Кръвен здравец и употребата на гераниево масло

Обновена: 29.03.2024|
Кръвен здравец.

Дивият, познат и като кръвен, здравец е едно от най-разпространените растения у нас, както и употребата на гераниево масло, което се извлича от него. Почти няма градина, в която той да не е намерил място. Освен, че е ароматно, красиво и лесно за отглеждане растение, здравецът има и много здравословни ползи, с които е известен в целия свят.

България е на едно от първите места по износ на здравец в Европа, при това на единствения вид (истинският див, кръвен здравец), от който се произвежда гераниево етерично масло.

Едва ли има човек, който не е виждал здравец, но все пак ще разкажем малко за външните му белези преди да преминем към същината на темата. Листата му са зелени, срещуположни, длановидни лопатки, широки 10–12 см, с дръжка до 30 см, покрита с власинки. Цветовете на обикновения здравец са розови имат пет заоблени венчелистчета, пет зелени чашелистчета и десет жълти тичинки. Цъфтежът в нашите географски ширини е между май и юни. Като цяло трябва да се чувстваме късметлии, че природата ни е дала това богатство.

В тази статия ще ви разкажем как можете да се възползвате от него.

 

За какво помага употребата на кръвен здравец?

Има няколко основни приложения на здравеца, от които можете да се възползвате в домашни условия само с няколко стръка от растението. Ето кога и как:

  • Здравец при проблеми в устната кухина

Дивият здравец е известен като стягаща билка, която може да се използва под формата на вода за уста при афти и други рани. Растението е богато на танини, които се свързват с течностите и облекчават възпалението.

Гаргарата също е чудесно средство при болки в гърлото, тонзилит и зъбобол.

 

  • Здравец при диария

Отново на помощ идват танините. Цялото растение, но особено коренът, е антисептично, силно стягащо и тонизиращо средство. Инфузия от див здравец се използва за лечение на диария, дизентерия, синдром на раздразнените черва и широк спектър от други заболявания.

Можете просто да изпиете и чаша чай от листата при коремни болки.

 

  • Здравецът като кръвосъсирващо средство

Билката притежава хемостатични свойства и може да работи като средство за спиране на вътрешните кръвоизливи. Използва се и за лечение на хематурия и обилно менструално кървене. Прилага се и външно за спиране на кървенето и по-бързо заздравяване на рани.

Ако страдате от често кървене от носа, здравецът може да помогне.

 

Какво представлява гераниевото етерично масло?

Етеричното масло от кръвен здравец често се сравнява с розовото масло от роза, защото те имат почти еднакви здравословни ползи. Здравецът е известен като „розата на бедните“ и неговото масло се смята за по-евтината алтернатива на розовото масло.

Гераниевото масло се извлича чрез парна дестилация на стъблата и листата на здравеца. Основните съединения в него са алфа пинен, мирцен, лимонен, ментон, линалол, геранилацетат, цитронелол, гераниол и геранил бутират.

Именно те отговарят за здравословните му ползи.

 

Употреба на гераниево етерично масло от кръвен здравец

Етеричното масло от кръвен здравец е нетоксично и напълно безопасно. То често се използва като компонент в ароматерапията поради многобройните си здравословни предимства и като цяло за подобряване на физическото и емоционално здраве.

В миналото то е било тайната на египтяните за красива и сияйна кожа. Днес подпомага лечението на акне, намалява възпалението и балансира хормоните.

Ето за какво още можете да го прилагате:

 

  • Гераниево масло като антибактериално и противовъзпалително средство

Етеричното масло от кръвен здравец предотвратява развитието на бактерии върху рани, както и предпазва от развитие на инфекции. Това позволява на защитните клетки на организма да се съсредоточат върху вътрешните проблеми.

За да постигнете тази цел, разтрийте две капки масло от здравец върху засегнатото място и го покрийте с марля. Можете да повтаряте процеса два пъти дневно, докато раната заздравее.

Същевременно предотвратяването на възпалителните реакции може да помогне на организма да се бори с множество здравословни проблеми. Артритът, например, е възпаление на ставите, както и сърдечните заболявания са възпаление на артериите. Вместо да приемате лекарство за намаляване на болки в ставите или дори по-ниски нива на холестерол, можете да опитате с гераниево масло за облекчаване на симптомите.

