Изчервяване – как да го спрем?

Обновена: 06.03.2024|
Зачервяване, изчервяване.

Изчервявате ли се често? Притеснявате ли се, когато пламне лицето ви? Да, разбира се. Никой не иска смущението му да бъде очевидно. Сигурно се опитвате да прогоните изчервяването, но колкото повече мислите за него, толкова по-интензивно става то.

Как да излезете от порочния кръг? Как да контактувате нормално с хората? Как да избегнете страхове и тревоги, които пречат на всекидневните ви дейности? Отговорите са в следващите редове.

 

Какво знаем за изчервяването?

Това е физиологична реакция, характерна за Хомо сапиенс. Неслучайно Марк Твен шеговито е отбелязал: „от всички същества само човекът се изчервява, животните нямат причини за това“. Сега се знае, че изчервяването на хората често се провокира от емоционална възбуда, а при някои животни настъпва поради физиологични стимули.

Изчервяването на човека се причинява от ускорен приток на кръв под кожата, който въздейства на гладките мускулни клетки в стените на определени кръвоносни съдове.

Обикновено се отпускат и разширяват подкожните съдове в областите на лицето, ушите, шията, горната част на гърдите и горната част на ръцете. Настъпва т.нар. вазодилатация.

Засегнатите места се зачервяват и затоплят. Реакцията е неволна и неконтролируема.

Приема се, че в нея съществена роля има адреналинът (хормон и невротрансмитер, който се произвежда в сърцевината на надбъбречните жлези, както и в някои неврони на централната нервна система). Адреналинът действа върху симпатиковия дял на вегетативната нервна система, регулираща вътрешните органи без участие на съзнанието.

У някои хора симпатиковият дял на вегетативната нервна система е свръхактивен и лесно води до промени, включващи:

  • Ускоряване на дишането
  • Повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане т.е. до подготовка на тялото за борба или бягство

В такива случаи изчервяване може да настъпи дори от незначителни стимули. Например случаен жест или една дума понякога предизвикат мощна реакция, при която сякаш пламват гърдите, шията и лицето.

Психолози предполагат, че това е защитна реакция, механизъм, който човешкият организъм си е създал, за да избегне потенциална конфронтация.

 

Какво още води до изчервяване?

 

Зачервяване, изчервяване.

 

Освен емоционални фактори (смущение, вълнение, любов, съчувствие, безпокойство, гняв, ярост и т.н.), съществуват и други причини за изчервяване:

  • Тежкият физически труд и високите температура на околната среда са условия, при които кръвоносните съдове в кожата се разширяват, за да може организмът да се освободи от излишната топлина. При този процес плъзва червенина по тялото
  • Пониженото ниво на естрогени в кръвта при жени в менопауза е фактор за появата на топли вълни и също води до изчервяване
  • Кръвоносните съдове се разширяват и под влияние на пикантни храни, алкохолни или горещи напитки, както и при повишаване на телесната температура
  • За изчервяване на лицето допринасят някои лекарства – системни стероиди, вазодилататори, блокери на калциевите канали
  • С проблема се свързват още: повишена функция на щитовидната жлеза, хиперхидроза (прекалено изпотяване, съчетано с изчервяване), карциноидни тумори, розацея (автоимунно увреждане на кожата) и други заболявания.

 

Кога изчервяването се превръща в проблем?

Повечето пациенти признават, че най-тежко понасят не самото изчервяване, а страхът, че то ще се появи внезапно и няма да могат да го контролират. Понякога този страх не е временно смущение или израз на нервност, а дълготрайно болестно състояние.

Възникналите неприятни усещания нерядко се задълбочават и прерастват в еритофобия – силен, ирационален страх от изчервяване.

Психиатрите разглеждат еритрофобията като симптом на тежка тревожност. Последиците от нея са избягващо поведение и невъзможност на потърпевшия да се чувства комфортно, когато реално контактува с други хора. Състоянието налага консултация с психиатър или психолог.

 

Лечебни методи

 

Зачервяване, изчервяване.

