата най-често се използват за понижаване на кръвната захар. Те съдържат множество полезни съединения, които могат да са от полза на организма ни. В традиционната медицина се приготвят отвари и чайове с листата на дървото, но в билковата фармация се използват техните екстракти.

Начин на прием

Ако успеете да намерите листа от банаба, те могат да се консумират под формата на чай до 2 чаши дневно. Тъй като може да са трудни за откриване в пазарната мрежа, обикновено се приема под формата на хранителна добавка, която е много по-достъпна. В тези случаи трябва да спазваме дозата и начина на прием, отбелязан на опаковката.

Не се препоръчва прием по-дълъг от 2 седмици, тъй като няма достатъчно изследвания за ефектите върху тялото.

 

Ползи от банабата

 

банаба

 

Банабата се използва в традиционната медицина от векове насам. Нейните ползи са не само познати на южноазиатските местни народи, но и са научно доказани в резултат на много проучвания. Можем да се възползваме от екстрактите на екзотичното растение, за да укрепим здравето на собственото си тяло.

Понижава кръвната захар и подобрява инсулиновия отговор

Този ефект на листата на банаба е най-популярното и търсено свойство на растението. Редица проучвания са доказали тези свойства на банабата и частите от нея. Няколко съединения в листата подпомагат регулацията на кръвната захар:

  • Корозоловата киселина доказано повишава инсулиновата чувствителност. Заедно с това засилва усвояването на глюкоза от клетките, което я изтегля от кръвта. Нейното влияние в тялото е бързо и ефикасно – забелязва се благоприятен ефект в рамките на 60 минути.
  • Елагитанините са няколко вида танини, които се борят срещу свободните радикали. Те укрепват сърдечно-съдовата система, като по този начин понижават кръвната захар, кръвното налягане и холестерола.

Понижава кръвното налягане и холестерола

Повечето съединения в банабата, които понижават кръвната захар, имат допълнително положително влияние върху нивата на холестерол в кръвта. Корозоловата киселина е главната причина за тези полезни свойства. Изследвания върху гризачи показват значително понижаване на холестерола след третиране с тази киселина. 

Проучвания показват значително намаляване на триглицеридите при гризачи с хронично затлъстяване. Тези резултати са валидни както за гризачи с диабет, така и за тези с нормални нива на кръвната захар. Тези открития отварят нови врати пред учените за бъдещи тестове върху хора и използването на билковите екстракти от банаба за направата на ефикасни медикаменти.

За намаляване на нивата на холестерол благоприятно се отразява комбинацията на листа от банаба с куркума.

Може да предотврати ракови заболявания

Листата на банаба съдържат съединения със силна антиоксидантна активност. Разнообразието от феноли и флавоноиди в тях неутрализира успешно свободните радикали и предотвратява щетите, които те могат да нанесат. Антиоксидантите помагат на тялото да се справи с неприятните ефекти на химиотерапията.

 

Противопоказания и странични ефекти

 

банаба

 

Може да се наблюдават някои странични ефекти при продължителна употреба или прием на големи количества банаба. Ефектите не са силни и бързо отшумяват след преустановяване на приема. Те могат да бъдат:

  • Замаяност и объркване
  • Главоболие
  • Разстроен стомах
  • Меки изпражнения

 

Тъй като влияе върху кръвната захар, не бива да се използват екстракти и добавки от това растение преди планирана хирургическа интервенция. Желателно е да изчакаме 2 седмици след операция, за да приемаме банаба под всякаква форма.

Ако приемаме медикаменти за регулиране на кръвната захар, трябва да се консултираме с лекуващия си лекар преди приема на банаба. Това ще предотврати прекомерното понижаване на стойностите, което също може да бъде опасно.

Комбинацията с лекарства за понижаване на кръвното налягане също трябва да се съгласува с лекуващ лекар. Комбинацията с диклофенак и негови производни медикаменти може сериозно да увреди бъбреците.

Ако имаме установена алергия към нар, може да получим реакция и от екстракти на банаба, тъй като те споделят едно ботаническо семейство. Не бива да го приемаме при бременност или кърмене. Няма достатъчно изследвания за вредите при прием от деца и затова не се препоръчва употребата му.

 

Заключение

 

банаба

 

Банабата е индийско растение, чиито листа носят редица полезни съединения, имитиращи инсулиновата активност в тялото. Кората и плодовете също могат да се използват за медицински цели и екстракти от тях намират място в традиционната медицина на южноазиатските народи.

По нашите ширини е трудно за откриване, но се приема под формата на хранителна добавка.

 

Какво представлява банабата?

Банабата е индийско дърво с добре познати и широко разпространени лечебни качества. В народната медицина на някои региони на Азия се използва за облекчаване на редица симптоми и заболявания, а по нашите ширини може да се намери под формата на билково лекарство или хранителна добавка.

Как се приема?

Ако успеете да намерите листа от банаба, те могат да се консумират под формата на чай до 2 чаши дневно. Тъй като може да са трудни за откриване в пазарната мрежа, обикновено се приема под формата на хранителна добавка, която е много по-достъпна.

Какви ползи има от употребата?

Банабата доказано понижава нивата на кръвна захар, тъй като съдържа някои съединения с активно действие. Заедно с това укрепва сърдечно-съдовата система, понижава холестерола и предпазва от вредите на свободните радикали.

Има ли противопоказания?

Може да се наблюдават някои странични ефекти при продължителна употреба или прием на големи количества банаба. Ефектите не са силни и бързо отшумяват след преустановяване на приема. Може да се усети главоболие, замайване, стомашен дискомфорт или диария.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 14.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 14 март 2024 в 09:44 | Категория: Билки, Здраве