Кокосово ладду – сладко индийско изкушение

Обновена: 22.03.2024|
кокосово ладду, индийски десерти

Днес ви предлагаме да опитате един енергийно зареждащ, традиционен индийски десерт, подходящ за кето режим – кокосово ладду.

Легендите гласят, че това е бил любимия десерт на бог Шива, защото го изпълвал със сила и го въвеждал в едно блажено състояние.

 

Рецепта за кокосово ладду

Има много вариации от ладду, които се приготвят в различните части на Индия. Всеки регион има свои уникални рецепти и предпочитания, които правят този десерт още по-разнообразен и вкусен.

В тази статия ви предлагаме една бърза и лесна рецепта за кокосово ладду.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в една порция
15 минути 12 3 г нетни въглехидрати, 105 калории

 

Необходими продукти:

  • 200 г кокосови стърготини
  • 240 мл кокосово мляко (1 ч. ч.)
  • 1/2 ч. л. лъжичка кардамон на прах
  • 120 г краве масло Гхи
  • 100 г еритритол на прах
  • 1/4 чаша наситнени ядки кашу (40 г)
  • 30 г кокосови стърготини за овалване

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте тиган на средна степен и добавете настъргания кокос и наситнените ядки кашу в тигана и ги запържете, докато станат леко златисти.
  2. Намалете температурата и добавете еритритола, кокосовото мляко, кравето масло Гхи и кардамона. Разбъркайте добре, докато сместа се свърже и стане лепкава.
  3. Свалете от топлината и оставете сместа да изстине до стайна температура.
  4. От получената смес вземете по малко количество и оформяйте топчета с ръце, като ги овалвате в кокосовите стърготини, докато изразходвате цялата смес.
  5. Подредете кокосовите топчета ладду в подходящ съд за сервиране и ги оставете да постоят за около 1-2 часа, за да стегнат.

 

Веднъж втвърдени, вече са готови за консумация. Съхранявайте ги в херметически затворен контейнер при стайна температура или в хладилника до една седмица. Тези кокосови бонбони са едно прекрасно и сладко лакомство, което дава прилив на енергия. Насладете им се по празнични поводи или като вкусен десерт по всяко време, когато решите.

 

Съвети

 

Кокосово ладду.

 

  • Ако имате едър изсушен кокос, поставете го в блендер за няколко секунди.
  • Ако сместа от кокосово ладду изглежда суха, добавете малко кокосово мляко и я разбъркайте.
  • Ако използвате пресен кокос, настържете сърцевина му на ситно ренде и добавете разтопено на водна баня кокосово масло.

 

Още от нашите кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Интересни факти за индийската кухня

 

кокосово ладду, индийски десерти

 

Ладду е един от най-популярните и традиционни десерти в Индия. Той е често поднасян по време на специални поводи и празници, като Дивали (Фестивал на светлината), хиндуистки сватби и ритуали.

По време на Дивали фестивала домовете, храмовете и обществените места се осветяват с маслени лампи, свещи и декоративни светлини. Запалването на лампите е символ на вътрешната светлина, която носи знание и разсейва невежеството.

Той се счита за енергийно зареждащ десерт, тъй като е богат на калории, мазнини и захар (в оригиналната рецепта), което го прави отличен източник на енергия. Ладду се смята и за амулет, който носи добро здраве и успех на хората, които го консумират. Поднася се като жест и пожелание за добри неща в живота.

Традиционно, ладду се приготвя с ръце, а не с помощта на кухненски инструменти. Това създава уникална текстура, като прави вкуса му неповторим.

Формата на топчето се счита за метафора на пълното и цялостно съществуване. Това отразява идеалите на бог Шива, който в индуизма е на висока почит като завършено божество, част от Тримурти (Божествената троица). Така ладду e символ на целостта и пълнотата на Шива.

Според индийската митология, има една интересна легенда, свързана с ладду и Шива. В легендата се разказва, че един ден бог Шива се завърнал в дома си след изпълнение на своите духовни задължения и бил изморен и гладен.

Тогава неговата съпруга Парвати решила да приготви нещо специално за него. Тя взела гхи и други съставки, за да направи сладки топчета – ладду. Те били направени с много любов и грижа.

Парвати предложила ладду на своя съпруг, като му казала, че са приготвени специално за него, за да му донесат наслада и удоволствие след дългия ден. Шива бил очарован от жеста на своята съпруга и решил да опита ладду.

Когато Шива ги опитал, той почувствал необикновена сладост и сили. Вкусът на ладду му дал енергия, като го пренесъл в едно блаженно състояние. Той бил толкова впечатлен, че прогласил ладду за своя любим десерт.

От този момент ладду станал неразделна част от ритуалите и поклонението пред бога Шива. Той се смята за неговата предпочитана храна и се предлага в молитви и обреди, посветени на него.

Така легендата свързва ладду с благословенията на Шива и я отделя като специално ястие, което носи радост и благополучие и подчертава значението на храната като символ на благоденствие и духовност в индийската култура.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

агнешки котлети на фурна. кето шоколадови топчета

Предлагаме ви да опитате и още неустоимо предложение за лесен и вкусен десерт – кето шоколадови топчета.

 

Ако нашето предложение за кокосово ладду ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 15:30 | Публикувана: 6 юли 2023 в 13:26 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти