Кофта къри – ароматни индийски кюфтенца

Обновена: 26.02.2024|
кофта къри

Кофта къри, традиционно ястие от индийската кухня, е възхитителна комбинация от сочни кюфтенца, обвити в ароматен сос. Изпъстрено с набор от подправки и вкусове, кофта къри е любимо ястие, както сред местните жители, така и в международната кухня.

Кофтите се приготвят обикновено от агнешко или говеждо смляно месо, смесено с ароматни подправки. Те са крехки, сочни и идеални за задоволяване на апетита.

 

Рецепта за кофта къри

Добре дошли в индийското кулинарно приключение, специално приготвено за вас и вашето кето пътешествие! Предложението ни за тези неустоими кюфтенца е съчетано по начин, който да отговори на изискванията на вашата кето диета.

Да потегляме!

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
60 минути 4 4 г нетни въглехидрати, 607 калории

Необходими продукти:

За кофтите:

  • 1 кг кайма по избор (говежда, агнешка, свинска, телешка)
  • 2 с. л. пресен джинджифил, настърган
  • 2 с. л. нарязан кориандър (листа кориандър)
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 1/2 ч. л. гарам масала
  • 1/4 ч. л. куркума
  • 1/4 ч. л. червено чили на прах
  • 2 с. л. бадемово брашно
  • сол на вкус

 

За соса:

  • 3 домата, пасирани
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 пръчка канела
  • 2-3 шушулки зелен кардамон
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч. л. семена от кимион
  • 1 с. л. паста от джинджифил
  • 1/2 ч. л. куркума
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. гарам масала
  • 1/2 ч. л. червено чили на прах
  • 200 г кисело мляко, разбито
  • сол на вкус
  • нарязан кориандър за украса

 

Начин на приготвяне:

За кофтите:

  1. В голяма купа смесете каймата, настъргания джинджифил, нарязания кориандър, смления кимион, смления кориандър, гарам масалата, куркумата, червеното чили, бадемовото брашно и сол.
  2. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят равномерно, и оформете от сместа малки кръгли кюфтета (кофти).
  3. Сложете ги в хладилника, докато приготвяте соса, за да стегнат.

 

За соса:

  1. В дълбок тиган или тенджера с дебело дъно загрейте кравето масло Гхи на среден огън.
  2. Добавете пръчката канела, зелените шушулки кардамон, дафиновия лист и семената от кимион. Запържете, докато подправките пуснат аромата си.
  3. Прибавете пастата от джинджифил и запържете за още една минута.
  4. Добавете куркумата, смлян кориандър, смлян кимион, гарам масала и червеното чили на прах. Разбъркайте добре и гответе няколко минути.
  5. Изсипете пасираните домати и гответе, докато сосът се сгъсти.
  6. Намалете котлона и добавете разбитото кисело мляко към соса, като бъркате непрекъснато.
  7. След като сосът достигне гладка консистенция, добавете внимателно кофтите в соса и сол на вкус.
  8. Задушете кофта кърито на слаб огън за около 15-20 минути, оставяйки вкусовете да се смесят и кофтите да се сготвят добре.
  9. Украсете вашето кето кофта къри с нарязан кориандър преди сервиране.

 

И така, нашето приключение в света на индийската кухня е не само вкусно, но и, разбира се, в съответствие с кето диетата. Насладете се на това сочно ястие и позволете на ароматите и вкусовете му да ви завладеят с всяка хапка.

Бон апети!

Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Кратка история на кофта къри

 

кофта къри

 

Кофта къри има корени в Близкия изток, където koftas (кюфтетата) са замислени за първи път. С разширяването на търговските пътища това ястие достига и до Индийския субконтинент.

Думата „kofta“ произлиза от персийската „kufta„, което означава „смилам“, което се отнася до смилането на месото, с което се правят кофтите.

С течение на времето това персийско ястие става популярно в Индия, където претърпява трансформация, за да се адаптира към местните вкусове и предпочитания.

Днес кофта къри е неразделна част от индийската, пакистанската и бангладешката кухня, като всеки регион прибавя своя отличителна нотка към рецептата.

Кофта къри е повече от ястие, то носи културно значение и често се сервира по време на фестивали, сватби и специални поводи. Ястието обединява семейства и общности, празнуващи радостта от споделените преживявания и насладата от автентичната храна.

Истинската тайна на незабравимото кофта къри се крие не само в прецизното смесване на подправките и съставките, но и в любовта на готвача към храната.

Търпението е от съществено значение по време на процеса на готвене, позволявайки на вкусовете да се смесят и да образуват гастрономическа симфония от аромати.

Универсалността му позволява различни интерпретации, което го прави подходящ както за вегетарианци и вегани, така и за месоядни.

Докато традиционното кофта къри се състои от агнешко или говеждо месо, вегетарианските алтернативи от панир или смесените зеленчукови кофти също са невероятно популярни.

Със своята богата история и културно значение, кофта къри продължава да пленява любителите на гастрономията по целия свят. Разкошните кюфтета, потопени в пикантен сос, представят душата на индийската кухня, отразявайки любовта на страната към подправките и разнообразните вкусове.

Независимо дали се наслаждавате на традиционните агнешки кофти или експериментирате с вегетариански алтернативи, кофта къри обещава едно наистина възхитително пътешествие през очарователния свят на индийската кухня.

 

Още от здравословната ни кухня

 

 

Кюфтета на фурна с кашкавал и сос Маринара

Предлагаме ви да опитате и тези неустоими нисковъглехидратни кюфтета в сос Маринара.

 

Ако нашето предложение за тези крехки и сочни кюфтенца, подходяща за кето режим, ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 11:43 | Публикувана: 30 август 2023 в 11:19 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф