Вегетарианска дроб сарма за кето режим

Обновена: 02.05.2024|
Вегетарианска дроб сарма

Дроб сармата е традиционно българско ястие има своята уникална история, вариации и вкусове. Тя е неотменна част от трапезата на празници като Великден и Гергьовден. За тези обаче, които са на кето режим, но и не консумират месо, предлагаме нашата рецепта за вегетарианска дроб сарма.

 

Рецепта за вегетарианска дроб сарма

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
45 минути 8 11.6 нетни въглехидрати,
280 калории

Необходими продукти:

  • 1 кг гъби печурки
  • 1 глава карфиол (~600 г)
  • 1 кг спанак
  • 4-5 стръка магданоз (20-25 г)
  • 4 стръка зелен лук (~50 г)
  • 3 с. л. зехтин
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. джоджен
  • сол на вкус

 

За заливката:

  • 3 яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 1 щипка сол

 

Начин на приготвяне

  1. Измийте печурките и ги нарежете на фини парчета. Измийте и нарежете спанака, магданоза и зеления лук на ситно.
  2. Пасирайте карфиола в кухненския робот за около 25-30 секунди, докато се получат парченца с големината на ориз.
  3. В голяма тенджера загрейте зехтина на средно висока температура.
  4. Добавете печурките и ги задушете за около 5 минути, докато те омекнат и започнат да пускат сок.
  5. Добавете зеления лук, магданоза и нарязания спанак, след което продължете да готвите за още 5 минути, докато зеленчуците омекнат.
  6. Постепенно добавяйте карфиола, разбърквайки добре със зеленчуците.
  7. Подправете с черен пипер, червен пипер, джоджен и сол на вкус. Продължете да готвите за още 5-7 минути, докато всички съставки се свържат и придобият желаната текстура.
  8. Преместете сместа в подходяща за печене тава и налейте малко вода.
  9. В предварително загрята фурна на 180°C печете за около 5-7 минути.
  10. Пригответе заливката, като разбиете яйцата в купа, добавите киселото мляко и солта, и разбъркате добре с миксер или вилица.
  11. Извадете дроб сармата от фурната и налейте равномерно заливката върху нея.
  12. Върнете обратно във фурната и печете, докато заливката се стегне и придобие златист цвят.

 

Извадете от фурната, оставете да се охлади за няколко минути. Сервирайте вашата вегетарианска дроб сарма с кисело мляко, по желание. Тази кето рецепта наподобява по вкус оригиналната, но носи също и много здравословни ползи.

Още здравословни кето ястия може да откриете в нашата поредица „Кето Фантазии“ и „Режимът 2: Еволюция“.

 

Ползите от консумацията на карфиол

 

Вегетарианска дроб сарма

 

  • Карфиолът е богат на витамин К, който е важен за здравето на костите и помага за поддържането на тяхната плътност и здравина. Редовната консумация на карфиол може да помогне за предпазването от остеопороза и други заболявания на костите.
  • Той съдържа високи нива на антиоксиданти и фибри, които подпомагат детоксикацията на организма и регулирането на храносмилателната система. Те насърчават тялото да се освободи от токсините и да подобри процесите на усвояване на храната.
  • Предполага се, че консумацията на карфиол може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания поради съдържанието му от въглехидрати с нисък гликемичен индекс и високо съдържание на фибри.
  • Поради високото си съдържание на калий и ниско съдържание на натрий, карфиолът може да помогне за поддържането на здравословно кръвно налягане и намаляване на риска от хипертония.

 

 

Вариации на дроб сармата

Дроб сармата е изключително гъвкаво ястие, позволяващо различни вариации. В зависимост от предпочитанията и наличните съставки, може да се променят месото, подправките и добавките, но ключови за вкуса на дроб сармата са джодженът и магданозът, които придават характерен аромат и вкус на ястието.

В различните Балкански държави се срещат разнообразни вариации, всяка със свои уникални характеристики и рецепти. Дроб сармата е популярно ястие за празници и специални събития в българската култура. Тя често се сервира с кисело мляко и яйца, които обогатяват вкусовите изживявания на трапезата.

В България най-често срещаната версия на дроб сармата включва агнешки или пилешки дреболии, зелен лук, магданоз, джоджен, червен и черен пипер, ориз, олио, както и други продукти по желание като нарязани гъби, спанак или лапад. Пече се във фурна след като се добави горещ бульон или гореща вода.

В турската кухня „Ciğer Sarma“ е популярно ястие, което се приготвя с агнешки черен дроб. Традиционната турска версия включва още с ориз, лук, подправки и зеленчуци, увити в агнешко було.

Drob Gușiță“ е известно румънско ястие, което обикновено се сервира по време на Великден. То се приготвя от агнешко месо, което се смесва със зелен чесън, копър, магданоз и яйца.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето агнешка дроб сарма.

Може да опитате и нашето кето предложение за агнешка дроб сарма.

 

Ако това предложение за вегетарианска дроб сарма ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 май 2024 в 15:22 | Публикувана: 17 април 2024 в 11:50 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф