Менопауза и свръхактивен пикочен мехур (СПМ)

Обновена: 01.03.2024|
Хрян. Природни средства за пречистване на бъбреците. Билки за бъбреци. Менопауза и СПМ. Протеинурия, белтък в бъбреците.

Менопауза и свръхактивен пикочен мехур (СПМ) често вървят ръка за ръка. Това е често срещан проблем при жените в този период и понякога може да бъде доста неприятен. Хормоналните промени в тялото и видоизменението на химичните процеси в него са отговорни за СПМ.

Днес ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за това състояние през този период.

 

Менопауза и свръхактивен пикочен мехур

Менопаузата се определя по това кога за последно сме имали менструация. Ако е изминала цяла година, през която това не се е случило, и сме над 45 години, вероятно навлизаме в този период.

Личният ни лекар може да определи това, след като се установи, че няма друго здравословно състояние, което може да предизвика загубата на менструация.

meno 02 400
meno 02 600
meno 02 400
meno 02 600

Периодът преди менопауза се нарича перименопауза. Тогава в тялото започват да се случват биохимични изменения, като спад в нивата на хормоните. Тези промени е възможно да започнат няколко години преди да навлезем в менопауза. Много често те са съпроводени от неприятни симптоми като:

  • горещи вълни
  • рязка смяна в настроения
  • промяна в менструацията (може да бъде по-обилна или по-продължителна)
  • спад в либидото
  • проблеми със съня
  • качване на килограми
  • вагинални промени (сухота)
  • по-трудно контролируем пикочен мехур

Измененията в контрола на пикочния мехур могат да увеличат риска от СПМ (свръхактивен пикочен мехур).

Известно е, че произвеждането на естроген от яйчниците значително намалява по време на менопауза. Този хормон е много важен за жените, защото задейства биохимичните процеси в организма, които контролират менструацията. Също така той отговаря за контрола върху пикочния мехур по време на бременност.

Когато нивата на естроген в организма ни са много ниски, със сигурност ще изпитваме по-честа необходимост да ходим по малка нужда.

Други фактори, като еластичността на вагиналната тъкан, лигавицата на уретрата и мускулите на таза, също влияят на контрола върху пикочния мехур. В периода на менопауза вагиналната тъкан вече губи еластичността си. Лигавицата на уретрата започва да изтънява, а мускулите на таза се отпускат.

 

Кои са симптомите на СПМ при менопауза?

Свръхактивен пикочен мехур е комплексно наименование за признаци, които влияят на контрола върху уринирането. Те могат да бъдат:

  • по-честа нужда от уриниране
  • внезапни позиви по малка нужда
  • уринарна инконтиненция (неволно изпускане)
  • нужда да ходим по малка нужда повече от 2 пъти през нощта

Хубаво е да се консултираме с лекар, ако забележим някакви промени в уринирането си. Особено ако не можем да го контролираме.

Кои са видовете уринарна инконтиненция?

Съществуват три типа:

  • Стресова уринарна инконтиненция – при кихане или кашляне губим контрол върху пикочния мехур и е възможно неволно изпускане.
  • Свръхактивен пикочен мехур – може да се причини от някакъв вид раздразнение, или от симптомите на менопауза, които ни карат да ходим по малка нужда доста често.
  • Болезнено уриниране – по време на менопауза е по-вероятно да получим инфекции на пикочните пътища. Това би довело до парещо усещане при уриниране.

 

Как ниските нивата на естроген по време на менопауза повлияват на СПМ?

 

Менопауза и СПМ.

Естрогенът афектира уринирането и целостта на уретрата. Ако страдаме от СПМ по време на менопауза, най-вероятно това има връзка с ниските нива на хормона в организма.

Естрогенът е главният женски полов хормон и се произвежда до голяма степен от яйчниците. Жизненоважен е за нашето либидо и репродуктивната система. Той подпомага и здравето на други органи и тъкани, като мускулите на таза и уринарния тракт.

Преди менопаузата имаме високи нива на този хормон в тялото. Така естрогенът успява да подпомага еластичността и здравето на тъканите на таза и пикочния мехур. По време на перименопауза и менопауза, яйчниците не функционират оптимално. Това предизвиква голям спад в производството на естроген, което може да доведе до изтънени тъкани на вагината и уринарния тракт. Вероятно е ниските нива на този хормон да предизвикват и напрежение на мускулите около уретрата.

Хормоналните промени по време на менопауза могат да увеличат риска от заболяване с инфекции на уринарния тракт. Симптомите на това състояние са сходни с тези на СПМ.

 

Раждане, травми и други причини

Както вече споменахме, напредналата възраст може да предизвика проблеми с уринирането и състояния като СПМ. Някои други фази от живота също е вероятно да окажат влияние върху пикочния мехур. Бремеността и раждането, например могат да променят изцяло навиците ни на уриниране. Те оказват влияние и на мускулите на таза и уринарния тракт.

Увреждането на нервни окончания, вследствие на болести или някакъв вид травма, също може да окаже въздействие на уринирането. Други причини за по-честа нужда от освобождаване на пикочния мехур е възможно да бъдат употребата на алкохол, медикаменти и кофеин.

 

Как можем да се справим със СПМ в периода на менопауза?

Свръхактивният пикочен мехур може да бъде изключително неприятно състояние. Комбинацията между него и всички други симптоми на менопаузата, могат да доведат всяка жена до лудост. Ще споделим с вас някои начини за справяне със СПМ и без медикаменти:

Упражнението „стегни и отпусни“

Още известно като упражнение за стягане на мускулите на таза и вагината. То помага да спрем неволните контракции на тези мускули, защото така могат да причинят изпускане на урина. За да изпълним това упражнение, трябва просто да стягаме и отпускаме мускулите на вагината. Ще отнеме около шест или седем седмици, за да забележим ефекта.

Сдържане

Наясно сме, че напиращият порив да освободим пикочния мехур понякога е трудно да бъде спрян. Добра идея е, ако изпускаме малко количество урина, когато ходим до тоалетната, просто да се сдържаме. Разбира се, това не е здравословно да се практикува повече от час. Ако можем да намалим посещенията на тоалетната, докато се събере повече урина в пикочния мехур, би било добре. Така ще тренираме уринарния тракт на издръжливост.

Търпение

Интересен факт е, че ако страдаме от СПМ и изчакаме няколко минути, след като сме уринирали, ще изпуснем още малко течности. Трябва да сме сигурни, че пикочният ни мехур е напълно изпразнен. Това ще премахне неприятното напрежение, което усещаме кратко след като сме посетили тоалетната.

Абсорбиращи превръзки

Добра идея е да носим ежедневни превръзки, които биха помогнали при неволно изпускане. Така няма да се притесняваме, че може да си проличи и да избегнем неудобна ситуация.

Поддържане на здравословно тегло

Излишните килограми поставят под напрежение пикочния мехур. Поради тази причина е хубаво да следим каква храна консумираме и да поддържаме здравословно телосложение.

Медикаменти

В случай, че тези съвети не могат да помогнат, е хубаво да посетите лекар. Той ще направи нужните изследвания и ще назначи лечение с лекарства. То ще облекчи симптомите на СПМ.

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 22.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Михаела Ахчиева

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 09:56 | Публикувана: 22 февруари 2021 в 10:46 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве