Пиле по тоскански

Обновена: 26.04.2024|
Пиле по тоскански.

Днешната рецепта за пиле по тоскански е позната и като „Marry me chicken“. Има малки разлики между нея и традиционната тосканска рецепта, на които ще обърнем внимание.

Дори името на ястието подсказва колко вкусно е, като насладата от него е толкова силна, че може да вдъхнови някой да предложи брак, след като го опита.

Дали тази специална версията на пиле по тоскански, подходяща за кето режима, е действително толкова апетитна, колкото се предполага, можете сами да прецените, след като опитате нашата рецепта.

 

Пиле по тоскански (Marry me chicken)

Апетитното пиле по тоскански е една сравнително бърза рецепта, която дължи своя невероятен вкус както на плътния сос, така и на доброто съчетание на подправки, типично за тосканската кухня. Време е да приготвим този специалитет!

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
35 минути 4 5 г нетни въглехидрати
55 г протеин
10 г мазнини
441 калории

 

Необходими продукти:

  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 900 г пилешки гърди
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1/4 ч. л. черен пипер
  • 200 г спанак
  • 2 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1/2 ч. л. червен пипер на люспи
  • 95 г пилешки бульон
  • 60 г готварска сметана
  • 55 г сушени домати, нарязани
  • 85 г пармезан
  • 85 г пресен босилек, нарязан

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 190° C градуса. В голям подходящ за фурна тиган на средно висока температура загрейте зехтина.
  2. Подправете пилешките гърди със сол и черен пипер и ги запържете до златисто (около 4 минути от всяка страна). Прехвърлете пилето в чиния и оставете настрана.
  3. Върнете тигана на среден огън. Добавете чесъна и гответе за 1 минута. Разбъркайте мащерката, люспите от червен пипер, пилешкия бульон и сметаната. Оставете да къкри за 5 минути, като разбърквате често. Добавете сушените домати, спанака и пармезана.
  4. Сложете пилето в тавичка и налейте соса върху пилешките гърди. Поставете във фурната и печете, докато пилето се сготви – около 15 минути или докато достигне вътрешна температура 70° C .
  5. Гарнирайте с настърган пармезан по желание и сервирайте своето пиле по тоскански.

 

За още вкусни кето ястия, подобни на пиле по тоскански, може да разгледате нашите книги с рецепти „Кето фантазии“.

 

Повече за произхода на рецептата

 

Пиле по тоскански.

 

Пиле по тоскански е ястие, което черпи вдъхновение от кухнята на региона Тоскана в Италия. Конкретната вариация на рецептата, позната като „Marry me“ пиле, е много сходна с класическата рецепта за пиле по тоскански.

И двете са вкусни пилешки ястия, които споделят доста прилики във вкусовите си профили, но имат разлики по отношение на съставките и подготовката.

„Marry me“ пилето е известно със своя кремообразен и леко остър сос, който обикновено се прави със съставки като сушени домати, чесън, сметана, пилешки бульон и сирене пармезан. Често се сервира върху паста, ориз или с хрупкав хляб, за да попие кремообразния сос.

За разлика от него, съставките в пиле по тоскански обикновено са сушени домати, чесън, бяло вино, пресни билки (като розмарин и мащерка) и понякога спанак.

Сосът обикновено е по-лек и по-малко кремообразен, като се прави с бяло вино и пилешки бульон. Ястието обикновено се сервира с печени зеленчуци, картофено пюре или обикновена салата.

 

Тосканската кухня

Тосканската кухня е известна и обичана в Италия, като отразява богатото земеделско и кулинарно наследство на региона. Известна е със своите прости, но ароматни ястия, които съдържат висококачествени, свежи съставки – обикновено от местни източници.

Ястията често съдържат само няколко, внимателно подбрани, съставки. Акцентът е върху естествените аромати. Обикновено се използват висококачествени, сезонни продукти, като пресни зеленчуци, плодове, зехтин, билки и месо.

Тоскана е известна със своя екстра върджин зехтин, както и със своя „безсолен хляб“.

Въпреки че пастата е основна храна, тя обикновено се използва пестеливо в супи или прости сосове. Тосканската кухня включва разнообразни супи и яхнии, например супа от колбаси и зеле.

В Тоскана винопроизводството е силно развито, като местните вина допълват и се връзват перфектно към повечето тоскански ястия.

Десертите са прости и не прекалено сладки. Популярни са рецептите за бадемови бисквитки, които се сервират с вино.

Тосканските кулинарни фестивали и събития отбелязват традициите на региона. Някои от най-популярните и посещавани събития включват Фестивала на виното в Монталчино и Фестивала на пържолите в Панцано.

 

Какви подправки се използват?

Тосканската кухня разчита на комбинация от билки и подправки, за да подсили вкуса на своите ястия.

Ето кои са основните:

  • Розмарин една от най-известните и обичани билки в тосканската кухня. Неговият ароматен, боров вкус допълва меса като агнешко и печено свинско, както и печени зеленчуци.
  • Градински чай. Листата му се използват за вливане на фин, земен вкус в различни тоскански ястия. Съчетава се добре с масло и често се използва за овкусяване на тестени ястия или като подправка за печени меса.
  • Чесън. Използва се обилно за овкусяване на сосове, яхнии и печени меса. Често се комбинира със зехтин, за да се направи масло, напоено с чесън, наречено „aglio e olio“.
  • Люспи от червен пипер. Натрошените люспи от червен пипер се използват за добавяне на топлина и се поръсват се върху пица, паста и различни сосове. Те са особено популярни в Южна Тоскана.
  • Семена от копър. Имат сладък, подобен на женско биле вкус и се използват за подправка на колбаси и печени меса.
  • Мащерка. Използва се за овкусяване на печени меса и меса на скара, както и зеленчукови ястия. Има леко ментов вкус, който се съчетава добре с други билки като розмарин и градински чай.

 

Други предложения

 

Пиле на бутилка - рецепта.

 

Ако това пиле по тоскански ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Някои от любимите ни рецепти с пиле включват:

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 април 2024 в 15:59 | Публикувана: 1 февруари 2024 в 10:26 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф