Цистит през лятото – защо се появява и предотвратяването му?

Обновена: 08.03.2024|
Бани с английска сол против артрит. Слънчев удар, тенорексия. Цистит през лятото. Слънцезащитни кремове.

Сблъсквали ли сте се с неприятния цистит през лятото? А може би и в момента се борите с него? Всяка жена знае, че през този сезон рискът от развитие на възпалението е по-голям, но изчерпват ли се причините само с горещото време и неправилната диета? За симптомите и лечението на заболяването можете да разберете повече в нашия блог. Днес ще ви разкажем защо сте предразположени към този неприятен здравословен проблем в този, иначе прекрасен, сезон и как да преодолеете рисковите фактори.

 

Причини за появата на цистит през лятото

Оказва се, че има научно доказани причини инфекциите на уринарния тракт, като цистит, да са по-чести през летните месеци. Да видим кои са те:

  1. Дехидратация

По време на летните горещини понякога не можем да достигнем адекватен прием на вода и сме изложени на риск от обезводняване. Главен виновник за това е потенето, което се увеличава, за да може тялото да се охлажда.

Така че е добре през лятото да увеличите приема на вода до поне 2 литра (някои хора се нуждаят дори от повече). По този начин урината ще се поддържа подходящо разредена, за да не се раздразни пикочният мехур и да се превърне в перфектното място за развитие на бактериални инфекции.

Както споменахме – и диетата не е за пренебрегване. В отпускарския сезон хората си позволяват повече вредна храна – сладки, прекалено солени и пикантни храни. Обикновено и повече алкохол. Всичко това е предпоставка за дехидратация и развитие на цистит.

  • Как можете да я предотвратите?

С тези редове в никакъв случай не ви казваме да не се наслаждавате на почивката си спокойно, просто е хубаво да вземете някои предпазни мерки, за да няма последствия след отпуската – неприятния цистит. Старайте се да пиете 2 л. вода, като тук не включваме газираните напитки, соковете или кафето, а само чиста питейна вода. Повече за значението на водата за човешкия организъм прочетете в статията по темата в блога ни.

  1. Диетата

Да продължим темата с храненето, защото все пак заслужава специално внимание. Докато сладките коктейли и студените десерти са изкушаващи в горещите дни, то захарта е, за съжаление, един от основните виновници, които рискуват да нарушат баланса на бактериите. Внимавайте и с противовъзпалителните храни и напитки – кафе, алкохол, газирани напитки. Те могат да ускорят процеса на възпаление, ако сте предразположени към цистит.

  • Как можете да я промените?

Въпреки че няма как да си забраните някои лакомства по време на лятната ваканция, не забравяйте да включите няколко навика, които ще ви помогнат да се предпазите от цистит през лятото. Първо, включете в менюто си разнообразие от плодове и зеленчуци, които са богати на хранителни вещества и имат репутацията да предпазват от повтарящи се инфекции. Също така е хубаво да започвате деня си с голяма чаша вода, както и допълнителни количества между храненията през целия ден.

  1. Басейните като причина за появата на цистит през лятото

 

Магнезий - ползи. Цистита е възпаление на пикочните пътища - млада жена, която страда от възпалението, приведена в дома си. Цистит през лятото.

 

Ако сте от хората, които предпочитат басейните пред морето, трябва да имате едно наум. Времето, прекарано в басейн, наистина може да бъде разхлаждащо и отпускащо, но крие рискове. Суровите химикали, като хлор или други, използвани за почистване на басейните, могат да ви направят по-склонни към инфекции. Няма как да сте напълно сигурни и дали басейнът е качествено изчистен.

  • Как можете да се защитите?

Няма как да избегнете химикалите в басейните, но не забравяйте да вземете душ преди и след използването им, за да изчистите добре кожата и банските си. На второ място, подсушете се хубаво и сменете бельото си веднага след посещението на басейна. Така няма да създадете подходяща среда за развитие на бактерии и цистит през лятото.

  1. Високите температури и връзката с появата на цистит през лятото

С повишаването на летните температури се увеличава възможността организмът „да прегрее“ и това включва всички части на тялото. Изпотяването е естествен процес, който не можем да избегнем, но то създава влажни, топли условия, които предразполагат развитието на бактериите. След като те се появят, сме изправени пред реалния риск от инфекции, в частност – цистит.

  • Какво можете да направите?

За да намалите потенето през лятото, изберете дрехи от по-естествени материали като памук, а не синтетични алтернативи, които пречат на кожата „да диша“.

Подбирайте внимателно и козметиката си. Някои продукти могат да нарушат деликатното рН и баланса на бактериите и така да ви изложат на допълнителен риск от развитие на цистит.

  1. Тесните бански костюми

Хората плуват повече през летния сезон, особено когато са на почивка. Съответно носят и повече бански костюми, които често са впити и неудобни. Както казахме – повишаването на температурата очевидно може да насърчи растежа на бактерии около гениталиите. Вероятността се увеличава още повече, особено ако седим по-дълго време с тесен, влажен бански. Най-често така се развива E-coli – бактерията, която е отговорна за повече от 80% от случаите на уринарни инфекции, включително цистит.

  • Какъв бански да изберете?

Всъщност тук решението е най-лесно – просто изберете бански костюм от естествени материали, най-добре памук. Заложете на удобството, не толкова на “модерните” предложения. Със сигурност ще намерите достатъчно „секси“, но качествени модели, с които да се чувствате и изглеждате добре. Все пак рискът да развиете неприятните симптоми на цистит в разгара на почивката си не си заслужава, нали?

  1. По-голяма сексуална активност

 

Цистит през лятото. Концепция за лечение на цистит - симптоматика и превенция.

 

През лятото често се отпускаме и имаме възможност да се насладим на малко заслужено свободно време с любимите хора. За съжаление, със зачестяването на сексуалните контакти се увеличава и рискът от инфекции, включително цистит. Всъщност съществува състояние, наречено „цистит на медения месец“. Този цистит се проявява именно при такива обстоятелства. Но в никакъв случай не искаме да ви накараме да се откажете от летните забавления. Затова по-надолу ще ви посъветваме как да се предпазите.

  • Как да се предпазите?

Изграждането на някои полезни навици като стриктната хигиена и редовното изпразване на пикочния мехур след секс, може да помогне да се предпазите от всеки нежелан дискомфорт. Ако бяло течение или други вагинални проблеми ви тормозят често, тогава е хубаво да приемате превантивно подходящ пробиотик. Това ще ви предпази и от развитие на уринарни инфекции, включително цистит през лятото.

Вече разполагате с всички необходими съвети, с които успешно да предотвратите неприятния цистит през лятото. Сега ви пожелаваме да се насладите на оставащите летни дни, в които единствено непредвидими да са допълнителните забавления, а не проблемите. Приятно изкарване!

Категории: Здраве|Публикувана: 31.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 14:42 | Публикувана: 31 август 2020 в 15:01 | Категория: Здраве