Ползите от екстракт от женско биле

Обновена: 13.03.2024|
Хранителни добавки за понижаване на кортизола. Женско биле, сладък корен.

Женско биле е билка, наричана с много имена – сладък корен, сладник или с латинското й наименование: Glycyrrhiza glabra.

Не това е най-любопитно за него обаче. Оказва се, че тази чудодейна билка, която може да сте срещали дори дива сред природата, е един от най-силните й дарове за хормонално здраве!

Ето защо.

 

Ползите на екстракта от женско биле

Вече разкрихме, макар и съвсем накратко, най-важното, което трябва да знаете за женското биле – че е силен помощник на организма ни в борбата за баланс на хормоните. Освен това обаче билката има още редица ползи.

В състава на женското биле влизат някои много интересни съставки. От една страна откриваме глицеризин. Той представлява сладко вещество, което по степен на сладост превъзхожда захарта между 30 и 50 пъти.

Освен това, женското биле съдържа и вещества, наречени от учените фитоестрогени. Именно те са ключовите елементи, които влияят на ендокринната ни система, на която пък дължим баланса на хормоните в тялото си (и не само).

За храносмилателното здраве

Освен това е важно да споменем, че женското биле е в помощ и на храносмилателната система. Растението е толкова ефикасно, че някои специалисти и народни лечители го определят като най-силното средство срещу язва.

При стомашно-чревни неразположения също можете да се обърнете към женското биле. То има спазмолитично действие и храносмилателната ни система се освобождава по-бързо от токсините.

Използва се широко в лекарства за лечение на гастрит, язва, киселини, дори газове.

В допълнение оказва и добро влияние върху отделителната система, която, както знаем, върви ръка за ръка с храносмилателната.

За силен имунитет

 

Женско биле, сладък корен.

 

Женското биле не ограничава влиянието си и над една от най-важните системи в тялото ни: имунната! Екстрактът от билката засилва силите за противодействие на организма ни към вирусите, като повишава защитните сили и активно противодейства на бактериите, които се опитват да ни атакуват.

Твърди се, че билката помага при лечението дори при тежки заболявания като туберкулозата.

Противовъзпалителни свойства

Това ни довежда и до една от другите ползи на женското биле: силните противовъзпалителни сили на билката. В това отношение тя помага още при възпаления с гъбичен произход, артрити, възпаления в устната кухина и още много.

Тук е моментът да споменем, че в състава на женското биле влизат и вещества с антидепресивно действие върху психиката ни. Те помагат срещу стреса, умората и напрежението.

При дихателни проблеми

За финал, но не и по важност – женското биле може да ви е полезно и при проблеми с дихателните пътища както от спорадичен, така и от хроничен характер. Със специфичния си състав и аромат то прогонва затрудненията в дишането при горните дихателни пътища.

Спомага и отхрачването и потиска кашлицата.

 

Женско биле за хормонално здраве

 

Женско биле. Полови хормони. Добър и лош естроген. Хормон естроген, балансирани нива, женска репродуктивна система.

 

Въпреки всички други ползи, най-важният плюс на тази билка си остава ефективното й действие в помощ на хормоните ни. Според някои, тя носи името си „женско биле“ заради фитоестрогените в състава си, пряко свързани с естрогена – женският хормон в тялото ни.

Не само той обаче има заслугата билката да носи славата на една от най-добрите билки за дамите. Комбинираните й способности помагат при симптомите на ПМС (предменструален синдром) и съпътстващите го:

  • колебания в настроението
  • колебания в нивата на енергията
  • болка в тялото
  • раздразнителност
  • подуване на корема
  • хормонални промени

Последните са често срещани сред жените и са един от проблемите, които са притеснителни, тъй като от една страна причините за тях могат да са много, а от друга – се установяват трудно и балансират още по-трудно.

Твърди се, че женското биле с успех се прилага като народен, традиционен начин за лечение, без обичайните странични ефекти на много от лекарствените продукти на хормонална основа.

В този смисъл си заслужава да споменем един често срещан проблем, при който женското биле е ефективно: поликистозни яйчници.

Билката намалява нивата на тестостерона, балансира кръвната захар и пряко влияе на поликистозата, като облекчава симптомите на състоянието и възстановява хормоналния баланс.

 

Женско биле при надбъбречна умора

Важно е да обърнем внимание и на още едно полезно свойство на женското биле, свързано с хормоните и баланса им в тялото, а именно: че полезните вещества в билката помагат на тялото ни да се справи със състоянието, известно като надбъбречна умора.

То е свързано с надбъбречната жлеза, на която дължим до голяма степен хормоналния баланс в тялото си. Накратко, надбъбречна умора получаваме вследствие на стрес и отделяне на хормоните, свързани с нервно и психологическо напрежение дълго време.

Женското биле се оказва незаменим помощник с природен произход за възстановяването на нормалния синтез на хормона кортизол, отговорен за тези процеси в тялото. И в допълнение – билката балансира цялата система на надбъбречната жлеза и хипофизата, и отделяните от двете жлези хормони.

 

Приложение на женско биле

 

Женско биле. Антибиотик-асоциирана диария и псевдомембранозен колит Кървене от храносмилателния тракт. Рак на стомаха. Автоимунни заболявания. Конопеното (CBD) масло при автоимунни заболявания. Ендоскопска диагностика в гастроентерологията. Синдром на дразнимото черво.

 

При всички изброени предимства на женското биле, не е чудно, че добре обработени части и сокове от него присъстват в редица лекарствени продукти. Те са насочени към лечението на хормонален дисбаланс, кашлица, стомашни проблеми, а някои от тях имат за цел и повишаване на имунитета.

Нещо повече – можем да намерим в магазинната мрежа женското биле в различни форми: тинктура, отвара, чай. В това число – и под формата на екстракт. Именно за него се твърди, че е най-ефективен срещу целия гореописан спектър от заболявания и болежки на тялото ни.

Женско биле се съдържа в състава на стотици лекарства, така че билката далеч не е чужда на тялото ни.

Ако решите да я прилагате под формата на екстракт обаче, имайте предвид, че все пак може да получите алергичен отговор, ако не следвате точните инструкции на употреба.

Това е така, тъй като в екстракта от женско биле имаме силна концентрация на билката. Затова и е добре да направите консултация със специалист, който да съобрази, ако приемате лекарства с женско биле в състава или други продукти, които биха могли да предизвикат свръхреакция на организма ви.

Ако решите да приложите отделно женско биле под формата на отвара пък, за още по-добър ефект върху имунната ни система се препоръчва съчетан прием с мащерка, слез, корен от джинджифил и други.

Категории: Билки|Публикувана: 26.08.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Павел Пенев 13.08.2022 at 23:29 - Отговор

    Невероятна билка.

  2. Георги 21.12.2021 at 22:05 - Отговор

    Много полезна информация, благодаря!

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 13:45 | Публикувана: 26 август 2021 в 10:31 | Категория: Билки