Постен кето гювеч с бамя

Обновена: 02.05.2024|
Постен кето гювеч

Със своята дълга история и разнообразие от варианти, гювечът остава важна част от българската кулинарна култура и продължава да бъде обичан не само в родината ни, но и в други страни.

Автентичният глинен съд, в който се приготвя, е кръгъл, с широко отвор и изпъкнал капак, което допринася за интензивния вкус и аромат на ястието. В тази статия ви представяме рецепта за лесен постен кето гювеч.

 

Рецепта за постен кето гювеч с бамя

В последно време постенето и кето диетата са се наложили като популярни избори за поддържане на добро здраве и форма. Затова ви предлагаме този вкусен постен кето гювеч, където постът и кето стилът на хранене могат да се съчетаят отлично.

Тъй като ястието е изключително гъвкаво, можете и да експериментирате с различни видове зеленчуци, подправки и билки по ваш вкус, но най-важното е да го приготвяте в глинен съд, за да придобие характерния си вкус.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
1 час 6 11 г нетни въглехидрати
105 калории

 

Необходими продукти:

  • 2 средно големи патладжана (400 г)
  • 2 малки тиквички (300 г)
  • 2 червени чушки (200 г)
  • 2 средно големи домата (200 г)
  • 400 г бамя
  • 300 мл зеленчуков бульон
  • 1/4 чаша зехтин (60 мл)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. джоджен
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сушена чубрица
  • 1/2 ч.ч. нарязан пресен магданоз

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжана, тиквичките и доматите на равни кубчета, а чушките – на по-едри резени.
  2. Бланширайте бамята във вряща вода за няколко минути.
  3. В дълбок тиган загрейте зехтина и добавете тиквичките, патладжана, бамята и чушките.
  4. Задушете ги за няколко минути, докато почнат да омекват.
  5. Прибавете джоджена, чубрицата, кимиона, солта и черния пипер.
  6. Залейте с 300 мл зеленчуков бульон и добавете доматите и червения пипер.
  7. Поръсете с пресния магданоз и преместете ястието в гювеч.
  8. Печете вашия постен кето гювеч на предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути.

 

Бон апети!

Този постен кето гювеч е не само вкусен, но и изпълнен с многообразие от хранителни вещества и аромати на различните зеленчуци. Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Полезните свойства на бамята

Бамята, известна също като „окра“, не е сред най-популярните зеленчуци, но това не й отнема статута на истинско съкровище, пълно с хранителни вещества.

С тънкостта на вкуса си и множеството полезни свойства, бамята заслужава внимание и място в нашата диета. Съдържащата се в нея комбинация от витамини, минерали и фибри предлага редица здравословни предимства.

Високо съдържание на хранителни вещества

Бамята е богата на витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържането на здравето ни. Тя е богата на витамин С, витамин К, витамин А, фолиева киселина и други.

Подпомага контрола на кръвната захар

Бамята съдържа диетични фибри, които могат да бъдат полезни за хората с диабет. Фибрите помагат в контрола на нивата на захар в кръвта, като забавят абсорбцията на глюкоза и поддържат стабилни нивата на инсулин.

Допринася за сърдечно-съдовото здраве

Сърдечно-съдовите заболявания са сериозен проблем в днешно време, и включването на бамята във вашата храна може да бъде стъпка към подпомагане на сърдечното ви здраве.

Тя съдържа мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които могат да помогнат в намаляването на нивата на холестерол и риска от развитието на атеросклеротични плаки.

Стимулира храносмилането

Фибрите, съдържащи се в нея, помагат в регулирането на храносмилането и подпомагат процеса на отстраняване на токсините от организма.

 

Гювеч – пътят на традициите от древността до модерната кухня

 

Постен кето гювеч

 

Гювечът представлява неотделима част от богатата кулинарна история на България. Това ястие се приготвя в специален глинен съд, наричан също „гювеч“.

Освен това тази дума има и трето значение, което означава „изобилие“.

С традиции, които се проследяват дълбоко в историята, гювечът е изобилие на ароматни подправки и свежи съставки, които го правят символ на българската гостоприемноство.

Съставките за гювеч са разнообразни и зависят от региона и сезона. Обикновено се използват месо (говеждо, свинско, пилешко), зеленчуци (чушки, домати, картофи, бамя, зелен фасул, чесън, лук), подправки (джоджен, кимион, магданоз) и други.

Съдът, в който се приготвя това ястие, известен още като „гювече“, има свои корени в древната тракийска и римска култура, където хората използвали подобни съдове за приготвяне на храна.

Обикновено е изработен от глина или керамика и има характерна форма – кръгъл, с широко отворено устие и вдлъбнат капак, като позволява топлината да циркулира и да се задържа във вътрешността на съда. Това допринася за интензивния вкус и аромат на ястията.

Процесът на приготвяне в пръстен съд, който отдава топлина равномерно, символизира обединението на различните вкусове и аромати в едно хармонично цяло.

Гювечът е не просто глинен съд за готвене, а истинско изкуство, наследено от дългата история на нашия народ и таланта на българските занаятчии.

Тези съдове не само, че придават на храната изключителен вкус, но и са красиви произведения на изкуството, като разкриват творческото майсторство на грънчарите в региони като Трънско, Троян, Берковица и Габровско.

Независимо от разнообразието в методите на изработка, гювечът остава неотменна част от българската кухня, като спомен за древните занаяти и кулинарни традиции.

Нашата кухня е богата на вкусове и аромати, а традиционните рецепти за гювеч са наследство, предавано от поколение на поколение.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето рецепта за бамя с кайма

Възползвайте се от полезните свойства на бамята и с още една рецепта с кайма.

 

Ако това предложение за постен кето гювеч ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 май 2024 в 15:22 | Публикувана: 12 декември 2023 в 14:01 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф