Хиалуронова киселина за коса и кожа

Обновена: 28.02.2024|
Червена боровинка. Колаген за косата. Хиалуронова киселина за коса и кожа.

Хиалуронова киселина за коса, кожа, стави и като цяло в грижата за красотата и здравето е широко използван продукт. Популярността й е свързана до голяма степен с овлажняващите й свойства.

В тялото ни естествено се съдържа хиалуронова киселина в очите, кожата и съединителната тъкан. Основната й функция е да задържа вода, като по този начин поддържа тъканите ни добре хидратирани и смазани.

Хиалуроновата киселина може да се приема под формата на хранителна добавка или да се използва в серуми и кремове за локална употреба. Добавя се в капки за очи и инжекции.

Ако се използва локално, има тенденция да причинява по-малко кожни реакции в сравнение с други известни съставки, използвани в грижата за кожата и косата.

 

hialur 400
kolagen 02 600
hialur 400
kolagen 02 600

 

Хиалуронова киселина за коса – потенциални ползи

Хиалуроновата киселина има свойството да задържа влага равна на собственото си тегло. По този начин овлажнява фоликулите на косата и осигурява по-добър външен вид както на косата, така и на кожата.

Ако забележите, че косата ви е суха и тънка, това може да е сигнал, че й липсва хиалуронова киселина. С възрастта количеството й в тялото намалява естествено.

Хранителните добавки, съдържащи хиалуронова киселина, или локални процедури за коса, съдържащи тази съставка, могат потенциално да:

  • Спомогнат за съживяването на косата.
  • Повишат способността на косата да задържа влага.
  • Подобрят цялостния външен вид и текстура на косата.

Добавянето на хиалуронова киселина за коса към ежедневната грижа може да спре косопада.

 

Хиалуронова киселина за кожа

 

Хиалуронова киселина за коса и кожа.

 

Приблизително половината от хиалуроновата киселина в тялото ни присъства в кожата, където се свързва с вода, за да помогне за задържането на влагата.

Естественият процес на стареене и излагането на ултравиолетова радиация от слънцето, тютюневия дим и замърсяването могат да намалят количеството на хиалуронова киселина в кожата.

Приемането на добавки с хиалуронова киселина може да предотврати този спад, като даде на тялото ни нужните му количества, за да поддържа кожата здрава и еластична.

Приемът на 120-140 мг на ден в продължение на поне един месец може значително да повиши влагата в кожата ни и да намали сухотата. Хидратираната кожа намалява появата на бръчки и прави кожата по-гладка.

Хиалуроновата киселина намалява появата на фини линии, забързва процеса на заздравяване на рани. Помага за облекчаване на болките при хора с остеоартрит.

 

Какви други ползи има хиалуроновата киселина?

Добавките с хиалуронова киселина могат безопасно да се приемат от повечето хора, тъй като осигуряват много ползи за здравето.

Хиалуронова киселина за коса може да направи нещо повече от подобряване на външния й вид. Тя е полезна добавка за различни състояния, особено тези, свързани със здравето на кожата и ставите. Може също така да:

  • Подобри цялостното здраве на кожата.
  • Помогне за лечението на дерматит.
  • Помогне за намаляване на появата на бръчки, като изглади, отпусне и хидратира кожата.
  • Ускорява зарастването на раните.
  • Помага за облекчаване на болките в ставите.
  • Облекчава симптомите на киселинен рефлукс.
  • Помага за лечение на сухота в очите и дискомфорт. Компресът за очи също има ефективно действие при сухота в очите, помага при раздразнения и възпаления на очите.
  • Други забележителни приложения включват капки за очи с хиалуронова киселина за облекчаване на сухота в очите.

Тези ползи могат да варират в зависимост от това дали използваме хиалуроновата киселина локално или я приемаме под формата на добавка.

 

 

Хиалуроновата киселина подходяща ли е за всеки тип коса?

 

Хиалуронова киселина за коса.

 

Всеки човек може да използва хиалуронова киселина, независимо от типа коса. Тя ще помогне на фоликулите на косъма да се овлажнят и ще придаде обем на косата.

Хиалуроновата киселина може да помогне за овлажняване на лющещите се и сухи области на кожата на скалпа.

Вероятно ще забележим най-много ползи, ако косата ни е къдрава и увредена.

Сухата и увредена коса, като тази, която е обезцветявана много пъти, е по-пореста от здравата коса и по-трудно задържа вода. Когато влагата попадне в кичурите на увредената коса, тя не може да се абсорбира.

Хиалуроновата киселина помага за намаляване на порьозността, за да се сведе до минимум загубата на влага. Приемът на хиалуронова киселина може да помогне за поддържането на здрава косата.

 

Потенциални рискове и странични ефекти

Съществуващите доказателства не сочат значителни странични ефекти при локална или орална употреба на хиалуронова киселина. Експертите смятат, че е безопасно да се употребява хиалуронова киселина за коса и кожа.

Вероятността за алергични реакции и чувствителност към продукта също е малък, тъй като тялото ни естествено произвежда хиалуронова киселина.

Преди да решите да приемате добавка, консултирайте се с вашия лекар, ако сте бременна или кърмите, или ако имате рак или анамнеза за рак.

Ефектите на хиалуроновата киселина по време на бременност и кърмене не са добре проучени, затова жените, спадащи към тези две групи, трябва да бъдат предпазливи и да избягват прием.

Има доказателства, че раковите клетки са чувствителни към хиалуронова киселина и приемането на добавки може да ги накара да растат по-бързо.

 

Каква форма на хиалуронова киселина да изберем?

Хиалуроновата киселина може да се закупи под формата на хранителна добавка или като съставна част на серуми, кремове или в инжекции. Приложена локално тя е особено ефективна, поради свойствата й да задържат вода и да хидратира кожата.

Ако решите да използвате крем или серум за хидратация, изберете такива, които съдържат поне 1% хиалуронова киселина или производния на нея натриев хиалуронат.

Приемът на хранителна добавка с хиалуронова киселина може да функционира по няколко начина. Една част от нея се абсорбира непроменена, друга се разгражда до захари и така се абсорбира.

Третата функция на киселината е да помогне за разпространението на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт. По този начин подобрява здравето на ставите, повишава имунитета и като цяло здравето ни.

Към днешна дата малко изследвания се фокусират специално върху потенциалните ползи от продуктите, съдържащи хиалуронова киселина за коса и грижа за кожата.

Повечето съществуващи научни източници се фокусират върху това как добавките и локалните лечения могат да подобрят здравето на косата и кожата.

Когато избирате продукт за грижа за косата, изберете такъв, който съдържа и укрепващи съставки, като кератин, колаген и подхранващи масла (масло от жожоба или арганово масло). Може също така да закупите добавка колаген и да я комбинирате с прием на хиалуронова киселина.

 

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Здраве|Публикувана: 04.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 13:49 | Публикувана: 4 октомври 2021 в 14:45 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Здраве