Мастит: симптоми, причини, лечение

Обновена: 08.03.2024|
Мастит, лечение, преглед.

Възпалението на млечните жлези се нарича на мастит. Дължи се най-често на бактериална инфекция или запушване на млечните канали. Как този здравословен проблем се проявява, какво е неговото лечение и профилактика, ще научите тук.

 

Какво е мастит

Този термин произлиза от гръцката дума mastos – „гърда” и наставката за възпаление „itis. Това е вид тъканно възпаление, което протича със зачервяване, оток, болка и чувствителност в гърдите. Често се развива при жени, които кърмят, обикновено през първите два месеца след като са родили.

Разграничават се два вида мастит – лактационен (следродилен) и нелактационен. Много рядко, възпаление на млечните жлези може да настъпи при жени, които не кърмят, както и при мъже.

 

zink 400
zink 600
zink 400
zink 600

Как се проявява?

Нормално е жените, които току-що са започнали да кърмят, да усещат известна напрегнатост в гърдите си. Въпреки това, ако през този период се появят болка и усещане за парене, състоянието може да е сигнал за възпаление и изисква лекарска намеса.

Най-честите симптоми на мастит са:

  • подуване на гърдите, съпроводено със зачервяване, чувствителност и болка
  • усещане за парене по време на кърмене
  • сърбеж и чувство, че се е втвърдила млечната жлеза
  • натрупване на гной в ограничено място от гръдната тъкан, оформяне на абсцес, който е твърд, болезнен, подобен на бучка
  • необичайно затопляне в мястото на абсцеса
  • изтичане от млечните канали на плътна, обикновено жълтозелена течност с неприятна миризма
  • оток в подмишниците
  • хронична умора
  • висока температура и втрисане

 

Фактори за мастит

 

Мастит. Митове за бременността. Божидар Василев. Алкохол и кърмене, тютюнопушене по време на кърмене, медикаменти по време на кърмене. Кърмене. Диета след раждане.

 

Отдавна се знае, че ако майчината кърма не се изцеди напълно, тя се натрупва и започва да блокира млечните канали. Това създава условия за възпаление.

Пукнатини и ранички по гръдните зърна отварят входна врата за бактерии, намиращи се в устата и носа на бебето, по кожата на майката и рожбата й.

В зависимост от вида на миниатюрните агресори, тяхната инвазия в гръдната тъкан може да е повърхностна или дълбока. И в двата случая млякото, останало след кърмене, създава благоприятна среда развитие на микробите. За да ликвидира инфекцията, майчиният организъм реагира с локални и общи възпалителни промени.

Има и други причини за мастит, които засягат некърмещите жени, както и мъжете. Предпоставка за проблема понякога е менопаузата. Тогава настъпват хормонални промени, създаващи условия за запушване на гръдните канали с мъртви клетки.

Значение имат и множество хронични заболявания, които отслабват имунната система. Например – кожни увреждания, диабет, СПИН. Според неотдавнашни проучвания, честотата на възпалението на млечните жлези е по-висока при хора с пиърсинг или импланти. По-застрашени са пушачите, защото токсините от тютюневия дим вредят на всички тъкани.

Бръсненето или оскубването на косми близо до гръдните зърна също може да причини възпаление и инфекция.

 

Как се поставя диагноза „мастит“?

 

Мастит, лечение, преглед.

 

Винаги се започва с лекарски преглед и лабораторни тестове, чрез които се вижда дали са повишени показателите за: брой на левкоцити, СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите), количество на C-реактивен протеин и др.

Понякога се вземат проби от кърма или от вече оформен абсцес и се посяват върху специални хранителни среди. Резултатите от това микробиологично изследване позволяват да се установи кои бактерии са виновни за проблема и какъв антибиотик би ги унищожил.

При съмнение за мастит с дълбоко разположен абсцес, се проверява структурата на жлезата  като се прави ехография. На некърмещи жени и на пациенти, при които няма ефект от лечението, в някои случаи се препоръчва мамография.

Може да се стигне и до биопсия на млечната жлеза като парченце от нейната увредена тъкан се подложи на хистологичен анализ. По този начин се изключва рядък вид рак на гърдата, който се проявява с оток и зачервяване. Биопсията не представлява опасност за здравето, ако се извършва при подходящи условия.

 

Терапевтични подходи срещу мастит

 

Кърмене. Мастит, лечение.

 

Първият метод за лечение на кърмещи жени е изпразване на натрупаното в гърдата мляко. Най-лесният начин за постигане на това е да се продължи кърменето, въпреки мастита. Експерти твърдят, че е по-добре бебето да суче, отколкото майката да източва кърмата с помпа или механично.

Освен това е доказано, че естествено хранените деца имат по-силна имунна система срещу вируси и бактерии, така че е малко вероятно да получат инфекция.

Прилагането на топъл компрес върху гърдата преди хранене на бебето е начин да се намалят болката и усещането за парене. Вземането на топъл душ също носи облекчение.

Ако симптомите не се подобрят и има значителна пукнатина в зърното, се започва лечение с антибиотици. Важно е антибиотикът да се използва без прекъсване, за да не се получи рецидив на мастита.

Начин да се намали болката е употребата на лекарства от групата на нестероидни противовъзпалителни средства, винаги след консултация с лекар.

Добре е да се има предвид, че масажирането от горната половина на млечната жлеза до зърното по време на кърмене ускорява притока на мляко и улеснява изцеждането му.

Същият ефект се постига и като се приложи лека топлина върху гърдата преди кърмене.

Според някои мамолози е правилно бебето да суче най-напред от гърдата с мастит. Този съвет се основава на факта, че когато мъничето е гладно, всмукателният му рефлекс е най-активен. Тогава по-лесно се изцеждат млечните канали.

 

Какво да се прави, за да се предотврати маститът?

 

Мастит, лечение, преглед.

 

Разумно е още в периода на бременността бъдещите майки  да получават компетентна информация относно техниките за кърмене. Правилната позиция по време на този процес улеснява засукването на бебето и предпазва от възпаление.

Майките, които не могат да бъдат с рожбите си денонощно, следва да изцеждат млякото си с помощта на помпа и така да предотвратяват натрупването му в гърдите.

Задължително е всяка пукнатина на зърната да се лекува своевременно, с което се ограничава рискът от бактериална инфекция.

Много важно е кърмещите майки да носят качествени и удобни сутиени. Също – да избягват тесните дрехи, защото постоянният натиск върху гърдите може да доведе до мастит.

Бебето не трябва да се отбива рязко. Това може да се извърши постепенно, в продължение на няколко седмици. По този начин се свежда до минимум натрупването на мляко и се намалява рискът от развитие на мастит.

Силната имунна система на майката е един от важните фактори за предотвратяване на възпалението. Затова кърмещите жени се нуждаят от качествена и здравословна храна с достатъчно протеини, полезни мазнини (не хидрогенирани), въглехидрати, витамини и минерали, особено селен, мед и цинк.

Не бива да се забравя, че алкохолът, кофеинът и други вредни вещества, приети от майката, преминават в кърмата й. Същото се отнася за овкусителите и консервантите. Добре е да се консумират предимно прясно приготвени ястия с много зеленчуци и плодове, които са прецизно измити.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 29.04.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 12:05 | Публикувана: 29 април 2022 в 11:23 | Категория: Бременност и женско здраве