9 ползи от пиенето на топла вода

Обновена: 08.03.2024|
Диария. Дизентерия. Ползи от пиенето на топла вода.

Поддържането на тялото хидратирано е едно от важните неща за здравето. Но повечето хора не знаят, че пиенето на топла вода осигурява още няколко ползи за организма.

В едно проучване медицински експерти казват, че водата е много полезна, особено ако е с идеалната температура.

Всички знаем, че 60% от тялото ни се състои от вода и е важно да пием препоръчителните количества, за да подхранваме и енергизираме организма за правилното функциониране на всички жизненоважни органи.

Лекарите препоръчват прием на 11 до 16 чаши вода всеки ден, в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото. Докато повечето от нас са склонни да пият студена вода, Аюрведа (древна индийска наука за здраве и дълголетие) препоръчва вместо това да я пием топла.

 

Защо не студена вода?

Погрешно се смята, че студената вода е добър начин за разхлаждане и хидратиране в горещото време. Съвременни изследвания не само развенчават тези твърдения, но и допълват, че пиенето на студена вода:

  • нарушава храносмилането – кръвоносните съдове се свиват и това забавя смилането на храната и усвояването на полезните вещества
  • може да доведе до болки в гърлото
  • забавя ритъма на сърцето и нарушава нормалната сърдечна функция
  • в действителност възпрепятства хидратацията в горещите дни – свива кръвоносните съдове и им пречи да доставят нужните количества вода и вещества до всяка точка от тялото
  • отслабва имунната система

 

9 ползи от пиенето на топла вода

 

Ползи от пиенето на топла вода.

 

Въпреки че има малко научни изследвания за ползите от пиенето на топла вода, хората, които са почитатели на алтернативното здраве твърдят, че топлата вода е лесен начин за подобряване на общото състояние на организма.

Когато пиете топли напитки, изследванията препоръчват оптимална температура между 54-71°C, за да се избегнат изгаряния или опарвания.

 

1. Поддържа организма хидратиран

Хидратацията като цяло поддържа здравето на кожата, мускулите и ставите. Водата помага на клетките да абсорбират хранителните вещества и да се борят с инфекциите.

Въпреки че някои доказателства показват, че топлата вода е най-добра за рехидратация, пиенето й със сигурност ще допринесе към здравословния дневен прием на течности.

Освен това организмът има нужда от повече вода при бременност и кърмене, тежка дейност или гореща работна среда.

 

2. За облекчаване на назална конгестия (запушен нос, хрема, кихане)

Вдишването на парата от чаша гореща вода помага за отпускане на запушените синуси и дори за облекчаване на синусово главоболие.

Пиенето на топла вода може да затопли лигавиците в синусите и гърлото, като ги успокои и облекчи възпалението, причинено от натрупване на слуз.

Според по-старо проучване от 2008 г., топла напитка, като чай, осигурява бързо, трайно облекчение от хрема, кашлица, възпалено гърло и умора.

 

3. Подпомага храносмилането

Пиенето на вода подпомага функциите на храносмилателната система. Тъй като водата се движи през стомаха и червата, тялото е по-способно да елиминира отпадъците. Теорията е, че топлата вода подпомага разтварянето и разсейването на храната, която сме консумирали.

Необходими са повече изследвания, за да се докаже тази полза, въпреки че проучване от 2016 г. показва, че топлата вода може да има благоприятен ефект върху движението на червата и освобождаването на газове след операция.

 

4. Може да помогне при констипация

Дехидратацията е често срещана причина за запек. В много случаи водата е ефективен начин за облекчаване и предотвратяване на проблема, тъй като добрата хидратация помага за омекотяване на изпражненията и улеснява отделянето им.

Редовното пиене на топла вода помага да поддържате чревните движения постоянни.

 

5. Подобрява кръвообращението

 

Ползи от пиенето на топла вода. подуване на краката и глезените. Как работи сърцето. Контрастен душ. Чревната микробиота. Чесънът. Шафран. Сгъстяване на кръвта. Магнезий при сърдечни проблеми. Пресен чесън. Съдови усложнения при диабет.

 

Кръвообращението засяга всичко – от кръвното налягане до риска от сърдечно-съдови заболявания. Топлата вана например помага на органите на кръвообращението – артериите и вените – да се разширят и да пренасят кръвта по-ефективно в тялото.

Пиенето на топла вода преди лягане може да има подобен ефект. Освен това ще ни помогне да се отпуснем и да се подготвим за спокоен сън.

 

6. Ползи от пиенето на топла вода за нивата на стрес

Тъй като пиенето на топла вода подобрява функциите на централната нервна система, това ще повлияе и на нивата на стрес.

Пиенето на по-малко вода като цяло води до безпокойство, следователно поддържането на хидратация може да подобри настроението и нивата на релаксация.

 

7. Подпомага детоксикацията на тялото

Въпреки че няма категорични доказателства за ползите от пиенето на топла вода в това отношение, приемът на повече вода като цяло може да помогне за защита на бъбреците, като разрежда отпадъчните материали в кръвта.

Хидратацията е важна в борбата с възпалението, поддържане на ставите и дори превенцията на подагра.

 

8. За намаляване на менструалните болки

 

Пиенето на топла вода. Възстановяване след бременност. Ендометриоза, лечение, стадии на развитие.

 

Хидратацията намалява подуването на корема по време на менструацията и облекчава част от болката. Топлата вода увеличава притока на кръв в тялото и отпуска мускулите. Това може да намали спазмите, причинени от контракции на матката.

 

9. За облекчаване на симптомите на ахалазия

Ахалазията е заболяване на хранопровода, при което преминаването на храната и течностите в стомаха е силно затруднено. Хората с ахалазия имат проблеми с преглъщането, което е болезнено, както и „усещане за бучка в гърлото“ (дисфагия).

Освен консумирането на топла храна, пиенето на топла вода също е препоръчително за хора с ахалазия – възможно е да облекчи затрудненията при хранене.

 

Кога да пием топла вода за най-добър ефект?

 

Ползи то пиенето на топла вода.

 

Важно е да споменем, че независимо кога избираме да пием топла вода, ще забележим добър ефект върху тялото си. Специалистите твърдят, че най-добре е първата напитка, която консумираме сутрин, да не е кафе, а чаша топла вода.

По правило водата трябва да е приятна за пиене – без да пари, но и да не е толкова близко до стайната температура. Пие се бавно, на малки глътки.

Чаша топла вода сутрин има и още една функция: хидратира тялото след сън. Малко хора се замислят, но именно тогава организмът ни най-много се нуждае от нея. Тя има:

  • разбуждащ ефект
  • задвижващ метаболизма резултат
  • силно хидратиращ и тонизиращ ефект

 

С какво да комбинираме топлата вода за по-приятен вкус?

 

Ползи от пиенето на топла вода. Кето храни за зимата. Чай от джинджифил с лимон

 

Прекрасно е да се възползваме от изброените ползи от пиенето на топла вода. Но вероятно за мнозина от вас звучи странно просто да си налеете и да изпиете чаша топла вода, нали?

За щастие няма правило, което ви пречи да я комбинирате с някои любими свежи продукти.

Ето няколко добри варианта, които ще я направят още по-приятна за пиене:

  • Листенца от мента силно освежават вкуса на напитката. Не ги киснете в твърде топла вода и винаги ги поставяйте, след като се уверите, че са чисти.
  • Резенчета лимон или джинджифил
  • Цветове от рози и други

 

За какво да внимаваме

Има няколко основни правила и предупреждения, които е добре да спазвате, ако решите да се насладите на изброените ползи от пиенето на топла вода.

На първо място: никога не пийте топла вода директно от чешмата. Независимо в коя част на света се намирате, тръбите, по които тя минава, може да имат корозирали места, да са стари или в тях да има наслоявания.

Всички тези фактори крият опасност в организма ви да попаднат бактерии, които да разстроят стомаха или да ви причинят сериозни, трудно лечими инфекции.

Затова нашият съвет е: ако водата не е минерална и от естествен топъл източник, налейте я студена и я преварете, за да можете да сте сигурни, че няма да причини повече вреди, отколкото ползи.

Второ правило: не прекалявайте с количеството. Съобразете го със състоянието, желанията и нуждите на тялото си и освен ако няма медицинска причина за това, не се наливайте излишно.

Следвайте съветите ни и още след първите дни ще усетите изброените ползи от пиенето на топла вода сутрин.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 26.05.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 16:34 | Публикувана: 26 май 2022 в 11:00 | Категория: Хранене и видове храни