Смехотерапия – да се посмеем за здраве

Обновена: 01.04.2024|

„Светът е оцелял, защото се е смял!“ е казал Радой Ралин и е бил абсолютно прав. И наистина смехът е естествено лекарство, което не само повдига духа ни, но и подобрява здравето на тялото ни.

Това е наша вродена способност, с която идваме, но с времето, за жалост, забравяме да я използваме често. Смехът е универсален език, който надхвърля културните бариери и ни сплотява.

Той няма странични ефекти, безплатен е и достъпен за всички ни. Тогава защо да не се възползваме от него? Добре дошли в света на смехотерапията, където смехът не е просто приятна емоция, а мощен инструмент за изцеление.

 

Ползите от смеха

През последните години са се провели множество научни изследвания, които хвърлят светлина върху дълбокото въздействие, което смехът има върху човешкото тяло. Те потвърдиха това, което мнозина интуитивно са знаели, че смехът, освен приятно усещане, предлага множество физиологични ползи.

Гелотологията е научното изследване на смеха и неговите ефекти върху човешкото тяло и ум. Въпреки че като научна дисциплина е сравнително млада, то познанията за терапевтичните ползи от хумора и смеха може да бъдат проследени до древните времена, когато философи и лекари са ги наблюдавали и прилагали.

Проучванията разкриват забележителните ефекти на смеха върху нашето тяло. Оказва се, че е много повече от обикновен израз на забавление. Когато се смеем, телата ни оркестрират сложна биохимична симфония, задействайки каскада от физиологични реакции, които влияят на органните системи в него и хормоните.

Намаляване на стреса

смехотерапия

Смехът действа като мощен антидот срещу стреса. Когато се смеем, телата ни отделят т. нар. „хормони на щастието“, които помагат да се противодейства на ефектите на хормоните на стреса.

Проучване, публикувано в списанието Psychological Reports, установява, че участниците, които са гледали хумористично видео, са имали значително намаляване на нивата на кортизол в сравнение с тези, които са гледали неутрално видео. Което показва, че смехът има осезаем ефект върху физиологията на стреса.

Подсилване на имунната система

Доказано е, че смехът подобрява имунната функция, което ни прави по-устойчиви на болести и инфекции. Изследване, публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, разкрива, че смехът повишава активността на NK-клетките.

Освен това проучване, проведено в Loma Linda University в Калифорния, установява, че смехът може да увеличи производството на антитела и да засили способността на тялото да се защитава от патогени.

Сърдечно-съдово здраве

Смехът е полезен не само за душата – той е полезен и за сърцето. Проучванията показват, че смехът може да подобри здравето на сърдечно-съдовата система чрез увеличаване на притока на кръв, намаляване на възпалението и регулиране на кръвното налягане.

Изследване, публикувано в American Journal of Medical Sciences, установи, че искреният смях води до временно повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане, последвано от период на релаксация, подобно на ефектите от аеробните упражнения.

Облекчаване на болката

Установено е, че смехът има аналгетични свойства, като намалява усещането за болка поради освобождаването на ендорфини. Проучване, проведено в Оксфордския университет, установява, че участниците, които гледат комедийни видеоклипове, съобщават за по-висок праг и повишена толерантност към болка в сравнение с тези, които гледат некомедийно съдържание.

Смехотерапията може да помогне за облекчаване на дискомфорта от състояния като главоболие, артрит и хронични болкови разстройства. Освен това смехът стимулира производството на допамин, невротрансмитер, свързан с удоволствието и наградата, което може допълнително да намали усещането за болка.

Респираторно здраве

Смехът подобрява дихателната функция. Проучване, публикувано в Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation and Prevention, открива, че смехът може да увеличи капацитета на белите дробове и да подобри моделите на дишане.

Освен това е доказано, че изчиства дихателните пътища, като насърчава изхвърлянето на слуз, което го прави полезен за хора с респираторни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Мускулна релаксация

Физическият акт на смях включва множество мускулни групи, включително тези на лицето, корема и диафрагмата. Тъй като тези мускули се свиват и отпускат по време на смях, напрежението се освобождава, насърчавайки релаксацията и облекчавайки мускулната скованост.

Смехът може да послужи и като форма на леко упражнение, което помага за тонизиране на коремните мускули и подобряване на цялостната мускулна функция.

Подобрява качеството на съня

Той насърчава релаксацията и психическото благополучие, което улеснява заспиването. Като намалява стреса и напрежението, смехът може да облекчи безсънието и да подобри качеството на съня. Няколко минути смях преди лягане може да помогне за усещането за спокойствие и релаксация, което води до по-възстановителен сън.

 

Видове смехотерапия

 

смехотерапия

„Веселото сърце е като цяр благотворно, а отпадналият дух кости суши.“ 

Притчи 17:22 

 

Хуморотерапия

Вкоренена във вярата, че смехът е съществен аспект от човешкото съществуване, хуморотерапията се стреми да интегрира хумора в различни аспекти на живота, включително терапевтични сесии, ежедневни процедури и междуличностни взаимоотношения.

Чувството за хумор ни помага да погледнем на нещата от друг ъгъл и да преминаваме през трудните моменти по-леко.

През 70-те години Норман Казънс оглавява мейнстриим медиите със своята забележителна история за самолечение със смехотерапия.

Казънс има изтощителни болки и е прикован на легло. Той е диагностициран с тежко автоимунно заболяване, наречено анкилозиращ спондилит, известно като болестта на Бехтерев. Прогнозата е мрачна – лекарите му дават само месеци живот.

