Гоби панир – карфиол с индийско сирене

Обновена: 15.03.2024|
гоби панир - карфиол с панир

Гоби панир е възхитително индийско блюдо, което комбинира карфиол с традиционното индийско сирене панир в завладяващ ароматен сос от подправки.

Това ястие привлича хора от различни култури и предпочитания на хранене и неговата популярност продължава да расте извън Индия.

 

Рецепта за гоби панир

Гоби панир е удоволствие за сетивата, съчетавайки хрупкавостта на карфиола с богатия вкус на панира и наситените аромати на индийските подправки.

Тази подходяща за кето режим рецепта ще задоволи вкусовите ви рецептори и ще ви пренесе в магията на Индия, като същевременно поддържа приема на въглехидрати под контрол.

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

Да започваме нашето гастрономическо пътешествие!

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 минути 3 7, 4 нетни въглехидрати, 616 калории

 

Необходими продукти:

  • 300 г карфиол, нарязан на цветчета
  • 1 л вода
  • 400 г панир, нарязан на кубчета

 

Рецептата за панир сирене може да видите в нашата кулинарна секция.

За соса:

  • 150 г домати, нарязан на ситно
  • 1 с. л. семена от кимион
  • 1 с. л. гарам масала
  • 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 с. л. червено чили на прах
  • 1/4 с. л. куркума
  • 50 мл студено пресован зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 с. л. пресен кориандър за гарниране

 

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера сложете карфиола и добавете 1 литър подсолена вода.
  2. Загрейте котлона и гответе карфиола, докато омекне, но остане същевременно хрупкав.
  3. В тиган загрейте 20 мл зехтин и запържете панира, докато стане златисто-кафяв.
  4. В друг тиган загрейте 30 мл зехтин и добавете семената от кимион, зелената чушка, доматите, куркумата, чилито, солта и черния пипер.
  5. Добавете сварения карфиол и разбъркайте добре. Сложете капак и оставете да се готви 5-7 минути.
  6. След това прибавете пържения панир и гарам масалата и оставете за още 5-7 минути на котлона, под капак.
  7. Свалете от котлона и поръсете с пресен кориандър готовия гоби панир.

 

Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Интересни факти за индийската кухня

 

гоби панир - карфиол с панир

 

Индия е земята на богатствата – богатство на култури, традиции, езици и, разбира се, кухня. Тя е знаменита с разнообразието си от подправки, смеси и методи на готвене, които правят всяко ястие уникално и неповторимо.

Едно от най-обичаните ястия, които приканват сърцата на любителите на гастрономическите изкушения и привличат погледите на кулинарните ентусиасти, е гоби панир.

То произлиза от северните региони на Индия, но е добре познато в цялата страна и е популярно в различни вариации.

Гоби панир е толкова вкусно, че се радва на голяма популярност не само в Индия, но и извън нея. То е станало едно от често поръчваните ястия в ресторантите с индийска кухня по света.

Също така може лесно да се адаптира към различни диети, включително вегетарианска и кето диета, като се заменят някои съставки според предпочитанията и ограниченията на диетата.

Панирът е източник на протеини и калций, което го прави привлекателен избор, особено за вегетарианците, а карфиолът е изобилен на витамини и минерали.

Гоби панир се отличава с уникалните индийски подправки, като куркума, гарам масала, кимион и други, които допринасят за разнообразието от аромати и вкусове.

Вълшебството на индийската кухня лежи в умението на готвачите да смесват различни подправки, да комбинират разнообразни съставки и да предлагат богато разнообразие от аромати и текстури в едно ястие.

Индийските масали придават характерен вкус, аромат и цветове на ястията. Думата „масала“ произлиза от хинди и означава „подправки“.

Индийските подправки са прославени от древни времена заради техните лечебни свойства, живи цветове и неповторими аромати. Всяка една може да се похвали с уникални характеристики, които, когато се комбинират внимателно, създават незабравимо вкусово изживяване.

Кимионът добавя земна топлина и орехов вкус към ястието. Това е подправката, която служи като основа за много индийски рецепти.

Семената на кориандъра са леко цитрусови и предлагат сладка, но леко пиперлива нотка, което ги прави незаменима подправка в индийската кухня.

Известна със своя ярък златист оттенък, куркумата пък придава топъл и леко горчив вкус, като същевременно се слави със своите ползи за здравето.

Гарам масалата – смес от различни подправки, включително кардамон, карамфил, канела и черен пипер, доставя завладяваща пикантна нотка, издигайки ястието на друго ниво.

Освен на шарените подправки, Индия е и страната на цветните фестивали и това се отразява и в нейната кухня. Разнообразието от цветове и аромати в ястията, поднесени по време на фестивалите, е вълшебно преживяване.

От фестивала на светлините Дивали до цветовете на Холи (фестивалът на пролетта и любовта), индийската кухня играе значима роля в културните събития.

Индия ни показва, че храната е не само акт на удоволствие, но и отражение на културата, историята и духовността на народите.

Позволете си да бъдете въведени в чудния свят на индийската кухня и нека храната ви бъде преживяване и творчество, като се вдъхновявате от великолепието и богатствата на тази хилядолетна страна.

 

Още от здравословната ни кухня

 

палак панир, индийска кухня, гоби панир

 

Ако нашето предложение за гоби панир ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:04 | Публикувана: 24 август 2023 в 11:00 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф