Амарант – медицинско растение и кулинарно богатство

Обновена: 08.03.2024|
Амарант - растение.

Растението амарант, познато още като щир и куча лобода, е култивирано заради хранителните му свойства още преди 8000 години. То се класифицира като псевдозърнена култура, тъй като се различава от другите зърнени култури като ориз и пщеница. Някога това растение е било основна храна за древните цивилизации на ацтеките, маите и инките. Хранителната му стойност се дължи най-вече на по-високото съдържание на протеин в сравнение с други зърнени култури. Амарантът е богат и на различни антиоксиданти и фибри.

Наименованието „амарант“ идва от Древна Гърция, където е означавало „неувяхващо, неугасващо“ цвете. Някои предания твърдят, че помага срещу любовни мъки и всякакъв вид душевни терзания, защото никога не увяхва.

В тази статия ще разгледаме подробно неговата хранителна стойност, ползи за здравето и няколко вкусни начина за консумация на амарант.

 

Хранителна стойност на растението амарант

Амарантът трябва да бъде приготвен и консумиран, както всяко друга зърнена култура, за да можете да се възползвате от хранителните му качества.

Около 100 гр. сварен амарант осигурява около 102 калории. Той има умерено количество хранителни минерали (желязо, манган и фосфор) и високо съдържание на лизин и протеини.

Най-голямото предимство на зърната от амарант е, че не съдържат глутен, което позволява на хората с непоносимост към глутен да си хапват растението без притеснения.

Хранителната стойност на 250 гр. варен амарант е, както следва:

  • Фибри – 5,2 г
  • Въглехидрати – 56 г
  • Мазнини – 3,9 г
  • Протеини – 9,4 г
  • Калории – 251 г

За съжаление, амарантът съдържа и някои не толкова полезни вещества като фенолни съединения, сапонини, нитрати и оксалати. Но с подходяща термична обработка като варене на семената с няколко пъти изхвърляне на водата вредното им въздействие може да се неутрализира.

 

Амарант – какви са неговите полезни свойства?

 

Амарант на зърна.

 

Впечатляващият хранителен профил на растението амарант е свързан и с множество ползи за здравето. Нека ги разгледаме поотделно:

  • Консумацията на амарант намалява нивата на холестерола

Холестеролът стеснява артериите и може да доведе до много здравословни проблеми. Проучвания показват, че амарантът има някои свойства за намаляване на холестерола. Маслото от амарант намалява „лошия“ или LDL-холестерол и общия холестерол съответно с 22% и 15%. Той също така помага за увеличаване на „добрия“ или HDL-холестерол. По-подробно за високия холестерол прочетете в статията по темата.

  • Помага за намаляване на теглото

В случай, че искате да се отървете от няколко килограма, добавянето на амарант към диетата ще помогне това да се случи по-бързо и лесно. Амарантът е богат на фибри и протеини, които помагат за отслабването. Фибрите в амаранта се движат бавно и неразградени в стомашно-чревния тракт, което помага за насърчаване на чувството за ситост. Допълнително увеличеният прием на фибри помага за намаляване на риска от натрупване на телесни мазнини и тегло. Високият прием на протеини пък помага за намаляване на нивата на грелин – хормонът, стимулиращ глада.

  • Намалява възпалението

Възпалението е стандартен имунен отговор, който защитава организма от инфекции и нараняване. Въпреки това, в случаи на хронично възпаление, то може да допринесе за различни заболявания като автоимунно заболяване, диабет и рак. Множество проучвания показват, че растението амарант има противовъзпалителен ефект върху човешкото тяло. То помага за инхибиране на производството на имуноглобулин Е – антитяло, което причинява алергично възпаление.

  • Консумацията на амарант подпомага храносмилането

Недостатъчната консумация на фибри може да доведе до запек, подуване на корема и дори до по-голямо съхранение на мазнини. Добавянето на храни с високо съдържание на фибри, като амаранта, е чудесна възможност да избегнете всичко това.

Амарантът допълнително забавя усвояването на захарите, за да позволи на тялото да се справи с производството на енергия.

Като цяло редовната консумация на амарант ще помогне за по-здрава и добре функционираща храносмилателна система.

  • Има високо съдържание на калций

Амарантът помага за намаляване на риска от остеопороза и други дефицити на калций, тъй като съдържа два пъти повече калций в сравнение с млякото.

  • Богат е на антиоксиданти

Антиоксидантите са естествени съединения, които помагат в защитата на тялото срещу свободните радикали. Амарантът съдържа големи количества от следните антиоксиданти – фенолна киселина, ванилова киселина, р-хидроксибензоена киселина и галова киселина, които помагат за предпазване от много дегенеративни заболявания като диабет, сърдечни заболявания и дори рак. Най-високо е съдържанието им в суровия амарант. По-подробно за ролята на антиоксидантите в организма прочетете в статията по темата в блога ни.

  • Амарантът е най-добрата алтернатива на зърнените култури, съдържащи глутен

Зърнените култури, като ечемик и пшеница, съдържат вид протеин, наречен глутен. Хората с глутенова непоносимост не могат да ги приемат, тъй като тялото произвежда имунен отговор, който причинява възпаление и увреждане на храносмилателния тракт.

Както вече споменахме, амарантът не съдържа глутен, но осигурява всички полезни хранителни вещества от обикновените зърнени култури. Затова се превръща в най-добрата и натурална безглутенова алтернатива.

  • Листата на амаранта – полезни за косата и зрението

Екстрактът от листата на амарант може да помогне за заздравяването на косата и да предотврати преждевременното й посивяване. А приготвени на салата или консумирани под формата на чай, листата на растението могат да подобрят зрението.

 

Как да използвате амарант в кухнята?

 

Амарант за закуска.

 

Амарантът е лесен за приготвяне. Той има орехов, земен вкус, който се съчетава чудесно с широка гама ястия. Преди да приготвите амарант, можете да го накиснете във вода и да оставите зърната да покълнат за един до три дни. Това ще ги направи по-лесно смилаеми и разгражда антинутриентите, което може да наруши усвояването на минералите. Подобно на приготвянето на ориз, трябва да го обработвате с вода в съотношение 3:1. Варете около 20 минути, докато водата се абсорбира. Ето няколко лесни начина да се насладите на тази питателна псевдозърнена храна:

  • Направете си пуканки – в нагорещена тенджерка изсипвате 1 с. л. амарант и разбърквате с дървена лъжица, докато семената се разпукат.
  • Добавете амарант към смутитата си, за да увеличите съдържанието на фибри и протеини.
  • Използвайте амарант в различни ястия като заместител на тестени изделия, ориз или кус-кус.
  • Добавете го в супи или яхнии, за да сгъстите консистенцията.
  • Направете си здравословна зърнена закуска, като комбинирате амарант с плодове, ядки и канела. Можете да го консумирате сварен или изпукан.
  • Или просто следвайте любимите си рецепти за печива, но заменете пшеничното брашно с амарант.

Надяваме се, ви убедихме, че амарантът е страхотна, но подценена суперхрана, която трябва да включите в менюто си, за да поддържате тялото си здраво. Освен това има неповторим вкус, който можете да добавите към почти всяко ястие, така че няма да ви е трудно да намерите подходящи рецепти. Очаквайте скоро интересни предложения и от нас!

Категории: Билки|Публикувана: 10.09.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 16:07 | Публикувана: 10 септември 2020 в 16:16 | Категория: Билки