6 сезонни зеленчуци, които да добавите в пролетното меню

Обновена: 29.02.2024|
sezonni zelenchuc

Слънчице, топлина и много настроение се зараждат в нас през пролетта. Идва ред и на кулинарния шеф, скрит в нас, който няма търпение да разнообрази менюто с нещо сезонно и вкусно. Точно затова поставяме фокус върху зелените зеленчуци, които са вкусни, свежи и важни за здравето, благодарение на безбройните уникални ползи за организма. А днес ще разгледаме точно тях! Време е за кулиранарно приключение между зеленчуковите ползи и интересни предложения, с които да разнообразим менюто още днес.

Зелената салата – комбинация от вкус и витамини

Зелената салата е предпочитано допълнение към пролетното меню. Тя е от онези зеленчуци, които може да похапваме по всяко време на деня, без дори да се замисляме.Добавяме яйца, лук, дресинг, подправки и продукти по наш вкус, за да получим перфектна гарнитура. Любителите на здравословното хранене знаят предимствата на избора на сезонен зеленчук и несъмнено се възползват при хапване. Другата причина е ниската калорийна стойност и енергийна плътност на зелената салата. В 36 грама от нея се съдържат само 5 калории, което е доста минимална стойност. А другите важни вещества, които включва в себе си, са фибри, витамин С, желязо и витамин А, под формата на каротеноиди.

Тъй като зелената салата е богат източник на витамини А и С, а те помагат за окисляването на холестерола и укрепването на артериите, е хубаво да я добавим в ежедневното меню през цялата пролет и лято. Тези две хранителни вещества също подобряват притока на кръв и спомагат предотвратяването на сърдечни пристъпи.

Вкусната салата е богата на антиоксиданти и спомага за борбата със заболявания като диабет и рак. Съдържанието на калий пък понижава кръвното налягане и предпазва от сърдечни заболявания. Най-хубавото при този зеленчук обаче е, че може бързо и лесно да се комбинира с различни продукти, за да бъде подходящ за всеки вкус.

Аспержите – царят в чинията

Зелени аспержи, увити в ленена лента посредата. Супер зеленчуци.

Аспержите са един от супер зеленчуците, които се славят с невероятни свойства за организма. Те са пълни с витамини и минерали като А, С, Е, К и В6, както и фолиева киселина, желязо, мед, калций, протеин и фибри. Благодарение на всички тези хранителни вещества, аспержите изпъкват с някои сериозни предимства за здравето. Едно от тях е ниското съдържание на мазнини и калории – едва 32. Освен това, аспержите съдържат много разтворими и неразтворими фибри, което ги прави чудесен избор за хора, които са на режим за отслабване. Едно от предимствата им е, че носят чувство на ситост дълго време.

Тези зеленчуци са източник на витамин Е – важен оксидант. Този витамин укрепва имунната система и предпазва клетките от вредното въздействие на свободние радикали. Освен всички други положителни качества, аспержите са естествен афродизиак, благодарение на витамин В6 и фолатите, които могат да помогнат за увеличаването на чувството за възбуда. Освен това, витамин Е стимулира половите хормони, включително естрогена при жените и тестостерона при мъжете. Благодарение на съдържанието на витамин К, този зеленчук подпомага здравината на костите и влияе на коагулацията, която помага та тялото да спре кървенето след порязване.

Още едно важно качество е способността им да спомагат при облекчаване на махмурлука.  Приготвянето им има много възможности. Може да ги запечете, като по този начин техния вкус се обогатява. Ако решите да запържите, изберете азиатска рецепта, с която да развихрите въображението и да добавите повече подправки. Една от класическите комбинации, които не бива да пропускаме е добавянето на зехтин, черен пипер и яйца. Рецепти много, комбинации безброй!

Зеленчуци за разнообразие –  карфиол

Карфиолът е изключително здравословен и богат на хранителни вещества зеленчук. Съдържа уникални растителни съединения, които помагат да се намали риска от някои заболявания, включително сърдечни нарушения и рак.

Карфиолът има ниско съдържание на калории, но високо съдържание на витамини. Той съдържа витамини С, К, В16, фолиева киселина, калий, манган, магнезий, фосфор. Съдържа почти всички витамини и минерали, от които се нуждае всеки един от нас.

Карфиолът подхранва здравите бактерии в червата, които спомагат за намаляване на възпаленията и за здравето на храносмилателната система.  Консумацията на този зеленчук е в помощ при превенцията срещу затлъстяване, поради способността му да засища и чрез това намалява общия калориен прием.

Карфиолът съдържа само 25 калориии на порция и помага при загубата на тегло. Една от причините е, че 92% от теглото на му е вода. В една чаша карфиол се съдържат едва 5 грама въглехидрати. За сравнение в една чаша ориз, който притежава около 45 грама въглехидрати. Поради тази причина, карфиолът често се използва като нискокалоричен заместител на зърнени и бобови култури, и висококалорични храни като брашно.

Под прожекторите застава зеленият лук

Искаш да добавиш в менюто нещо зелено, вкусно и полезно? Перфектият избор е зеленият лук. Той е един от пролетните зеленчуци, който съдържа различни витамини, минерали и мощни растителни съединения, за които е доказано, че насърчават здравето по много различни начини. В действителност лечебните свойства на лука са били признати от древни времена, когато са били използвани за лечение на заболявания като главоболие, сърдечни проблеми и ранички в устата.

Зеленият лук е лесен за приготвяне, може да се хапне суров, придава невероятен вкус при готвене и не съдържа почти никакви калории. Цяла чаша нарязан зелен лук съдържа едва 19 калории или по-малко от 1% от дневния калориен лимит.

Когато става въпрос за хранителни вещества, той съдържа витамин  А, на който тялото разчита за създаване на кръвни клетки, включително бели кръвни клетки, необходими за имунитет.

Зеленият лук осигурява на организма голямо количество витамин К, който е отговорен за съсирването на кръвта и наличието на този витамин помага да спрете кървенето след срязване. Важен е за скелетната система и играе роля в растежа на хрущяла. Чаша нарязан зелен лук съдържа 111 микрограма витамин К, което е около 90% от дневните нужди за мъжете и пълното дневно изискване за жените.

Гъбите и техните безкрайни предимства

Гъби, непочистени. Зеленчуци, готови за термична обработка.

Гъбите са с ниско съдържание на калории и са чудесен източник на фибри и протеини. Осигуряват много важни хранителни вещества, включително витамини от група В, селен, калий, мед и витамин D. Изследвания доказват, че яденето на гъби може да доведе до впечатляващи имуностимулиращи ползи.

Направени са различни проучвания, според които гъбите променят чревните бактерии към по-добри, което подпомага предотвратяването на затлъстяването. Освен това, съдържанието на антиоксидантите в този зеленчук увеличава продължителността на живота. Една от причините е съдържанието на протеини, наречени лектини, които могат да се свързват с анормални и ракови клетки и да ги маркират за унищожаване от имунната система.

Спанакът – любимата суперхрана

Благодарение на нискокалоричността си и големия брой хранителни вещества, спанакът си остава на челно място в нашето пролетно меню от сезонни зеленчуци. При него интересното е, че е използван от различни култури и се добавя в менюто на средиземноморската, средноизточната и югоизточната азиатска кухня.

В 100 грама спанак се съдържат 34% от необходимия дневен прием на витамин С. В една чаша суров спанак има около 7 калории, а освен тях – калции, магнезий, калий, желязо, витамини А и К, фибри и фосфор.

При спазване на определена диета е много важно да си набавяте всички необходими хранителни вещества, от които тялото се нуждае. А това става най-лесно чрез консумацията на зеленчуци. Липсата на желязо в ежедневното меню може да повлия на ефективното използване на енергия от тялото. Спанакът е от зеленчук, който да добавите към диетата и с който може да си набавите необходимо количество желязо. Няма да е трудно да измислите как да го приготвите, тъй като може да се похапва суров или да се сервира добавен в много ястия. Някои от ползите за здравето от консумацията на спанак са подобряването на контрола на кръвната захар при хора с диабет, намаляване на риска от рак и подобряването на здравето на костите, както и снабдяването с минерали и витамини.

Автор: Станислава Йорданова

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 11.05.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Станислава Йорданова

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 17:12 | Публикувана: 11 май 2019 в 11:23 | Категория: Хранене и видове храни