Какво представляват киселините и от кои храни се пораждат?

Обновена: 06.03.2024|
Рак на стомаха. Жена, която изпитва болка от киселините в стомаха след хранене. Посочен път на движение на болката.

Всеки се е сблъсквал с усещането за парене в гърдите, което често се проявява с горчив вкус в гърлото или устата – това са киселините. Симптомите могат да се задълбочат след преяждане или когато легнете. По принцип можете успешно да лекувате симптомите на киселини у дома. Ако обаче те зачестят и се появи затруднение в преглъщането, е време да се обърнете към лекар, защото това може да е признак за по-сериозно медицинско състояние. В тази статия ще разгледаме причините за киселините и как да ги избегнете.

Как и защо се появяват киселините?

Обикновено киселините се появяват, когато съдържанието от стомаха се върне обратно в хранопровода. Езофагът (хранопроводът) е тръба, която пренася храна и течности от устата в стомаха. Тя се свързва със стомаха на „кръстовище“, известно като сърдечен или долен езофагеален сфинктер. Ако сърдечният сфинктер функционира правилно, той се затваря, когато храната напусне хранопровода и попадне в стомаха. При някои хора обаче сърдечният сфинктер не функционира правилно или с времето отслабва. Това води до изтичане на съдържание от стомаха обратно в хранопровода. Стомашните сокове могат да раздразнят хранопровода и да причинят симптоми на киселини. Това състояние е известно и като рефлукс. Киселините са често срещано състояние и по време на бременност. Когато една жена е бременна, хормонът прогестерон може да доведе до отпускане на долния езофагеален сфинктер. Това позволява съдържанието на стомаха да пътува в хранопровода, причинявайки дразнене.

Киселини също могат да бъдат резултат от хиатална херния. Това се случва, когато част от стомаха се изтласка през диафрагмата в гърдите. Други здравословни състояния или избор на начин на живот може да влошат киселините, включително пушенето, наднорменото тегло, консумацията на кофеин, шоколад или алкохол, пикантните храни. Приема на определени лекарства, като аспирин или ибупрофен, също могат да обострят киселините.

Кои храни трябва да избягвате, ако страдате от киселини?

Диетата играе важна роля при образуването на киселини. Много храни могат да отпуснат долния езофагеален сфинктер, което позволява на храната да избяга в хранопровода и да причини неприятното парещо усещане. Ето няколко храни, които могат да станат причина за това и не е препоръчително да консумирате, ако често страдате от киселини:

  • Храни с високо съдържание на мазнини

Това се отнася най-вече за пържените храни. Но, за съжаление, тук се включват и невероятно здравословни и питателни храни като авокадо, сирене и ядки. Има два начина, по които храните с високо съдържание на мазнини предизвикват киселини. Първо, както споменахме, те могат да отпуснат долния езофагеален сфинктер – мускула, който действа като бариера между хранопровода и стомаха. Вторият начин е чрез отделянето на хормона холецистокинин. Този хормон също може да отпусне долния езофагеален сфинктер и да причини киселинен рефлукс. В допълнение, той  насърчава храната да стои по-дълго в стомаха, за да може да се усвоява по-добре. За съжаление, това също може да увеличи риска от киселини.

  • Мента

Да, сигурно сте изненадани, тъй като ментата често се смята за най-доброто средство за успокояване на храносмилателната система. Въпреки това, има доказателства, че тя може да причинява киселини. Изненадващо, ментата не отпуска долния езофагеален сфинктер. Вместо това изследователите смятат, че тя може да причини киселините, като дразни лигавицата на хранопровода. Хората, които ежедневно консумират чай от мента, имат два пъти по-голям риск от киселини. Затова, ако смятате, че ментата влошава киселините ви, тогава е най-добре да я избягвате.

  • Шоколад

Шоколадът е друг често срещан продукт в списъка с причиняващи киселини храни. Подобно на храните с високо съдържание на мазнини, шоколадът може да отпусне долния езофагеален сфинктер. В допълнение, шоколадът е направен от какао, което съдържа „хормона на щастието“ серотонин. За съжаление, той също отпуска долния езофагеален сфинктер. И не на последно място, шоколадът съдържа също съединенията теобромин и кофеин – и двете могат да стимулират киселините.