Недоволен от конвенционалните медицински лечения, налични по това време, той решава да вземе нещата в свои ръце. Започва да проучва как емоциите влияят на физиологичните и биохимичните процеси в тялото и решава да се впусне в радикален експеримент.

Казънс напуска болницата и наема хотел, където започва режим на високи дози витамин С и постоянна диета от смях. Той се потапя в хумористични филми, сериали и комикси, смеейки се с часове всеки ден, под наблюдението на неговия доктор.

За свое учудване започва да забеляза значително подобрение в състоянието си. Постепенно болката му отшумява, подвижността му се повишава и се достига до цялостно подобрение и излекуване.

Той разказва своята история в книгите „Анатомия на болестта, възприемана от пациента“ и „Човекът, който разсмя смъртта„, които се превръщат в бестселъри и привличат широко вниманието на учените към лечебния потенциал на смеха.

Изследователите започват да изучават физиологичните и психологическите ефекти на смеха, потвърждавайки способността му да намалява стреса, да повишава имунитета и да облекчава болката.

Пионерската работа на Казънс в хумористичната терапия продължават да вдъхновяват както здравните специалисти, така и пациентите. Неговото наследство служи като напомняне за дълбоката връзка между ума и тялото и значението на поддържането на положителна перспектива, дори в лицето на болестта.

 

Йога на смеха

Йога на смеха е създадена от д-р Мадан Катария през 1995 година в Мумбай, Индия. Тя съчетава упражнения за смях с йогиски дихателни техники, като използва този естествен физиологичен процес за насърчаване на умственото, емоционалното и физическото благополучие.

Сесиите обикновено включват поредица от упражнения за смях, последвани от техники за релаксация, оставяйки участниците да се чувстват приповдигнати и заредени с енергия.

Целта на тази йога е да стимулира смеха като упражнение, без да се изисква външна причина за него. Практиката се основава на убеждението, че тялото не може да направи разлика между истински и симулиран смях, което води до сходни физиологични и психологически ползи.

Участниците тренират способността си да се смеят, като използват комбинация от игриви дейности, смешни жестове и звуци, различни дихателни техники, както и въображение, като упражненията прерастват спонтанно в истински смях.

Йога на смеха насърчава вниманието и присъствието в момента. Прегръщайки детско чувство на спонтанност и непринуденост, практикуващите култивират чувство за вътрешен мир и хармония. Смехът се превръща в средство за себеоткриване и лична трансформация.

От създаването си досега йога на смеха придобива широка популярност с хиляди клубове в над 100 страни по света.

Йога на смеха не е просто упражнение – тя е начин на живот, като ни припомня да се радваме на момента и да ценим всяка секунда от живота си, помагайки ни да се свържем с вътрешното си дете и да се докоснем до неговата жизнерадост.

Медицинска клоунада

 

смехотерапия

 

Медицинската клоунада включва обучени изпълнители, които работят заедно със здравните специалисти, за да осигурят компания, емоционална подкрепа и разсейване на малките пациенти, подложени на медицинско лечение.

Практикуващите са с опит в клоунадата или импровизационния театър, като чрез хумористични изпълнения и импровизация помагат за намаляване на безпокойството, облекчават болката и подобряват цялостното благосъстояние на децата.

Концепцията за медицинска клоунада води началото си от 80-те години на миналия век от д-р Хънтър Кембъл „Пач“ Адамс в Съединените щати, както и актьорът Дейвид Бараши в Израел, който допринесе за нейното популяризиране.

Д-р Пач Адамс, лекар и социален активист, представя идеята за интегриране на клоунадата в здравеопазването като средство за насърчаване на лечението и облекчаване на страданието. Слагайки си червен нос и шарен костюм, неговият стремеж е към един по-състрадателен и ориентиран към пациента подход в медицината.

Неговата работа вдъхновява движение, което подчертава ползите от смеха, съпричастността и връзката в грижите за пациентите. В Израел Дейвид Бараши допринася за установяването на медицинската клоунада като формализирана практика в рамките на здравните заведения.

Признавайки терапевтичния потенциал на клоунадата, Бараши разработва програми за обучение, за да подготви изпълнителите с уменията и чувствителността, необходими за ефективна работа в болниците.

От август 2015 г. в провинция Буенос Айрес в Аржентина е наложено чрез закон задължително назначаване на клоуни в детските отделения на болниците като допълнителна форма на терапия.

Медицинската клоунада се практикува и у нас. През 2008 година в УМБАЛСМ Пирогов е открита първата в Европа клиника по смехотерапия по инициативата на актьора Николай Николаев, познат и като д-р Коко, който заедно със своя асистент Марин Неделчев, или д-р Роко, разсмиват най-малките пациенти. А днес тяхното дело се продължава от екипа на „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“.

Какви са ползите от смеха?

Смехът стимулира имунната система, облекчава болката, допринася за сърдечно-съдовото и респираторното здраве, намалява стреса и допринася за качествен сън.

Какво представлява смехотерапията?

Смехотерапията е терапия, използваща физиологичните и психологическите ползи на смеха за подобряване на здравословното състояние.

Какви видове смехотерапия има?

Има различни видове смехотерапия, сред които хуморотерапия, медицинска клоунада и йога на смеха.

Категории: Биохакинг, Здраве|Публикувана: 01.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 1 април 2024 в 10:22 | Категория: Биохакинг, Здраве