Свинска
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 0 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | 0 г |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | 2.70 мг |
Витамин A | 0 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.02 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.12 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.44 мг |
Витамин B4 (Холин) | 104.10 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.19 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 1.05 мкг |
Витамин C | 0 мг |
Витамин D | 37 IU |
Витамин E | 0.25 мг |
Витамин K1 | 3.40 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 10.9 |
Мононенаситени мазнини | 5.60 г |
Полиненаситени мазнини | 1.13 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 69 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 73.84 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 2.08 г |
Пачата е ястие, което може да се яде топло или студено, като при разлика в температурата променя консистенцията си. Това ястие е традиционно за народите, населяващи Балканите и се приготвя по различни рецепти.
Топлата пача е с консистенцията на бистра супа. Когато се охлади, съединенията в хрущялите и костите, които сме изварили, желират супата и в тази форма тя е годна за съхранение за дълго време.
Най-често се прави от някои части на прасето – свински уши и свински крачета. Може да се използват също така опашката и главата. Някои народи я готвят с агнешка глава и крака или говежди части.
Пача от свински крачета се приготвя като тези части се варят на бавен огън около 2 часа. Ако се образува пяна по повърхността, трябва да я махнем. Бульонът от тях се прецежда и месото се вари още време. След като извадим месото го нарязваме на ситно и го добавяме към бульона.
Подправките са спрямо вкуса ни, но най-често се добавят сол на вкус, черен пипер, дафинов лист и зърна бахар. При поднасяне може да се овкуси с оцет, но трябва да се внимава, тъй като може да не се желира след това, ако в нея има киселина.
Много хора добавят счукан чесън при приготвянето на пача.
Пачата от свински крачета и уши е много полезна, нискокалорична и подходяща за хората, които следват кето режим.
В 100 г готова пача се съдържат:
При варенето на костите и хрущялите на животното се отделят големи количества колаген, които можем да си набавим лесно, като хапваме пача.
Освен това в 100 г пача откриваме:
От всичко казано дотук става ясно, че консумацията на пача носи много ползи за здравето.
Колагенът е най-полезната част от свинската пача. Той е изключително важен за човешкото тяло, тъй като има важна роля за синтеза на костна и хрущялна тъкан, за здравето на кожата, косата и ноктите. Той помага за възстановяването на кожата след наранявания и контузии.
Колаген може да се приема под формата на хранителна добавка, но естественият път за това съединение е редовното хапване на пача.
Възможно е при консумация на свинска пача да се появят алергични реакции и определени противопоказания при хора, които имат чувствителност или непоносимост към хистамин и глутамат.
В някои случаи пачата от свински крака и уши може да съдържа и други алергени, които да предизвикат реакция.