Киселини при бременност – причини и решения

Обновена: 23.04.2024|
Киселини при бременност.

Бременността е свързана с много промени в тялото ни, за да расте пълноценно бебето за 9 месеца в утробата ни. Някои от тези промени засягат и майката, и бебето, докато други се отразяват само на майката. Киселини при бременност се появяват по няколко главни причини, които ще разгледаме.

 

Какво представляват киселините по време на бременност?

Киселините при бременност са като обикновените киселини, които всички от нас са изпитали поне веднъж в живота си. Те може да се появят дори ако не сме страдали от тях преди бременността. Обикновено проблемът отшумява от само себе си след раждането, но те могат да са причина за силен денонощен дискомфорт и много бременни жени се опитват да се отърват от тях. Възможно е киселините да са краткотрайни или да продължават няколко месеца при различните жени.

По-силни киселини се наблюдават при жени, които са раждали преди, както и при жени, които страдат от киселини извън бременността.

 

Защо се появяват?

Киселини може да се появят поради промяната в хормоните, но и при притискане на стомаха от страна на растящото бебе. Започват да се появяват по-интензивно и често в началото на втория триместър. Хормоните, които значително се повишават по време на бременност, влияят на еднопосочната езофагиална клапа в хранопровода ни и я отпускат, което връща стомашните киселини нагоре към гърлото.

hialur 400
astaks 600
hialur 400
astaks 600

Прогестеронът е виновник за отпускането на клапата, тъй като една от неговите функции е да отпусне мускулатурата на тялото и да подпомогне разтягането на матката. Заедно с това той обаче забавя храносмилането, което може да влоши киселините. Бавното храносмилане може да бъде причина за допълнителни симптоми като тежест и дискомфорт в стомаха, коремни болки и чувство за подутост.

Киселини може да се появят при преяждане или хапване на неподходящи храни като люти или мазни храни, цитруси и сокове от тях, газирани напитки, алкохол. С помощта на премахване на някои храни и добавяне на други към хранителния ни режим можем да разберем кои видове храни провокират появата на киселини, тъй като това може да е строго индивидуално.

Не бива обаче да прекаляваме с елиминирането на храни, тъй като по време на бременност се нуждаем от всички хранителни групи, за да си набавим достатъчно ценни вещества.

Ментови храни и продукти, които съдържат мента, може да са причина за появата на киселини при бременност. Тютюнопушенето също е причина за по-честата поява на неприятните киселини.

Симптоми

 

киселини при бременност

 

Симптомите се влошават най-често след хранене и докато сме в легнало положение. Възможно е силните киселини да ни събудят от сън.

Ако получаваме киселини при бременност, то техните признаци не се различават от обикновените киселини:

 • Парене и болка в гърдите и хранопровода
 • Чувство за тежест в корема
 • Горчив вкус в устата
 • Подуване и дискомфорт особено след хранене
 • Неприятно оригване

 

Как да предотвратим появата на киселини при бременност?

Киселините не вредят на здравето на майката и бебето, но могат да бъдат причина за значителен дискомфорт и да попречат на ежедневните ни дейности. Някои жени смятат, че наличието на киселини при бременност означава, че детето ще се роди с повече коса.

Има някои методи, с чиято помощ можем да намалим появата на киселини при бременност:

 • Яжте малки порции често.
 • Яжте бавно и дъвчете добре храната.
 • Не яжте 2-3 часа преди лягане.
 • Поддържайте добра стойка, докато се храните, и не лягайте веднага след хранене.
 • Намалете приема на напитки, съдържащи кофеин.
 • Не носете тесни или притискащи корема и гърдите дрехи.
 • Ако имате киселини, стойте изправени или легнете на висока възглавница на лявата си страна.
 • Консумирането на малки количества прясно или кисело мляко може да е естествен метод за намаляване на киселините.
 • Суровият лук и чесън са известни с това, че могат да влошат киселините и да ги провокират.

 

Допълнителни съвети

 

киселини при бременност

 

Добрата хидратация може да разреди стомашните киселини и да помогне за облекчаване на неприятните симптоми на киселини при бременност. Пиенето на достатъчно вода укрепва цялостно здравето и може да е още един добър помощник против киселините. Въпреки че газираната вода се препоръчва при появата на некомфортните киселини, не бива да прекаляваме с консумацията, тъй като може да им обратен ефект.

Има и популярни лекарства против киселини, които са лесни за откриване в пазарната мрежа. Преди приема им е добре да се консултираме с лекар, тъй като може да не са препоръчителни за бременни жени.

Медикаментите против киселини може да взаимодействат с добавки, съдържащи желязо и фолиева киселина – двете много важни съединения за бременната жена и бебето.

За да сме сигурни, че и двете лекарства ще бъдат усвоени, е хубаво да ги приемаме с няколко часа разлика.

Лекарствата за намаляване на киселините се делят на три главни вида:

 • Инхибитори на протонната помпа. Намаляват количеството киселина, което произвежда стомаха. Действието им започва около 15-20 минути след приема, през които трябва да се справим самостоятелно с киселините.
 • H2-рецепторни антагонисти. Също намаляват количеството киселина, която се произвежда. Действието им също е забавено, както при инхибиторите на протонната помпа.
 • Орални медикаменти. Неутрализират стомашната киселина, която навлиза в хранопровода. Най-често срещани и смятани за най-безопасни. Действат почти веднага и предлагат добро облекчение.

 

Домашни методи за намаляване на киселините

Има различни храни и напитки, които много хора приемат в борбата с киселините. За повечето от тях няма научни доказателства, но си заслужава да ги опитаме, ако няма опасност да ни навредят.

Някои от най-популярните методи за облекчаване на появилите се киселини при бременност са:

 • Пиене на газирана вода
 • Сок от кисели краставички
 • Чай от шипка
 • Хлебна сода
 • Сухари, крекери, солети
 • Леки разходки
 • Дъвчене на дъвка
 • Хапване на ябълка

 

Заключение

 

киселини при бременност

 

Киселини при бременност се появяват при повечето бъдещи майки и не са повод за притеснение за здравето на жената и нейното бебе. Има някои ефикасни методи, с които могат да бъдат предотвратени и излекувани, ако причиняват дискомфорт. Може да опитате някои домашни лекове за киселини или да се консултирате с лекуващия си лекар и да приемате подходящи медикаменти.

 

Какво представляват киселините по време на бременност?

Киселините при бременност са като обикновените киселини, които всички от нас са изпитали поне веднъж в живота си. Те може да се появят дори ако не сме страдали от тях преди бременността. Обикновено проблемът отшумява от само себе си след раждането.

Защо се появяват киселини при бременност?

Киселини може да се появят поради промяната в хормоните, но и при притискане на стомаха от страна на растящото бебе. Хормоните, които значително се повишават по време на бременност, влияят на еднопосочната езофагиална клапа в хранопровода ни и я отпускат, което връща стомашните киселини нагоре към гърлото.

Какви са симптомите?

Ако получаваме киселини при бременност, то техните признаци не се различават от обикновените киселини – парене, дискомфорт и болка в гърдите, тежет в стомаха, горчив вкус в устата.

Как да предотвратим появата на киселини при бременност?

Има различни домашни методи за премахване и предотвратяване на киселини. При появата им може да използваме някои медикаменти, които да ги неутрализират.

Категории: Бременност и грижа за бебето|Публикувана: 21.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 април 2024 в 10:50 | Публикувана: 21 март 2024 в 10:17 | Категория: Бременност и грижа за бебето