  • Пикантни храни

Тук вече няма как да ви изненадаме, тъй като пикантните храни са едни от най-известните причинители на киселини. Повечето хора се сблъскват с проблема именно заради тях. Това е така, защото те съдържат съединение, наречено капсаицин, което може да забави скоростта на храносмилането. Това означава, че храната ще седи в стомаха по-дълго, което е рисков фактор за рефлукс. Пикантните храни също могат да раздразнят вече възпаления хранопровод и това може да влоши симптомите. Ето защо е най-добре да намалите приема на пикантни храни, ако имате, или желаете да предотвратите, киселините.

  • Сол

Лъжица с морска сол, над купа пълна с морска сол.

Консумирането на трапезна сол или солени храни е рисков фактор за киселини. Хората, които прекаляват със солта имат 70% по-висок риск от рефлукс от хората, които предпочитат безсолна храна. Така, че е хубаво да помислите за ограничаване на солта.

  • Лук

Лукът, особено суровият, също съпътства появата на киселините. Подобно на други храни в този списък, лукът може да отпусне долната част на хранопровода. Освен това лукът е богат източник на ферментиращи фибри, което може да причини оригване, а това да влоши симптомите на киселинния рефлукс.

  • Алкохол

Приемът на алкохол може също да причини симптоми на киселини и то по много начини. Първо, той може да отпусне долния езофагеален сфинктер. В допълнение, алкохолните напитки, особено виното и бирата, могат да увеличат количеството на стомашна киселина, което също увеличава риска от киселини. И накрая, прекомерният прием на алкохол може директно да повреди лигавицата на хранопровода. С течение на времето това може да направи хранопровода по-чувствителен към стомашната киселина.

  • Кафе

Някои хора могат да получат киселини и при пиене на кафе. Доказано е, че кафето отпуска долния езофагеален сфинктер. Виновникът, разбира се, е кофеинът. Въпреки това, ако не искате да се разделите с любимата си напитка, препоръчваме да не пиете повече от едно кафе на ден и то за предпочитане сутрин. Дали сте пристрастени към него, можете да проверите тук.

  • Мляко

Хората обикновено консумират мляко, за да облекчат симптомите на киселини. Въпреки това, пиенето на пълномаслено мляко може всъщност да предизвика киселините. Пълномасленото мляко може да увеличи производството на стомашна киселина, което е рисков фактор за киселини. Затова, ако пиенето на мляко ви причинява киселини, най-добре е да го избягвате или да намалите приема.

  • Газирани напитки

Ненапразно газираните напитки са нездравословни и една от причините е, че те също са често срещани виновници за киселините. Те могат да отпуснат езофагеалния сфинктер и да повишат киселинността на стомашната киселина – два рискови фактора за рефлукс. Особено благоприятно влияят за появата на нощни киселини. Никога не ги консумирайте преди лягане, а най-добре изобщо забравете за тях.

Храни, които могат да облекчат симптомите на киселини

woman holding a cup of warm tea while relaxing on the sofa with eyes shut

Ако често страдате от киселини, можете да включите тези храни в диетата си, за да управлявате симптомите. Не гарантираме, че те ще излекуват състоянието завинаги, но поне ще го облекчат:

  • Зеленчуци – те са с ниско съдържание на мазнини и захар и спомагат за намаляване на стомашната киселина. Добрите варианти включват зелен фасул, броколи, аспержи, карфиол, листни зеленчуци, краставици.
  • Джинджифил – той има противовъзпалителни свойства и е естествено средство за лечение на киселини и други стомашно-чревни проблеми. Можете да добавите настърган или нарязан корен от джинджифил в рецепти или смутита или да пиете чай от джинджифил, за да облекчите симптомите.
  • Постни меса и морски дарове – постните меса като пилешко, пуешко, риба и морските дарове са с ниско съдържание на мазнини и намаляват симптомите на киселинен рефлукс. Консумирайте ги на скара, печени или варени.
  • Белтъци – яйчните белтъци са добър вариант. Стойте далеч от жълтъците, които са с високо съдържание на мазнини и могат да предизвикат симптоми на рефлукс.
  • Нецитрусови плодове – ябълките и крушите, например са по-малко склонни да предизвикат симптоми на рефлукс, отколкото цитрусовите плодове. Можете да ги консумирате без проблем.

И все пак, ако тези стъпки не са ефективни или имате силна болка или затруднено преглъщане, задължително се консултирайте с лекар, за да установи причините за появата на киселините. Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 27.01.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 15:36 | Публикувана: 27 януари 2020 в 16:42 | Категория: Здраве