Стевия и нейните разновидности – приложение

Обновена: 12.03.2024|
th 28047677655

Много пъти сме говорили за стевия и как тя е част от модерния начин на живот – във всичките си разновидности. Тя е сладка, без калории. Едновременно с това, има наличието на много витамини. Тя е и голяма част от кето режима и съвсем лесно можете да я приложите в него, както ви разказваме в кето диета за начинаещи.

Днес ще говорим за видовете и формите на стевията, качеството й и всички нейни способности – в детайли.

 

Стевия и нейните разновидности, които можем да приемаме

Ако за първи път чувате за стевията, е важно да ви запознаем с няколко детайли за нея. Тя произлиза от растение със същото име, което расте в тропическите райони на Централна и Южна Америка. Реално, стевия е наименованието на цяло семейство растения, а това, от което се извлича продуктът, който използваме, е видът Stevia Rebaudiana.

Древните хора, които първи открили способностите му, го наричали „сладка трева” или „медени листа”. Именно от него се извлича сладкият екстракт, който използваме за подслаждане на ястия и напитки, когато искаме да заместим захарта.

stev tabletki 400
stev tabletki 600
stev tabletki 400
stev tabletki 600

В миналото от стевията се е приготвял чай, който се е използвал за лекарство, защото е бил изключително богат на витамини и минерали. Днес се използва като заместител на подсладителите, защото е многократно по-сладка от всички тях. Това значи, че много малки количества ни дават много повече сладост.

Стевията има и високо съдържание на витамини: витамин С, витамин А, витамини от група В. Така тя се доказва като ефективна за имунната система, но и за тонуса и енергията и метаболизма. Нека не забравяме и ефекта на тези витамини и минерали за кожата, ноктите и косата.

В стевията се съдържат още множество минерали: калий, полезен за сърцето, желязо за енергия, цинк и калций за здрави кости и стави и магнезий за повече жизненост и сила. Затова и стевията може да се използва, а и дори се препоръчва при диабетни състояния, стрес, умора и при нужда от подкрепа на имунната система.

Откриваме и използваме стевия в една от трите й разновидности:

  • на прах
  • течна
  • на таблетки

Която и да изберете, няма да сбъркате. Единствено е важно да я съобразите с нуждите си.

 

Приложението на стевия и нейните разновидности

 

Стевия и нейните разновидности.

 

Когато говорим за стевията, способностите й звучат магически и мнозина се чудят дали няма уловка в тях. Истината е, че тя е точно толкова полезна, колкото всички изследвания досега твърдят. И най-хубавото – стевия притежава цели три разновидности, в които можем да я използваме.

  • Стевия на прах

Стевия на прах е сред най-удобните форми за използване на веществото. Изключително често я употребяваме при приготвяне на сладкиши и всякакви печива и десерти. При нея няма смисъл и нужда да пресмятате дозировки, защото е много лесно да се определи на база на захарта, която обикновено трябва да включите в рецептата.

Стевията в течно състояние, от своя страна, е много добър избор за всички, които искат да добавят малко сладост към своя чай, кафе или друг тип напитка. Обикновено се намира под формата на сироп или капки с ванилия.

  • Течна стевия

Течната стевиола е много лесна за дозиране, защото идва с дозатор за милилитрите, а за напитки обикновено са достатъчно само няколко капки. По-точно: 3 капки се равняват на една чаена лъжичка захар. Идеален заместител на захарта! Подходяща е и за сладкиши, като издържа на термична обработка. Сиропът не дава никакъв допълнителен аромат.

От своя страна стевия с ванилия може да се добавя към чай – тя е една от най-предпочитаните разновидности. Прекрасно допълнение е за някои по-екзотични варианти – ройбос, канела, портокал, черен чай и др. Тя е идеална и за всички, които не могат да свикнат със съвсем лекия остатъчен аромат на стевията.

  • Разновидности на стевия: С ванилия

Ванилията е нежно допълнение към мляко и други напитки. Освен това екстрактът носи усещане за ситост и допълнителна сладост. Тя успокоява организма и го отпуска, прогонвайки напрежението.

  • На таблетки

Стевия на таблетки много наподобява други типове подсладители на пазара. Затова е важно да уточним – тя е напълно безвредна и изцяло естествена. Една таблетка стевия се равнява на 1 кубче захар.

Препоръчваме ви обаче да не предозирате стевията. Единствено при прекомерно количество се появява остатъчен аромат, който не се харесва на всеки.

 

Качеството на стевия и нейните разновидности – от ключово значение за здравето ни

 

Стевия и нейните разновидности.

 

Когато избирате стевия, независимо от нейните разновидности, задължително проверете състава и произхода й. Полезните съставки на продуктите със стевия са най-много, когато идват от най-качествените от едноименните растения.

Именно тогава можем да я включим в здравословната си диета и да повлияе положително на:

  • кръвното налягане
  • кръвната захар
  • жлъчката
  • възпаленията
  • храносмилателната система
  • отделителната система
  • черния дроб
  • панкреаса

В това отношение продуктите на ForLife със стевия: на прах, сироп и с ванилия, отговарят на най-високите изисквания за качество. Те не съдържат въглехидрати и калории. Сертифицирани са и подлежат на внимателен качествен контрол.

Това ги прави още по-сигурни за използване от диабетици, хора в риск от диабет, хора с наднормено тегло и такива, които искат да намалят захарта по здравословни причини. Затова за стевията още се казва, че е идеално допълнение към здравословния и балансиран начин на живот.

Категории: Хранене и видове храни, Здраве, Кето диета|Публикувана: 16.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 15:01 | Публикувана: 16 февруари 2021 в 09:36 | Категория: Хранене и видове храни, Здраве, Кето диета