 

  • Гераниево масло от кръвен здравец срещу кожни несъвършенства

 

Кръвен здравец и гераниево масло. Млада жена, оглеждаща се в огледалото. Добре оформени и хидратирани устни. Хиалуронова киселина.

 

Можете да избегнете загубата на време и пари за кожни продукти, ако тествате ефекта на етеричното масло от здравец. То помага на белезите, заедно с други петна по кожата, да избледнеят и дори да изчезнат. Това е така, защото здравецът улеснява притока на кръв под повърхността на кожата и освен това спомага за насърчаване на равномерното разпределение на меланина.

Междувременно той има способността да минимизира появата на бръчки, тъй като стяга кожата на лицето и забавя ефекта от стареенето. Добавете две капки гераниево масло в лосиона си за лице и след няколко седмици ще забележите разликата.

 

  • Гераниево масло при невродегенеративни разтройства

Микроглиалните клетки обикновено са неразделни елементи в борбата срещу невродегенеративните заболявания като болестта на Алцхаймер и деменцията. Когато микроглиалните клетки се стимулират, те освобождават провъзпалителни фактори като азотен оксид, които се борят с възпалението в нервните пътища, което може да причини невронна дегенерация.

Доказано е, че етеричното масло от кръвен здравец стимулира тези микроглиални клетки, в резултат на което могат да избегнат тези опасни, както и евентуално смъртоносни състояния.

 

  • Гераниевото масло от кръвен здравец като дезодорант

Маслото от здравец има много приятен и дълготраен аромат. Със сигурност можете да се досетите какъв ефикасен дезодорант може да стане от него. Да не забравяме, че е щадящо за кожата. С антибактериалните си свойства то помага за премахване на телесната миризма.

За разлика от други вещества, чиито миризми се отделят при изпотяване, маслото от здравец е циркулационно вещество, което означава, че то излиза от тялото чрез потта и неутрализира неприятната миризма.

Прекомерното физическо натоварване често е времето, когато телесната миризма става все по-отчетлива, но ако употребявате гераниево масло, и вие, и околните ще се радвате на приятен аромат.

 

Как да си направите гераниево масло от кръвен здравец у дома?

Както споменахме, етеричното масло от кръвен здравец се извлича чрез парна дестилация на стъблата и листата на растението. Когато е направено от млади, зелени листа, маслото от здравец наподобява аромата на лимон. Ако обаче е получено от по-стари листа, които са започнали да променят цвета си, маслото има аромат на роза.

Можете да се сдобиете с гераниево масло от търговската мрежа, но с малко усилия можете да си го приготвите и в домашни условия. Ето как:

Необходими продукти:

  • Листа от кръвен здравец
  • Хаванче
  • Носещо масло (например жожоба)
  • Голям буркан с капак
  • Малки бурканчета или бутилки с капачета
  • Цедка

Начин на  приготвяне:

 

Кръвен здравец и гераниево масло. Конопено масло със стъклена пипетка, на лилав фон на цветя. Иланг-иланг. Валериана.

 

  1. Отстранете листата от стъблата и ги почистете със студена вода. Подсушете ги добре с кърпа или кухненска хартия.
  2. С помощта на хаванчето намачкайте листата листата, докато се получи гъста каша. Оставете ги да престоят няколко часа.
  3. След това прехвърлете сместа в големия буркан и добавете от носещото масло – достатъчно количество, за да покрие листата.
  4. След това затворете буркана и го поставете на хладно и сухо място. Трябва да престои така 2 седмици.
  5. След като периодът измине, проверете аромата на маслото. Може да увеличите листата, за да направите аромата по-силен и да оставите за още седмица. Ако пък ароматът е прекалено силен, просто добавете малко от носещото масло.
  6. Когато постигнете желания ефект, налейте гераниевото масло в малките стерилизирани бурканчета, след като сте го прецедили през цедка, покрита с тензух. Съхранявайте го на тъмно и сухо място.

Може би не сте предполагали с какво богатство разполагате у дома в лицето на здравеца. С тази статия поправихме това и вече можете да се възползвате от него по всяко време. Все пак дано не ви се налага да го правите. Бъдете здрави!

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 02.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 15:58 | Публикувана: 2 март 2021 в 13:22 | Категория: Билки, Здраве