Тайните на отглеждане на касис

Обновена: 24.04.2024|
отглеждане на касис. беритба

Този храст се отглежда от векове и популярността му продължава да расте поради богатия хранителен профил и разнообразни кулинарни приложения, които има.

Какво е касис?

Касисът е храстовидно растение, известно със своите сладки до леко кисели плодове, богати на антиоксиданти и витамини. Той се използва в кулинарията за приготвянето на сокове, пюрета, сладкиши, желета и мармалади, както и на алкохолни напитки, като ликьори и вина.

Засаждането му може да бъде успешно, ако се спазват някои основни принципи и техники. В тази статия ще ви разкрием тънкостите при засаждане и отглеждане на касис.

malinovi 01 400
hialur 600
malinovi 01 400
hialur 600

 

Засаждане, грижи и отглеждане на касис

За засаждането и отглеждане на касис в градината се изискват някои специфични стъпки, за да се осигури успешното му развитие.

Избор на почвата

Касисът предпочита влажна и добре дренирана почва. Идеалното място за отглеждане на касиса е на слънце или на частична сянка, но плодовете му ще бъдат по-големи, ако получава повече светлина.

Ако почвата е тежка или има проблеми с дренажа, може да се добави пясък или перлит за подобряване на дренажа. Разсадите трябва да имат здрави корени и без забележими заболявания или увреждания на листата.

Подготовка на място и добавяне на торове

Най-добрият срок за засаждане на касис е септември-октомври. Може да вкорените резник през средата или края на април. Макар че този метод може да предизвика трудности, храстът вероятно ще се вкорени успешно.

Преди да ги засадите, първо се извършва подготовка на земята. През есента, месец преди засаждане, обогатете почвата с органични вещества – компост или хумус.

Почистете плевелите и изкопайте дупка, като добавете малко органична тор. Сложете внимателно разсада и запълнете дупката, като укрепите почвата около корените. Добавете биоразградим мулч около основата на всеки храст след засаждането.

Подходящите мулчове за касиса са оборски тор, дървени стърготини или слама. Засаждайте касисовите разсади на разстояние около 1.5-2 метра помежду им. Това ще осигури достатъчно пространство за растеж и развитие на храстите.

Отглеждане на касис

 

отглеждане на касис

 

След засаждането, не забравяйте да поливате касиса редовно през първите месеци. Всяка година храстите се изрязват, както и навременно се прилагат необходимите торове. Изрязването на една трета от клоните насърчава нов растеж.

Следвайки тези стъпки за подготовка и грижи за засаждане и отглеждане на касис, то той успешно ще се развива и ще се наслаждавате на вкусните му плодове през летните месеци.

Болести и неприятели по касиса

Касисът е податлив на различни болести и вредители. Важно е да се научите да разпознавате тези болести и да предприемете подходящи мерки за предотвратяване и лечение.

Ето някои от най-честите болести по касиса:

  • Брашнеста мана – това е честа гъбична инфекция, която се проявява чрез появата на бели петна или налепи по листата на касиса.
  • Антракноза – причинява се от гъбички от рода Colletotrichum, при което се появяват тъмни петна с черни краища по листата на касиса.
  • Ръждясване – проявява се чрез червени петна по листата, които се разпростират и причиняват изсъхването им.
  • Афиди – тези малки насекоми се хранят със сока на растението и могат да предизвикат деформации на листата, като разнасят различни вирусни болести.

За да предотвратите и контролирате болестите по касиса, редовно проверявайте растението си за признаци на инфекции и вредители.

Важно е също да поддържате растението здраво чрез правилна грижа, включително подрязване, подхранване и поддържане на подходяща влажност на почвата.

 

Характеристики на растението

Касисът е многогодишно растение от семейство Касисови (Grossulariaceae), което достига височина от 1 до 2 метра. Плодовете му са сферични със среден диаметър от 0,5 до 1 см. Те могат да бъдат черни, червени или бели в зависимост от сорта.

Произход и особености на касиса

 

отглеждане на касис

 

Касисът произхожда от Европа и се отглежда в много части на света. Той расте в зони с умерен климат и има сравнително ниски изисквания към почвата.

Любопитни факти

Това растение има богата история, датираща от римско време, когато е било култивирано заради лечебните си свойства. В миналото се използвало за лечение на различни болести и кожни проблеми.

През Средновековието придобива популярност като функционална храна и дори се използва в билкови лекарства за заболявания като скорбут поради високото си съдържание на витамин С.

Въпреки това касисът се сблъсква с периоди на противоречия, особено в Северна Америка, където е забранен поради ролята си на междинен гостоприемник на гъбичка, разболяваща белия бор и унищожаваща големи площи от него.

 

Какви сортове има?

Между растенията от касис може да има значителни разлики, което се дължи на разнообразието от сортове. Най-известните от тях са широко разпространени и дават голям ежегоден добив.

Бен Ломонд

Бен Ломонд е добре познат сорт касис, ценен заради големите си, сладки и ароматни плодове. Те са лъскаво черни и имат леко тръпчив вкус, което ги прави универсален избор за различни кулинарни приложения. Този сорт притежава устойчивост на болести, което го прави надежден вариант за домашни градинари и търговски производители.

Бен Сарек

Бен Сарек е популярен сорт касис, известен със своя компактен растеж, което го прави подходящ за по-малки градини и ограничени пространства. Плодовете са средно големи и имат сладък и ароматен вкус с нотка на тръпчивост. Този сорт е сравнително лесен за поддръжка.

Титания

Титания е шведски сорт касис, ценен заради силния си вкус и устойчивост на болести. Плодовете му са средно големи и имат сладък, наситен, леко тръпчив вкус, което ги прави предпочитани за прясна консумация. Титания е известна със своя висок добив и адаптивност към различни климатични условия.

Консорт

Касисът Консорт се характеризира с добра устойчивост на болести. Плодовете му са средно големи и имат сладък, леко тръпчив вкус. Този сорт също е популярен със своята жизненост и добра адаптация към различни видове почви и условия на отглеждане.

Болдуин

Касисът Болдуин има по-големи плодове. Те са лъскаво черни и имат отчетлив вкус, което ги прави предпочитани за прясна консумация или кулинарна употреба.

Ровада

Ровада е европейски сорт червено френско грозде. Характеризира се с ярко червени плодове, които имат сладко-тръпчив вкус.

 

Ползи от консумацията на касис за здравето

 

отглеждане на касис

 

Този плод не само че е вкусен, но също така е богат на важни за здравето съставки, които могат да донесат значителни ползи за организма.

Богат източник на витамини и минерали

Касисът е известен със своето богато съдържание на витамини и минерали, включително витамин C, витамин К, магнезий, калий и фолиева киселина.

Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържането на оптималното функциониране на организма.

Стимулира имунната система

В касиса се съдържа повече витамин С от портокалите. Този витамин подпомага в борбата на организма с инфекции, укрепва имунната система и стимулира синтеза на колаген.

Антиоксидантни свойства

Касисът съдържа антоцианини, които са силни антиоксиданти. Те помагат в борбата срещу свободните радикали и техните вредни ефекти в организма.

Поддържа здравето на очите

Каротиноидите, съдържащи се в това растение подобряват зрението и защитават очите от увреждания.

Подпомага здравето на сърцето

Касисът съдържа калий, който се свързва с поддържането на здравословната функция на сърцето и кръвоносните съдове.

 

Заключение

 

отглеждане на касис

 

Касисът е чудесно растение, което предоставя множество ползи. Спазвайки тези съвети за отглеждане на касис, ще се наслаждавате на вкусни и здравословни плодове в градината си.

Без значение дали консумирате свежите му плодове, добавяте го към десерти или го използвате за приготвяне на сладка или напитки, касисът ще ви очарова със своя отличителен вкус.

Често задавани въпроси

Какво представлява касисът?

Касисът е многогодишно растение от семейство Касисови (Grossulariaceae), което достига височина от 1 до 2 метра.

С какво е полезен?

Касисът съдържа множество витамини и минерали, полезни за очите, сърцето, имунната система и други.

Какви са тънкостите при отглеждане на касис?

Тънкостите при отглеждане на касис са редовно поливане, торене и подрязване.

Категории: Любопитно|Публикувана: 24.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 24 април 2024 в 15:45 | Категория: Любопитно