 

1. Когнитивно-поведенческа терапия

При  възникнала еритрофобия пациентът трябва да погледне, както се казва, страха в очите. С помощта на психиатър могат да се открият и анализират причините, провокиращи страха, след което да се предприемат мерки за отстраняването им.

 

2. Лечение с медикаменти

Подходящо е за пациенти с чести пристъпи на силно притеснение и зачервяване.

Обикновено се предписват:

  • Бета-блокери – те помагат за справяне с някои от симптомите на тревожност, като зачервяване и сърцебиене.
  • Клонидин – това е лекарство срещу високо кръвно налягане, но понякога се използва за лечение на неконтролируемо зачервяване на лицето. Клонидинът променя реакцията на тялото към естествено продуциращите се в организма вещества, които контролират разширяването и свиването на кръвоносните съдове.
  • Ботулинов токсин – инжектирането му в кожата на лицето временно парализира нервните окончания и така блокира изчервяването. Този ефект продължава до шест месеца.

 

3. Лазерна терапия

Чрез нея се премахват малките повърхностни кръвоносни съдове, които се разширяват и така водят до червенина по лицето. Възможни са обаче усложнения като образуване на мехури след лазерното лечение (изчезват за около 5 дни) или поява на постепенно избледняващи пигменти петна.

 

4. Хирургична намеса

Към нея се прибягва, когато са изчерпани другите начини за решаване на проблема.

Извършва се чрез т.нар. ендоскопска торакална симпатектомия (ETS). Това е операция, чрез която се прекъсват нервните окончания, отговорни за предаване на импулси, водещи до разширяване на кръвоносните съдове на лицето.

Но, както при всяка интервенция, има риск от усложнения. След ETS може да настъпи компенсаторно изпотяване на тялото; увисване на клепач, причинено от увреждане на нерв; инфекции; алергични реакции.

 

Как да контролираме изчервяването?

 

Зачервяване, изчервяване.

 

Основното в борбата с изчервяването е да живеете по-спокойно и по-често да релаксирате. Когато почувствате, че се изчервявате приложете следните методи:

  • Дихателни упражнения: поемете дълбоко бавно въздух, задръжте дъха си и издишайте бавно.Това ще ви помогне да се отпуснете и ще забави или спре изчервяването.
  • Затворете очи за минута. Представете си, че наоколо няма хора. При тази мисъл изчервяването може да избледнее и да спре.
  • Избягвайте зрителен контакт, когато усетите изчервяване. Така ще намалите неудобството си.
  • Стойте настрана от факторите, които ви причиняват изчервяване. Например в периода на менопауза жените не бива да остават дълго под пряка слънчева светлина. Разумно е също да избягват алкохол и пикантни храни, които разширяват съдовете.
  • Охлаждайте се. Ако сте в затворено помещение, преместете се на проветриво място, включете климатика или изпийте чаша студена вода.
  • Разсейвайте се. Овладейте умението да пренасочвате вниманието си от лицето към други обекти, например към покривката на масата, прозореца, времето навън. Може да броите наум в обратен ред – от 100 до 1.
  • Примирете се с изчервяването. Кажете си, че това е нещо естествено за вас, че е особеност, която приемате. А когато по лицето ви започне да пълзи червенина, усмихнете се.

Неслучайно индуският духовен водач Шри Чинмой съветва: „Усмихвайте се, усмихвайте се, усмихвайте се възможно най-често. Вашата усмивка значително ще намали напрежението, което разкъсва ума ви.”

Какво представлява изчервяването?

Изчервяването на човека се причинява от ускорен приток на кръв под кожата, който въздейства на гладките мускулни клетки в стените на определени кръвоносни съдове.

Какви са причините за изчервяване?

Освен притеснение и тревожност, изчервяването може да е резултат от тежък труд, високи температури, менопауза при жените, някои лекарства и др.

Как се лекува проблемът с изчервяването?

Може да се пребори чрез терапия, медикаменти или лазерна терапия.

Категории: Здраве|Публикувана: 20.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 18:35 | Публикувана: 20 март 2023 в 11:24 | Категория: Здраве