Косата – чар или разочарование

Обновена: 08.03.2024|
Косата, грижа, лято. Колаген за коса.

Ако през летните месеци косата ви оредява, става прекалено тънка и губи блясъка си, не се отчайвайте. Има начини да възстановите напълно нейния чар, да я направите гъста, силна и жизнена.

Разбира се, качествата на косата зависят от много условия – наследствени, възрастови, имунни, хормонални, неврологични или други. Решаващи обаче са грижите (сезонни и постоянни), които трябва да полагате.

Ето 7 полезни препоръки.

 

 

zink 400
zink 600
zink 400
zink 600

1. Ограничете негативните ефекти на лятото

Няма съмнение, че престоят на плажа, плуването, сърфирането и други ваканционни удоволствия укрепват тялото.

Но, ако те не се дозират, косата погрознява. Структурата й се променя под влияние на слънчевите лъчи, топлината, хлорираната вода от басейните и солените морски вълни.

Кутикулата (външният слой на всеки косъм), се оказва с малко влага и нищожно количество липидна смазка. Тогава кортексът (средният космен слой), образно казано, се разплита. Върховете му се раздвояват и чупят.

Най-уязвими са прясно боядисаните коси, както и подложените на други химически въздействия.

Рискът от слънцето може да се ограничи, ако главата се защитава с чадър, шал или шапка, без да се запарва.

Начин за предпазване от ултравиолетовите лъчи е да прокарате ръце през косата, след като вече сте нанесли слънцезащитен крем върху тялото си.

Препоръчително е веднага след излизане от морето или басейна да измивате косата си обилно с вода.

В случай, че водата е с високо съдържание на минерали, налага се да я омекотите. Лесно ще постигнете това като на всеки литър разтваряте по чаена лъжичка боракс.

 

2. Осигурете си средства за хидратация и измиване

 

Бърз растеж на косата. Млада жена с изключително бляскава и здрава коса, хваната в шепа и разпиляваща се надолу.

 

Подходящи са сапуни с неутрално рН. Шампоанът трябва да съответства на особеностите на косата (суха, мазна, нормална, боядисана и пр.), да е обогатен с вещества, които й придават блясък, предотвратяват статичното натоварване и имат съставки, гарантиращи UV-защита.

Употребата му може да се съчетава с прилагане на хидратиращи кремове и маски. Овлажняване на косата се постига и чрез периодичното й напръскване със смес от вода и няколко капки сок от алое вера, поставени в пулверизатор.

Подобен ефект проявяват и два вида смес:

  • литър вода с прибавени 2-3 капки арганово масло
  • литър вода с няколко капки масло от авокадо

Важно е в горещините да не оставате жадни. Неслучайно при косопад дерматолозите съветват да се изпиват по 2–2,5 литра течности на ден. Смята се, че при добра хидратация загубата на коса може да се забави и дори да спре.

 

3. Не пренебрегвайте масажите

Те ускоряват кръвообращението и допринасят за доброто хранене на космените луковици.

Масажи на косата може да се правят по време на баня или след нея. Най-благоприятно е да се извършват след като се поставят върху пръстите капчици естествени масла – арганово, кокосово, бадемово, дафиново, ленено, кайсиево и др.

Масажира се едновременно с двете ръце, като върху окосмената част на главата се извършват кръгови движения. Те започват от средата на косата. Правилно е пръстите да докосват скалпа колкото е възможно повече.

При проблем с пърхота втриването на масло от чаено дърво или лавандула действа лечебно.

В случай на косопад помага масло от мента.

Ако косата е суха, добре е да се масажира всекидневно с масло от лайка.

 

4. Стойте далеч от сешоара

Косата, която изсъхва бързо под действие на висока температура, всъщност се подлага на силно изтощение. При тези условия тя губи не само влага, но и устойчивост.

За да избегнете проблема, може да я подсушавате с леко притискане на мека, хавлиена кърпа. Най-добре е през лятото косата да изсъхва сама на стайна температура.

 

5. Не се отказвайте от домашните маски

 

Косата. Хлорофил. Косопад при кето. Дефицити на витамини. Есенен косопад. Побеляване на косата.

 

Вярно е, че са трудоемки, но за тях се ползват само естествени продукти, често взети направо от кухнята.

Например, щетите от слънцето ефективно се поправят чрез т.нар. сусамова маска. Приготвя се като няколко капки сусамово масло се добавят към две супени лъжици кисело мляко и една лъжица мед. Всичко се разбърква добре. Получената смес се втрива в корените на косата. Оставя се така се за 15 минути. После косата се измива.

Сусамовото масло е източник на витамините Е и К, на микроелементите желязо, цинк и селен, както и на полезни мастни киселини. То подхранва косата и я предпазва от ултравиолетовите лъчи.

Лесно приложима е маската със зехтин. Взема се различно количество от това масло, според дължината на косата. Затопля се до поносима температура, след което се втрива в скалпа.

Главата се увива с хавлиена кърпа така и се престоява 20 минути. После се измива. Зехтинът е богат на олеинова и палмитинова киселина. Те действат укрепващо, като едновременно предотвратяват заплитането и накъсването на косата.

С практически доказан ефект е следната маска: един жълтък се разбива, след като към него е прибавена супена лъжица рициново масло.

Известно е, че жълтъкът е богат на протеини и витамини (А, E, PP, B1, B2, D), а рициновото масло сдържа антиоксиданти. Всички посочени съставки укрепват косъма.

Сместа се нанася с масажни движения в корените на косата. Главата се увива в хавлиена кърпа за около 3 часа. След измиване косата придобива здравина и блясък.

 

6. Търсете съвременна, специализирана помощ

Ако страдате от косопад, който не се повлиява от общо укрепващи средства и  медикаменти, лекари може да ви  предложат терапия с PRP (от „Platelet Rich Plasma“). С това съкращение се означава обогатена с тромбоцити плазма.

Известно е, че тромбоцитите са клетки, от които зависи дали кръвта ще се сгъсти или ще остане в течно състояние. Тези клетки са носители на множество растежни фактори, с чиято намеса може да се стимулират физиологични процеси в организма.

За да се приложи PRP, от пациента се изтегля около 10 мл кръв, която се центрофугира. След това се изолират тромбоцитите и обогатената с тях плазма се инжектира в повърхностните слоеве на кожата.

Чрез такава процедура се активира растежът на нова коса от предварително имплантирани в скалпа космени фоликули.

Друг вид съвременно лечение е мезотерапията. Представлява инжектиране на витаминни, микроелементи и аминокиселинни смеси в окосмената част на главата. Чрез този метод активно се подхранват космените фоликули, косата се сгъстява, придобивайки жизненост и блсък.

 

7. Живейте здравословно

 

Косата. Хоум офис, работа от вкъщи. Срив в имунитета отключва псориазис.

 

Всеки от нас може да се грижи за косата си, както отвън, така и отвътре, като най-напред обърне внимание на храненето си.

През лятото е разумно да консумираме повече зеленолистни зеленчуци, варива, червени и оранжеви плодове, които ни доставят множество биологично активни вещества, включително необходимите на косата витамини А, С, Е и група В.

Задължително е да си осигуряваме незаменими аминокиселини чрез консумация на яйца, мляко, риба, телешко, пуешко и пилешко месо.

Добре е също да похапваме различни видове ядки (орехи, лешници, бадеми, фъстъци и други), снабдяващи организъма с йод, цинк, селен и редица още полезни съставки.

Отдавна се знае, че злоупотребата с чай, кафе алкохол и цигари влошава състоянието на косата. Така че е добре да сведем до минимум вредните си навици.

Сред факторите, които бързо увреждат косата, е стресът. Днес е почти непосилно е да се отървем от напрежението и неприятностите в ежедневието и социалния ни живот.

Можем обаче да тушираме стреса чрез редовни срещи с природата и занимания, които ни носят удовлетворение и радост.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 07.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:04 | Публикувана: 7 септември 2021 в 12:01 | Категория: Kрасота и грижа за тялото