Последователност на храните при захранване, водено от бебето

Обновена: 23.02.2024|

Всички бебета преминават през много важни етапи – първата усмивка, първото зъбче, първото пълзене, първите стъпки, първите думички. Наред с това усвояват множество важни житейски умения, като например как да се хранят сами. В този забързан процес се променя и това, което ядат.

Точно по този повод, през главите на родителите минават хиляди въпроси и един от тях е какви трябва да са храните при захранване? Ако темата ви вълнува в момента, с радост споделяме повече информация в настоящата статия.

 

Какво означава захранване, водено от бебето?

Захранване, водено от бебето (baby-led weaning), е метод за въвеждане на твърда храна. Терминът е популяризиран от Джил Рапли и Трейси Мъркет, съавтори на самостоятелна книга през 2009 г.

В основата стои независимостта на детето. Според авторите бебетата трябва да се научат да се хранят, като седят със семейството по време на хранене и получават много възможности да се справят самостоятелно. Родителят трябва да изчака детето да покаже признаци на готовност за хранене (обикновено около шестия месец) и да следва сигналите му по всички въпроси, свързани с въвеждането на твърда храна.

Бебетата се присъединяват на масата за хранене, насърчават се да взимат храна със собствените си пръсти и им се доверява да ядат толкова, колкото им е необходимо. Могат също да продължават да се хранят с кърма или от шише, както и сами да определят кога да намалят храненето с мляко.

Методът е особено разпространен сред родителите, които искат да избегнат отглеждането на придирчиви по отношение на храненето деца, както и сред тези, които се придържат към философията на Монтесори, при която децата се насърчават да бъдат самостоятелни.

Ето и още от предимствата на метода:

 • Независимост – бебето се научава да се храни самостоятелно и има пълен контрол.
 • Развитие – упражняват се важни двигателни и орални умения.
 • Контрол на апетита – детето само определя колко да яде и се научава да спира, когато е сито.
 • Улеснение – малкото човече яде предимно това, което и вие.
 • Разнообразие – включват се различни текстури и вкусове, което може да намали придирчивостта в храненето на по-късен етап.
 • По-малко разходи – не е задължително специално оборудване и може съвсем спокойно да приготвите храната в домашни условия.
 • Пълноценно време за семейството – бебето е част от семейната трапеза и се храни заедно с вас.
 • Хранене навън – по-лесно е да се храните в ресторанти, тъй като храната от менюто може да се адаптира и за най-малкия член.
 • Забавление – бебетата обичат да докосват, разглеждат и опитват различни вкусове и текстури.

 

 

Кога да започнем със захранването?

 

Храните при захранване, водено от бебето.

 

Добре е, когато въвеждате храните при захранване, първо да се уверите, че храносмилателната и имунната система на бебето са имали достатъчно време да се развият правилно. Най-често се започва около шестия месец.

Освен това, преди да започнете, наблюдавайте дали бебето:

 • седи самостоятелно с добър контрол на главата и врата
 • е загубило рефлекса за изтласкване на езика
 • приближава играчки или други предмети към устата си
 • проявява интерес към храните при захранване от масата на възрастните

 

Ред на въвеждане на храните при захранване, водено от бебето

Първоначално оставете детето да опитва само по една нова храна. Това ще ви помогне да видите дали то има някакви проблеми с нея, например хранителни алергии. Изчаквайте от 3 до 5 дни между всяко ново предложение. При повечето деца не е необходимо да давате храни в определен ред. Бебето може да започне да приема твърди храни на около 6-месечна възраст.

Когато навърши 7 или 8 месеца, то може да яде разнообразни храни от различни хранителни групи. Включително месо или други белтъчини, плодове, зеленчуци, зърнени храни, кисело мляко, сирене и др. Започнете с едно твърдо хранене на ден, след което може да продължите с две – едно на закуска и едно на обяд или вечеря. Ако имате някакви притеснения, посъветвайте се с педиатъра си.

Само се уверете, че храните за захранване, които въвеждате, са меки. Ще разберете, че консистенцията им е подходяща, ако можете да ги размачкате между пръстите си.

Сервирането на храната под формата на лентички с големината на бебешки юмрук ще позволи на вашето мъниче да я захване по-лесно.

Ето и няколко идеи за храните при захранване, които да включите:

 • меки парченца ябълка или круша на пара, с отстранена обелка
 • банан, авокадо, зряло манго
 • задушени на пара лентички от сладки картофи, тиква, зелен фасул, броколи и карфиол
 • преварени макаронени изделия, особено тези, обогатени с желязо
 • добре сготвена мека риба – без кожа и кости
 • бъркани яйца
 • добре сготвено смляно или нарязано на ситно пилешко или пуешко месо

 

5 съвета за въвеждане на храните при захранване на бебе

 

Храните при захранване, водено от бебето.

 

Някои насоки как да подходите към храната, бебето и средата.

1. Започнете бавно

Храненето е умение, което изисква практика и време, за да се усвои, подобно на пълзенето или ходенето. Започнете бавно, като предлагате на бебето си едно твърдо хранене на ден, в идеалния случай като част от храненето на възрастните. Изберете време, когато бебето ви не е уморено или прекалено гладно, като това може да варира в различните дни.

2. Създайте безопасно място за хранене

Най-безопасното място за хранене на бебето е неговото столче. То трябва да е добре поддържано и детето да може свободно да движи ръцете и краката си, за да достига поднесената му храна. Гърбът на детето трябва да е изправен, а не наклонен. Важно е родителят да седи с лице към него.

3. Отделете време

Дайте на бебето си достатъчно време да изследва и да си играе с храната в началото. Направете всичко възможно, за да направите преживяването приятно и забавно. Не се опитвайте да разсейвате мъника, докато то се храни.

4. Избирайте подходящи за възрастта храни

Уверете се, че всяка храна, която поднасяте, е мека и лесно се размачква между два пръста. Започнете с лентички с големината на пръст на възрастен човек и преминете към по-малки храни на кубчета, докато уменията за хранене на бебето се подобрят.

5. Подхождайте без натиск

Като родител вашата задача е да осигурите подходящи и разнообразни храни, които са за захранване на бебе и предлагат възможност за самостоятелно хранене. Работата на вашето дете е да реши дали и какво ще яде. Никога не слагайте храна в устата му и не се опитвайте да го накарате да хапва повече или по-малко, отколкото иска.

А ето и кои са неподходящите храни за захранване на бебе:

 • сурови, твърди зеленчуци, които са трудни за дъвчене
 • цели ядки, крекери, чипс, пуканки и др.
 • такива с лепкава текстура
 • добавени захар и сол
 • мед

 

Кога да въведете основните хранителни алергени?

 

Храните при захранване, водено от бебето.

 

Обикновено храните при захранване с най-силни алергени трябва да се въвеждат около шестмесечна възраст, когато бебетата започват да се хранят с твърди храни. Алергичните реакции обикновено настъпват бързо (в рамките на няколко часа), но може да обмислите сервирането на високорискови хапвания в началото на деня, за да можете да наблюдавате за последици.

Признаците на нежелана реакция често включват кожен обрив, диария и повръщане.

Следните девет храни са основните хранителни алергени: краве мляко, яйца, пшеница, фъстъци, дървесни ядки, риба, ракообразни, соя и сусам.

 

Заключение

Хранителните навици, създадени в ранна възраст, могат да останат за цял живот, така че е наистина важно да се съсредоточим върху поставянето на здрава основа от самото начало.

Захранване, водено от бебето, е метод за въвеждане на твърда храна, като се набляга на самостоятелността. Може да започнете с него на около 6 месеца, когато детето покаже признаци на готовност, седи само и проявява интерес към храната от масата на възрастните.

Правилното количество храна при захранване е различно за всяко дете. Наблюдавайте внимателно своето и ще се научите с лекота да разпознавате индивидуалните му сигнали.

Спокойно му позволете да поеме инициативата. И така, използвайте столче за хранене в безопасна среда, позволете изследване и игра с храната, предлагайте подходящи за възрастта меки храни на удобни за консумация парчета и оставете бебето да ръководи процеса на хранене. Най-добрите първи храни за захранване включват такива, богати на желязо, протеини и полезни мазнини.

Важно е да адаптирате графика на хранене към индивидуалните нужди на бебето и да се консултирате с педиатър или диетолог за насоки.

Какво представлява захранване, водено от бебето (baby-led weaning)?

Воденото от бебето хранене е подход за въвеждане на твърди храни при бебета, при който те се насърчават да се хранят сами и да изследват различни храни в естествената им форма, обикновено започвайки около шестмесечна възраст.

Как да разберем дали бебето е готово за въвеждане на храните при захранване?

Потърсете признаци на готовност, като например способността да седи без чужда помощ, да проявява интерес към храната и изчезването на рефлекса за избутване на езика. От съществено значение е вашето бебе да може да координира движенията „ръка-уста“.

Кои са подходящите първи храни за захранване, водено от бебето?

Храните за захранване, които са меки и лесни за хващане, са идеални. Примерите включват задушени зеленчуци, меки плодове, ивици добре сварено месо и паста. Избягвайте опасностите от задавяне, като цяло грозде или ядки.

Категории: Здраве, Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 17.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 17:21 | Публикувана: 17 януари 2024 в 10:37 | Категория: Здраве, Любопитно, Хранене и видове храни