Чийзбургер фритата

Обновена: 05.04.2024|
Чийзбургер фритата - рецепта.

Чийзбургер фритата е комбинация от вкуса на един от любимите сандвичи – чийзбургер и традиционните закуска или обяд яйца. Основното в тази рецепта са каймата, сиренето и яйцата.

Те са подходящи за кето и почти всяка друга диета. В зависимост от това какво обичаме и на какви и колко макронутриенти искаме да си набавим, може да решим какво да добавим вътре.

По-долу разглеждаме предложение за чийзбургер фритата, подходящо за кетогенния режим.

 

Рецепта за чийзбургер фритата

Чийзбургер фритата е ястие, което съчетава вкусовете на класически чийзбургер с пухкавата текстура на фритата. То е задоволително ястие, идеално за закуска или брънч.

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01
Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 6 428,83 калории и 2,22 г нетни въглехидрати

 

Необходими продукти:

  • 300 г телешка кайма
  • 100 г зелен лук (пера)
  • 100 г зелени люти чушки
  • 6 бр яйца
  • 1 ч.ч сирене чедър (около 200 г)
  • 50 г краве масло Гхи

 

Начин на приготвяне:

  1. Загряваме фурната до 190 градуса.
  2. Запържваме телешката кайма в голям чугунен тиган до пълна готовност в маслото. Ако има останала мазнина, стараем се да я отцеждаме.
  3. Добавяме зеления лук, лютите чушки и разбъркваме всичко добре. Махаме от котлона.
  4. Разбиваме 6-те яйца в купа и добавяме сиренето чедър. Изсипваме сместа от яйца и сирене в тигана.
  5. Поставяме го във фурна и печем за 10-12 минути или докато яйцата се сварят напълно.

Изваждаме нашата чийзбургер фритата от фурната и сервираме със някакъв вид салца.

Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

 

Фритата

 

Чийзбургер фритата - произход.

 

Идеята за фритата може да бъде проследена до Италия, където има дълга история като универсално и ароматно ястие. Терминът „frittata“ е италиански и идва от глагола „friggere“, което означава „пържа“.

Фритата често се приготвят чрез пържене/печене на разбити яйца с различни съставки като зеленчуци, сирене, месо или билки в тиган.

Ястието е подобно на омлет, но обикновено е по-дебело и се сервира на парчета, а не сгънато.

Фритатите са известни със своята адаптивност и способността да включват широка гама от съставки, което ги прави популярен избор за използване на остатъци или създаване на бързо и задоволително ястие.

 

Чийзбургер фритата състав

 

Чийзбургер фритата - видове.

 

Хранителният състав на чийзбургер фритата може да варира в зависимост от специфичните съставки и размера на използваните порции. Общите вещества, които с е срещат в чийзбургер фритата са:

  • Протеин: Смляното говеждо месо е важен източник на протеин, осигуряващ незаменими аминокиселини за поддържане на мускулите и тъканите.
  • Мазнини: Сиренето, смляното говеждо месо и олиото допринасят за съдържанието на мазнини. Те могат да включват както наситени, така и ненаситени мазнини.
  • Въглехидрати: Чийзбургер фритата обикновено има минимално съдържание на въглехидрати, но всички добавени зеленчуци или подправки могат да допринесат за този компонент.
  • Витамини и минерали: Съставки като лук и всякакви добавени зеленчуци могат да осигурят основни витамини и минерали, като витамини С, А и различни витамини от група В.
  • Калций: Сиренето е източник на калций, който е от съществено значение за здравето на костите.
  • Натрий: Съставки като сирене и подправки могат да добавят към съдържанието на натрий, което трябва да се консумира умерено.
  • Фибри: Ако са включени зеленчуци, фритата може да съдържа диетични фибри, които поддържат здравето на храносмилането.
  • Калории: Общият брой на калориите зависи от размера на порцията и специфичните използвани съставки. Чийзбургер фритата често е богата на калории поради съдържанието на протеини и мазнини.

Важно е да се отбележи, че специфичните хранителни стойности ще варират в зависимост от рецептата и размера на порцията. Ако се интересуваме от точна хранителна информация, е препоръчително да използваме калкулатор за рецепти или да се консултираме с диетолог.

 

Още от здравословната ни кухня

 

салата с бурата и печени пиперки

 

Ако рецептата ни за чийзбургер фритата ви е харесала, предлагаме да опитате и предложението ни за салата с бурата и печени пиперки, която е също толкова засищаща и подходяща за 1 чаша вино за вечеря.

Ако тази рецепта за чийзбургер фритата ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 април 2024 в 16:15 | Публикувана: 3 ноември 2023 в 17:06 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф