Холи – пролетният фестивал на цветовете

Обновена: 01.02.2024|
Момиче, обърнато с гръб, цялото в различни цветове, по време на празника на цветовете Холи.

Вероятно всички сте чували, виждали или присъствали на фестивал на цветовете, който от няколко години се организира и в България. Макар и доста комерсиализиран, този фестивал всъщност е с индийски корени и присъства като вековна традиция при посрещането на пролетта. Докато тук си разменяме мартеници с благопожелания, в Индия отбелязват края на зимния сезон с пищни, цветни фестивали, с които празнуват настъпването на пролетта.

 

История на празника

Всяка година през месец март всеки ъгъл в Индия е цветна гледка. Млади и стари са покрити с цветове (червено, зелено, синьо, жълто, черно и сребристо). Разделени на малки групи, хората пеят, танцуват и хвърлят цветове един върху друг.

Самият фестивал всъщност започва един ден преди Dhulandi (така се нарича денят, в който всичко и всички се оцветяват). Хората палят огньове и се отдават на пеене и танцуване около тях. Празничната треска пък започва няколко седмици преди това. Пазарите са с динамичен изглед  и разнообразни магазини, които продават цветове и вкусни сладкиши като gujiyas, rasgulla, malpua и много други. Що се отнася до напитките, ако имате възможност да отидете на фестивала, не пропускайте Bhang  (вид напитка, приготвена от канабис) или тандай. Хората танцуват по улиците и крещят „Холи хай!“. Никой не е пощаден, всеки е омазан с цветен прах и напръскан с вода с pichkaris (вид воден пистолет).

 

Легендата разказва

 

Цветовете, подготвени за цветния празник Холи

 

Празнуването на Холи е обвързано с няколко легенди. Според най-популярната от тях думата „холи“ произлиза от демона Холика. Тя била сестра на Хираня Кашипу (името означава любов към златото и мекото легло), крал-демон, който победил боговете и провъзгласил своето надмощие над всички останали в света. Но синът на Кашипу бил пламенно предан на бог Вишну и Кашипу, разгневен, решава да го накаже. Той използва помощта на сестра си Холика, която имала невероятна способност – огънят не можел да й причини никаква вреда. Холика занася малкото момче Прахлад, синът на Кашипу, в огъня, но божествената намеса го спасява – Холика изгаря в огъня без да нанесе никаква вреда на малкия Прахлад.

Друга легенда разказва за ревността на младия Кришна (осмият аватар на бог Вишну) към светлия тен на богинята Радха, тъй като неговият бил много тъмен. Един ден Кришна се оплакал на майка си Яшода за несправедливостта на природата, която направила Радха толкова светла, а него – толкова тъмен. За да успокои плачещия млад Кришна, любящата майка го помолила да отиде  и да оцвети лицето на Радха в какъвто цвят поиска. В палаво настроение, непослушния Кришна се вслушал в съвета на майка си и оцветил лицето на Радха в тъмен цвят, точно като неговото. Прекрасната сцена с шегата на Кришна, в която той играе с цветовете заедно с Радха, е съживена и запазена в многобройни картини и стенописи.

По някакъв начин забавната шега на Кришна добива популярност и то толкова голяма, че се превръща във фестивал. Хвърлянето на цветове върху любимите хора изразява привързаността им един към друг, любовта и толерантността.  Легендата оживява всяка година в цяла Индия. В някои части на страната има традиция да се поставят идоли на Кришна и Радха в украсен паланкин, който след това се носи по главните улици на града. През това време поклонниците на Кришна го възпяват, пеят химни на предаността и танцуват в негово име.

По време на фестивала има множество традиционни деликатеси, които правят празника още по-приятен. Ще ви споделим една от от Холи-рецептите, която да направите с любов за вашите близки и да усетите духа на фестивала.

 

PURAN POLI

Продукти:

Традиционно ястия, подготвящо се за посрещането на пролетта в Индия

  • 300 гр. жълта леща (ако успеете да намерите индийска chana dal, ще се приближите още повече до оригиналната рецепта)
  • 300 гр. стевиола на прах
  • 1 с.л. кардамон на прах
  • 150 гр. брашно
  • 1 с.л. масло гхи
  • топла вода за замесване на тестото
  • масло Гхи за сервиране

Приготвяне:

Сварете лещата в топла вода до омекването й. Изцедете я в гевгир за 10-15 мин. Смелете отцедената леща с мелничка за ядки или я намачкайте с лъжица, ако нямате мелница. Смачкайте я хубаво, за да премахнете останалите бучки. Поставете сместа в тенджерка за сос, добавете кардамона и гответе, докато се образува мека буца, като бъркате постоянно, за да не загаря. Отстранете я от котлона.

Смесете маслото гхи с брашното, добавете достатъчно вода, за да направите меко, гъвкаво тесто.

Вземете малка част от тестото, оформете топче от него. Поставете го на дъската за размесване, като леко го притиснете отгоре. Вземете малка част от приготвената леща, оформете топче, с по-малки размери от това от брашното, поставете го върху първото и го завийте отстрани. Идеята е топчетото от лещата да остане в сърцевината на това от брашно. След това разточете получената топка на тънка, палачинкообразна форма и разстелете в нагорещен тиган. Печете до златисто от двете страни, като намазвате леко страните с гхи.

Сервирайте горещи с гхи или ги залейте с една супена лъжица от пречистеното масло.

Празнувайте настъпването на пролетта по един фестивален, цветен начин и се потопете в индийската култура и кухня, приготвяйки традиционно Холи-ястие.

Категории: Любопитно|Публикувана: 28.03.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 февруари 2024 в 00:00 | Публикувана: 28 март 2019 в 17:21 | Категория: Любопитно