Купата на Буда в кето вариант

Обновена: 09.05.2024|
купата на Буда

Купата на Буда или Buddha Bowl, се издигна като модна тенденция в света на кулинарията през последните 5 години. Може да изглежда просто като разнообразна салата, но зад този образ се крие много повече – това е философия и начин на живот, вдъхновен от древните ритуали на будистките монаси и мъдростта на будизма.

 

Купата на Буда в кето стил

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
10 минути 1 10 г нетни въглехидрати
525 калории

Необходими продукти:

  • 1/2 авокадо, нарязано на филийки (~100 г)
  • 50 г рукола
  • 4-5 чери домата, нарязани на четвъртинки (~50 г)
  • 50 г бейби моцарела (малки топчета)
  • 15 г черни маслини
  • 1 с. л. сусамови семена (~10 г)

 

За дресинга:

  • 1 с. л. зехтин
  • 1/2 с. л. лимонов сок
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Вземете купа за сервиране и поставете в нея руколата като основа.
  2. Наредете филийките авокадо върху руколата.
  3. Разпределете чери доматите.
  4. Добавете бейби моцарелата и маслините в купата.
  5. Пригответе дресинга, като смесите зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер в малка купа и разбъркайте добре.
  6. Полейте с дресинга съставките в купата.
  7. Посипете със сусамови семена за финален акцент на вашата Купа на Буда.

 

Насладете се на това просто съчетание и насочете осъзнато фокуса си върху всяка хапка. Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“ и „Режимът 2: Еволюция“.

 

Историята зад купата на Буда

В древността будистките монаси практикували ритуал, при който обикаляли селищата, носейки купи, и стопаните им споделяли от храната си като дарение. Този акт не само им осигурявал необходимото хранене за деня, но и подхранвал духовността и връзката с общността. Така купите на будистките монаси станали символ на състрадание и взаимопомощ.

Съставките, които често се използват в купата на Буда, са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, което я прави идеално блюдо за здравословен режим.

Освен това тя подчертава важността на баланса и хармонията в храненето, като го превръща в празник за сетивата и душата.

Днес, купата на Буда се е превърнала в кулинарно явление, вдъхновено от традициите на древните монаси. Тя не е просто съдържание от различни храни, но и философия. Всяка купа на Буда е уникална, съчетавайки разнообразие от съставки като плодове, зеленчуци, зърнени култури и протеинови източници.

Със създаването на своя собствена купа на Буда може да превърнете храненето в ритуал, който ви свързва с древните принципи на будисткото учение. Изберете вашите любими съставки, аранжирайте ги в красива комбинация и се насладете на вкусовете, цветовете и ароматите, като се впуснете в духовното пътешествие на Буда.

 

Философията на будизма

 

купата на Буда

 

Будизмът, една от най-старите и влиятелни духовни традиции в света, предлага дълбоки прозрения за природата на съществуването. В основата на будистката философия лежи концепцията за четирите благородни истини, осмократният път, формулирани от Сидхарта Гуатама Буда като основа на неговите учения.

Животът се характеризира със страдание, неудовлетвореност и непостоянство. Раждането, стареенето, болестта и смъртта са неизбежни аспекти на съществуването, както и неизбежните преживявания на загуба, разочарование и неизпълнените желания.

Причината за страданието според Буда са желанията. Нашето безмилостно преследване на удоволствието и отвращението към болката увековечават цикъла на страданието и преражданията, известен като самсара.

Освобождението от страданието е възможно чрез прекратяване на желанията и привързаността към външния свят. Чрез култивиране на мъдрост и състрадание, осъзнаване на непостоянната и взаимозависима природа на реалността, човек може да постигне нирвана – върховното състояние на мир.

Благородният осемкратен път на Буда предлага цялостна рамка за духовна практика и етично поведение, включваща:

  • Правилно разбиране. Пътят започва с осъзнаване на истината за страданието и неговия източник. Буда ни учи да виждаме причините на нашата болка и нещастие, което ще ни доведе до освобождението от тях.
  • Правилно намерение. Следващата стъпка е да насочим волята си към правилните намерения и мотивация. Като променяме намеренията си, променяме и посоката на живота си.
  • Правилно говорене. Третата стъпка ни учи да използваме думите си с мъдрост и отговорност. Това, което казваме, може да има голямо влияние върху другите и върху нас самите.
  • Правилно действие. Следвайки този път, ние се учим да действаме справедливо и да не си създаваме негативна карма. Чрез правилния си живот можем да влияем положително върху света около нас.
  • Правилен начин на живот. Петата стъпка ни води към разбиране на значението на здравословното и умереното хранене и начин на живот. Като се грижим за тялото си, ние се грижим и за душата си.
  • Правилно усилие. С правилното усилие и ангажираност, ние преодоляваме вредните навици и развиваме благородните качества на ума.
  • Правилно мислене. Седмата стъпка ни учи да практикуваме внимание и осъзнатост. Като живеем в настоящия момент, ние намираме истинската сила и свобода.
  • Правилна концентрация. Накрая, чрез медитация и вътрешна концентрация, ние постигаме прозрение и просветление. Този финален етап на пътя ни освобождава от оковите на страданието и ни води към истинското щастие и вътрешен мир.

 

Медитацията не е просто средство за релаксация или намаляване на стреса, а начин на живот, който води до духовно пробуждане и освобождение от колелото на самсара.

 

Още от здравословната ни кухня

палак панир, индийска кухня, гоби панир

Потопете се в източната кухня с още едно наше екзотично предложение за палак панир.

 

Ако това предложение за кето вариант на купата на Буда ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 май 2024 в 16:24 | Публикувана: 17 април 2024 в 12:24 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф