Тайните на босилека

Обновена: 08.03.2024|
Вкус и мирис - каква е разликата.

Може би познавате босилека под името “царска билка” или “лек за 101 болести”. А може би просто ви е известен от присъствието му в така любимия сос песто?

Какъвто и да е случаят, едно е сигурно – босилекът помага при редица състояния на организма и предотвратяването им. Затова и си заслужава да го познавате и използвате – по възможно най-добрия начин! А днес ще ви дадем няколко идеи, след като първо разясним.

 

Какво представлява босилекът?

Босилекът е крехко растение, което можем да намерим свежо в естествената му среда през по-топлите месеци от годината. То расте и цъфти от юни до септември и е сред едногодишните растения, които можем да отличим по характерните продълговати листенца и нежни цветовете в лилаво-бяло или червено.

Именно когато растението се покрие с деликатен цвят е най-добре да го откъснете и да го използвате в свеж вид или за сушене. За разлика от други природни продукти, е важно да знаем, че по време на сушене и дълго съхранение босилекът не губи своите качества. Както в кулинарията, така и в медицината и козметиката, се използват предимно надземните му части.

Сигурно ще се изненадате, но родината на босилека са тропическите области на Азия и Африка. Много разпространен е в индийската кухня и религия – в далечната и екзотична Индия растението има дори свещен характер заради всички свои свойства. Много популярно е и в Средиземноморието и по-специално – в Италия. Там билката е на почит при приготвянето на различни сосове, застройки, заливки.

 

Ползи от босилека

 

Пресен босилек, който може да се използва като подправка на вкусни ястия. Не е сушен, за да се добави към билки.

 

Ароматът обаче далеч не е най-доброто в растението. То е прекрасен източник на много витамини. Сред тях са витамин K, витамин А и витамин C. Те помагат на организма да има силна имунна система, добро зрение и работещ активно метаболизъм.

Освен тях в тази чудотворна билка намираме и различни микроелементижелязо, калций, магнезий, манган и калий. Те имат сериозна роля за различните биологични функции в тялото ни – и то във всички части от него: от нервната до кръвоносната системи. И нека не забравяме за това, че босилекът допринася за здравословното количество фибри в тялото ни – и то в комбинация с малко калории и още по-малко протеини.

В комбинация, всички тези витамини и елементи предпазват и влияят положително при много здравословни състояния. На първо място стои антибактериалното действие на босилека. Основна заслуга за силния ефект върху имунитета имат флавоноидите (вещества с влияние на клетъчно ниво). Под тяхно влияние бактериите в организма намаляват, а изследвания твърдят, че те дори защитават ДНК и хромозомите от радиация.

Не трябва да забравяме, че желязото и калият в босилека влияят добре и на сърдечно-съдовата ни система. В комбинация с витамин А, те защитават кръвоносните съдове и улесняват работата на сърцето. В допълнение, те още намаляват лошия холестерол в кръвта.

 

Здравословни състояния, на които влияе босилекът

Ако досега не сте е убедили в това, че босилекът има почти магически свойства, то е време да ви разкажем на кои заболявания той може да повлияе положително.

Билката има изразено противоспазматично и болкоуспокояващо действие. Това я прави помощник при стресови състояния. Именно затова се приема и при умора, а се препоръчва и при депресивни състояния. Там голяма роля имат както микроелементите в състава й, така и високите нива на етерични масла. Затова и босилекът често се използва и в ароматерапията.

Благодарение на своето противовъзпалително действие се използва и при инфекциозни и хронични състояния на отделителната система и дихателните пътища. Медици в миналото често го използвали именно заради това и при трудно зарастващи рани.

От друга страна, босилекът е и добре познато средство за разгорещяване на страстите и повишаване на физическия апетит.

В козметичната индустрия и медицината има роля и като билка за справяне с различни видове кожни обриви и отоци. 

 

Как да използваме босилека?

 

Зеленчуци, повечето от които богати на мазнини. Две ръце, които режат авокадо.

 

Като билка, босилекът намира приложение по редица начини както в козметиката, така и в медицината и хранително-вкусовата промишленост.

Вече засегнахме неговите кулинарни и вкусови качества, но знаете ли, че можете да приготвите лесно и бързо чай от босилек, който да повлияе добре на стомаха ви?

Отварата се препоръчва при нервна или разстроена храносмилателна система. Изключително полезно средство е и срещу газове. Любопитен факт е, че подобрява и апетита – дори при трудно лечими състояния на хранителни разстройства от различен тип и вид.

Чаят от босилек има диуретичен ефект и за отделителната система – затова се препоръчва и при бъбречни проблеми и задържане на вода в тялото.

Под формата на гел босилекът помага и при акнеична кожа – и не само. Черните точки и възпаленията на кожата изчезват бързо, намазани с гел с босилек.

Нещо повече – босилекът е безопасен за консумация от бременни и кърмачки под формата на чай, отвара или сос към салата. При кърмещите майки той дори стимулира произвеждането и отделянето на кърма. Тя, от своя страна, е богата на редица полезни за бебето вещества, пренесени от билката в организма на майката.

А най-хубавото е, че можете да отглеждате босилек лесно у дома. Той изисква грижи на около 15 градуса и умерено поливане, а в замяна ще бъде мечтана подправка за всяко ваше ястие и ще прогонва насекомите като комари и пеперуди през влажните сезони.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 20.08.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:08 | Публикувана: 20 август 2019 в 10:49 | Категория: Хранене и видове храни