Кето великденски хляб

Великден не би бил същият без аромата на прясно изпечен великденски хляб, но ако следваме кето режим, традиционните рецепти не са опция. Този кето великденски хляб ни позволява да се насладим на празничния вкус, без да правим компромис с хранителния си режим.
Съчетанието от кокосово брашно и хуск фибри създава лека и пухкава текстура. В тази рецепта няма захар или пшенично брашно, но резултатът е невероятно вкусен и подходящ за всеки, който избягва въглехидратите.
Приготвянето му е лесно и не изисква специални умения, а крайният резултат ще впечатли дори тези, които не спазват кето диета. Опитайте този кето великденски хляб и споделете вкуса на Великден с близките си!
Рецепта за кето великденски хляб
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в една порция |
---|---|---|
10 минути подготовка + 35 минути готвене + 10 минути да престои | 8 |
132 калории |
Рецептата за кето великденски хляб позволява модификации по ваш вкус. Ако пък желаете по-солен привкус, може да добавите малко сол. Чудесно се комбинира с разядка, супа или салата. Изборът е във вашите ръце!
Необходими продукти:
- 120 г кокосово брашно
- 4 с. л. хуск
- 2 ч. л. сода бикарбонат
- 2 бр. големи яйца
- 1 бр. средно яйце (за намазване)
- 120 мл заквасена сметана
- 4 с. л. разтопено масло Гхи
- 2 ч. л. ябълков оцет
- 120 мл вряща вода
Начин на приготвяне:
- В дълбок съд смесете с помощта на бъркалка кокосовото брашно, хуска и содата.
- В друга купа разбийте двете големи яйца.
- В купата с яйцата добавете заквасената сметана и отново бъркайте добре до хомогенна смес.
- Добавете предварително разтопеното масло.
- В купата с яйцата, заквасената сметана и маслото добавете вече смесените сухи съставки. Разбъркайте добре.
- Полейте сместа с оцета и бъркайте постепенно. Заедно със содата оцета ще придаде по-пухкав резултат и ще повдигне сместа.
- Изсипете внимателно и постепенно водата в сместа. Смесете добре, докато не се получи консистенцията на тесто.
- Оставете да постои 10 минути. По този начин хуск фибрите ще увеличат размера си.
- Разделете полученото тесто на 3 равни части. Всяка част трябва да се оформи дълга и еднакво дебела, за да гарантира максимално красив външен вид на нашия кето великденски хляб. Може да направите по-тънки и по-дълги части. Така хлябът ще стане по-дълъг.
- Стиснете хубаво краищата на трите части заедно в единия им край. Сплетете ги като плитка и ги защипете заедно и в другия им край.
- Поставете вашата “плитка” върху хартия за печене.
- Намажете със средното яйце, предварително разбито.
- Печете първо 10 минути на 200 в предварително загрята фурна. След това намалете температурата на 180 и печете още 25 минути, докато се получи загар.
- Извадете и сервирайте топъл или го изчакайте да изстине преди да го разрежете.
Вашият кето великденски хляб е готов! Сервирайте с основното или украсете великденските подноси с него. Гарантирано е, че ще пасне на всяка трапеза.
Ако това предложение ви е харесало, може да откриете още кето вдъхновения в нашата поредица “Кето фантазии“ I и II.
Великденски хляб – един вкус, много имена
Тази рецепта за кето великденски хляб е нисковъглехидратна вариация на българския козунак – със сигурност е обичан от всички ароматен сладък хляб, който търпи вариации – със стафиди, локум, бадеми, шоколад и др. В северната ни съседка румънците го наричат по същия начин, но го пълнят със сирене.
В слънчева Гърция съседите го наричат “цуреки” и уникалното е, че в тестото отгоре вплитат и едно или няколко червени великденския яйца. Яйцето, обагрено в червено, символизира кръвта на Спасителя и обновяването на живота.
В Чехия има два основни празнични хляба – ваночка (приготвян по Коледа) и мазанец (традиционен великденски хляб). Разликата между двата не е толкова в съставките, а във външния вид, тъй като мазанецът не се плете. Чешкият великденския хляб се поръсва задължително с бадеми.
На Апенинския полуостров италианците слагат на великденската си трапеза панетоне – великденски хляб, познат и у нас. Първоначално той бил част от коледната традиция, но с течение на времето намерил място и във великденските празници. Той се приготвя със стафиди, парченца шоколад и портокалови корички. В Хърватия на родния козунак му се казва “пинца”. Неговата естествена сладост идва от захаросаните плодове и ромът, вплетени в тестото.
В далечна Русия великденският хляб се нарича “кулич”, защото е значително по-висок и кръгъл. В Украйна се яде абсолютно същия хляб, но под името “паска”. Украсява се с цял млечен крем и се прави висок, за да репрезентира църква.
Още кето предложения
Ако тази рецепта за кето великденски хляб ви е допаднала, не пропускайте да откриете още вкусни и нисковъглехидратни предложения в раздел „Кето рецепти“ на нашия блог.
Станете част от нашата здравословна общност и се присъединете към нашата Facebook общност, където споделяме кулинарни вдъхновения.
Добър апетит!
Източници
Няма източници