Гоби манджуриан – кето вариант за пържен карфиол

Обновена: 11.04.2024|
гоби манджуриан

Едно от най-известните и предпочитани пикантни изкушения в света на индийската улична храна е гоби манджуриан – азиатско ястие, което съчетава вкуса на китайската и индийска кухня. Приготвя се с пържени цветчета карфиол, обвити в пикантен сос.

Името идва от основната му съставка – „гоби„, което означава „карфиол“ на хинди и манджурския регион в североизточен Китай. Приготвянето му е много просто и бързо, което го прави предпочитан избор сред продавачите на street food – улична храна.

 

Рецепта за кето гоби манджуриан

Гоби манджуриан е популярна улична храна, която е любима на много хора поради своята сочност и аромат.

Специалната смес от подправки и сосове му придават уникален аромат и текстура, а хрупкавата коричка и сочното сърце на карфиола, обгърнати в сладко-пикантния сос, правят гоби манджуриан незабравимо удоволствие за вкусовите рецептори.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Традиционната рецепта е изключително вкусна, но за тези, които следват кето диета, може да се окаже прекалено богата на въглехидрати. В тази статия ще ви представим кето вариант на гоби манджуриан, подходящ за хора, които следват нисковъглехидратен режим.

Да започваме!

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
60 минути 4 12, 5 г нетни въглехидрати, 250 калории

Необходими продукти:

За карфиола:

  • 1 среден глава карфиол (800 г)
  • 1 литър подсолена вода
  • 1 и 1/2 чаша бадемово брашно (около 120 г)
  • 1 с. л. чили на прах
  • 1/2 с. л. сол
  • 1/2 чаша вода (200 мл)
  • 6 с. л. краве масло Гхи за пържене (при нужда добавете още)

 

За соса:

  • 1 връзка зелен лук, нарязана на ситно
  • 1 зелена чушка, нарязана на тънки и дълги ленти ( 100 г )
  • 2 с. л. настърган джинджифил
  • 1 зелено чили
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 2 с. л. соев сос
  • 1 ч. л. чили сос
  • 2 с. л. студено пресован зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Почистете карфиола и го нарежете на малки цветчета.
  2. Загрейте в тенджера подсолената вода и варете карфиола, като имате предвид, че после ще премине през още една термична обработка. След това го отцедете добре.
  3. В купа смесете бадемовото брашно, чилито, солта и водата, като разбъркате добре, до получаването на хомогенна смес.
  4. Потопете всяко цветче карфиол в сместа, като се стараете да го покриете добре.
  5. Загрейте маслото в уок тиган и пържете карфиола до златистокафяв цвят.
  6. На средновисока температура, загрейте зехтин в друг дълбок тиган.
  7. Последователно прибавете джинджифила, зеленото чили, зеления лук (като оставите част от него за украса), чушката, соевия сос, доматеното пюре, чили соса, солта и черния пипер, като разбърквате постоянно.
  8. Прибавете пържения карфиол към соса и разбъркайте добре, така че карфиолът да се обвие равномерно със соса.
  9. Посипете ситно нарязания зелен лук отгоре и сервирайте веднага, за да се насладите на кето варианта на гоби манджуриан.

 

Кето гоби манджуриан е прекрасен начин да се поглезите с това вкусно азиатско ястие, без да прекъсвате вашата кето диета. Съчетавайки пикантния сос и хрупкавия карфиол, тази рецепта със сигурност ще стане хит сред приятелите и семейството ви.

Приятно хапване!

Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Интересни факти за ястието

 

гоби манджуриан

 

Индийската улична храна е известна със своята експлозията от вкусове, а това фюжън ястие перфектно съчетава пикантния привкус на индийската кухня с традиционния китайски стил на готвене.

Възхитителна смес от хрупкави цветчета карфиол, покрити с изкусителен сос, завладяват сърцата и вкусовите рецептори на кулинарните ентусиасти и страстните любители на уличната храна.

Историята на гоби манджуриан е интересна, като в нея се преплитат културите на Индия и Китай. Смята се, че това е ястие е модифицирано и направено в Индия от китайски пътешественици, дошли след световната война.

Пикантното ястие е резултат от опитите на китайската общност в Калкута да направи своите автентични ястия по-подходящи за индийския вкус и небце.

Според други източници, ястието се появява случайно, когато готвач от индийски ресторант приготвя ново и различно ястие, за да задоволи апетита на китайския посланик, който бил посетител в ресторанта.

Гоби манджуриан се предлага на улицата в различни региони по света, където азиатската кухня е популярна. Като улична храна, гоби манджуриан има много предимства. Това е бързо, вкусно и засищащо ястие, което може да бъде консумирано на крак. То е отличен избор за хората, които искат да опитат нещо ново и различно от стандартните улични ястия.

Гоби манджуриан се нарежда сред класиките на индийско-китайската кухня и продължава да бъде обичано и търсено ястие и в ресторантите по света. Неговата интересна история и вкус го правят идеално за хора, които обичат кулинарните експерименти и пикантни изживявания.

 

Още от здравословната ни кухня

 

кето салата със спанак и рукола, гоби манджуриан

Опитайте и нашето предложение за свежа кето салата със спанак и рукола.

 

Ако нашето кето гоби манджуриан ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 април 2024 в 12:51 | Публикувана: 2 август 2023 в 10:09 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф