Кето Ангелска торта, богата на протеини

Обновена: 15.03.2024|
Ангелска торта.

Ангелска торта, приготвена с никовъглехидратни съставки, е лека, ароматна и много пухкава. Името й говори за самата нея, тъй като е наистина божествено вкусна.

Насладете се на парче нисковъглехидратна торта, като я поднесете с горски плодове и разбита готварска сметана.

 

Рецепта за кето Ангелска торта, богата на протеини

Красива, вкусна и нискокалорична празнична aнгелска торта. Приготвя се наистина много бързо и е подходяща за поднасяне като засищащ десерт или за вашия специален повод.

 

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 парче
60 минути 12 2 г нетни въглехидрати, 11 г мазнини, 12 г протеин и 160 калории

Необходими продукти:

  • 75 г бадемово брашно
  • 70 г колаген на прах
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ¼ ч. л. сол
  • 12 големи яйчени белтъка
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 130 г стевиола на прах
  • 2 ч. л. екстракт от ванилия

За сервиране:

  • 130 г пресни малини (ягоди, боровинки или друг вид горски плодове)
  • 2 с. л. стевиола на прах (по желание)
  • 240 мл готварска сметана

 

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 160 градуса.
  2. Пригответе форма за торта или дълбока тава, като покриете дъното й с пергаментова хартия. Не намазвайте с мазнина.
  3. Използвайте сито, за да пресеете бадемовото брашно, колагена, бакпулвера и солта в купа. Пресейте два пъти и оставете настрана.
  4. Използвайте ръчен миксер, за да разбиете в отделна купа до пяна яйчените белтъци заедно с лимоновия сок.
  5. Когато белтъците започнат да се сгъстяват леко, добавете стевиолата на прах и екстракта от ванилия. Продължете да разбивате до получаване на твърди върхове.
  6. Добавете около 1/3 от пресятите сухи съставки към белтъците и внимателно разбъркайте. Повторете, докато добавите цялото количество брашнена смес.
  7. Разбъркайте внимателно с гумена шпатула, така че да не спадне белтъчната смес.
  8. Изсипете получилото се тесто в подготвената форма за торта или тава и внимателно загладете горната част.
  9. Изпечете в загрятата фурна за 35-40 минути или докато горната част покафенее и стане пружинираща на пипане.
  10. Оставете да се охлади за 15-20 минути, преди да я извадите от формата. При охлаждане тортата може леко да спадне и намали обема си.

За сервиране:

  1. Изсипете пресните ягоди (боровинки или малини) в купа и намачкайте с вилица. Добавете стевиола на прах, ако е необходимо да подсладите, и разбъркайте.
  2. Сервирайте нисковъглехидратната ангелска торта с домашно разбита готварска сметана и пюре от ягоди, подсладени със стевиола на прах.
  3. Може да пропуснете първата стъпка и да поднесете кето ангелска торта, гарнирана с любимите ви горски плодове и разбита сметана.

 

Съвети

Всяко парче ангелска торта е богато на протеини, благодарение на съдържащия се колаген в състава на рецептата.

Ограничете се до консумация на 1 парче за деня, тъй като в него се съдържа необходимата и препоръчителна дневна доза колаген.

  1. За разбиване на яйчени белтъци

Не се плашете, когато се наложи да разбивате белтъци с миксер. Следвайте тези лесни указания и винаги ще имате добър резултат:

  • Използвайте чиста и суха купа без остатъци от мазнина или влага.
  • Оставете белтъците да се затоплят до стайна температура.
  • Пресните белтъци са склонни да се разбиват по-лесно.
  • Започнете да разбивате яйчените белтъци на ниска скорост, след което постепенно увеличавайте скоростта на миксера, за да влезе повече въздух в тях и да станат по-пухкави.
  1. Не намазнявайте формата за торта!

Белтъците в тази рецепта трябва да могат да набухнат и следователно да може тортата да увеличи обема си. Ако намазните страните и дъното с масло, тортата няма да набъбне правилно.

Използвайте пергаментова хартия, както е указано в рецептата, за да предотвратите залепването на тортата по формата.

  1. Използвайте различна форма за торти

Ако нямате подходяща за ангелска торта форма, можете да използвате дълбока тава с размери 33 на 23 см. Може да се наложи да намалите времето за печене с 10 минути.

Тествайте за готовност, като леко докоснете средата на тортата. Ако се върне при леко докосване, това означава, че е готова.

  1. Съхранение

Съхранете нисковъглехидратната ангелска торта при стайна температура до 2 дни или в хладилник в херметически затворен съд до 5 дни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Ангелска торта. Кето торта с ягоди.

Опитайте още един вариант на нисковъглехидратна торта с ягоди.

 

Ако ви е харесала нашата рецепта за кето ангелска торта, богата на протеини, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Женя Стаматова 22.11.2021 at 10:05 - Отговор

    Здравейте. С какво мога да заменя колагена на прах?

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:19 | Публикувана: 23 август 2021 в 15:57 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти