Шоколадова панакота без захар + видео рецепта
За панакота сме писали и преди – тя е чудесен лек десерт, подходящ както за хапване в късния следобед с чаша кафе, така и за финал на вкусна вечеря. Зародило се в слънчева Италия, това сладко изкушение може да се приготви лесно, бързо и бюджетно.
Избрали сме да ви разкрием рецепта за шоколадова панакота, разбира се, без никаква захар и подсилена с така полезното кокосово масло, което участва в редица процеси, влияещи благоприятно на здравето.
Рецепта за шоколадова панакота
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
20 минути + 2-3 часа за охлаждане | 2 | 6,12 г нетни въглехидрати 798 калории 9 г протеин 63,5 г мазнини |
Необходими продукти:
- 10 г желатин (едно пакетче)
- 200 мл бадемово мляко, без захар
- 200 мл готварска сметана, 20% масленост
- 50 г кокосов крем, 22% масленост
- 3 с. л. стевиола с ванилия
- 3 с. л. какао на прах
- 50 г кокосово масло (за омазняване на купичките)
- 50 г ягоди или други бери плодове по избор (за декорация)
Начин на приготвяне:
- Започваме с подготвянето на желатина. Нужно е той да се накисне в студена вода за няколко минути.
- През това време в голяма смесителна купа смесваме бадемовото мляко със сметаната и кокосовия крем.
- Към тях добавяме стевиолата, какаото и кокосовото масло. Разбъркваме добре до получаването на еднородна смес.
- Връщаме се отново на желатина, като него трябва да разтворим на водна баня. Важно правило е той да не завира!
- Накрая смесваме желатина с какаовата течност и разбъркваме отново.
- Разсипваме сместа в малки купички, предварително омазнени с кокосово масло. Съхраняваме ги в хладилник за няколко часа, докато се желира цялата смес.
- Обръщаме готовата шоколадова панакота в чиния за сервиране. Ако панакотата не се отлепи, можем да потопим купичката в малко гореща вода за няколко секунди.
Може да украсим нашата шоколадова панакота с листенце мента, домашно сладко от ягоди без захар или парченца черен шоколад.
Бонус съвет за приготвянето на шоколадова панакота
Желатинът може да се замести с агар-агар. Разликата в приготвянето му е, че той трябва да се смеси с млякото и за около 5 минути да се разбърква на котлон. Едва след като изстине се смесва с останалите продукти.
Препоръчваме употребата на студено пресовано кокосово масло, тъй като освен вкусно, то е и много полезно. Неговите мазнини влияят благоприятно на балансирането на хормоните в тялото, спомагат забързването на метаболизма и подсилват имунитета, при редовна консумация.
Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня във фейсбук!
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Обожаваме този десерт – рецептата за джинджифилов крем брюле е лесна, а приготвена без
Приготвяли ли сте си някога домашно лешниково мляко за кето мус? Днес ще ви
Отново се отправяме на кулинарно пътешествие – към слънчева Италия, за да проследим раждането