Пача

Свинска

Хранителна стойност на 100г

157

калории

13.83

протеин

0

въгл.

10.9

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
0 г
Нишесте
Няма данни
Захари
0 г
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
2.70 мг
Витамин A
0 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.02 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.12 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.44 мг
Витамин B4 (Холин)
104.10 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
Няма данни
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.19 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
1.05 мкг
Витамин C
0 мг
Витамин D
37 IU
Витамин E
0.25 мг
Витамин K1
3.40 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
Няма данни
Аргинин
Няма данни
Аспарагинова киселина
Няма данни
Валин
Няма данни
Глицин
Няма данни
Глутамин
Няма данни
Изолевцин
Няма данни
Левцин
Няма данни
Лизин
Няма данни
Метионин
Няма данни
Пролин
Няма данни
Серин
Няма данни
Тирозин
Няма данни
Треонин
Няма данни
Триптофан
Няма данни
Фенилаланин
Няма данни
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
Няма данни
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
10.9
Мононенаситени мазнини
5.60 г
Полиненаситени мазнини
1.13 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
69 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
73.84 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
2.08 г
Допълнителна информация

Пачата е ястие, което може да се яде топло или студено, като при разлика в температурата променя консистенцията си. Пачата е традиционна за народите, населяващи Балканите.

Топлата пача е с консистенцията на бистра супа. Когато се охлади, съединенията в хрущялите и костите, които сме изварили, желират супата и в тази форма тя е годна за съхранение за дълго време. 

 

Как се прави пача?

Най-често се прави от някои части на прасето – уши и свински крачета. Може а се използват също опашката и главата. Някои народи я готвят с агнешка глава и крака или говежди части.

Пача от свински крачета се приготвя като тези части се варят на бавен огън около 2 часа. Ако се образува пяна по повърхността, трябва да я махнем. Бульонът от тях се прецежда и месото се вари още време. След като извадим месото, го нарязваме на ситно и го добавяме към бульона.

Подправките са спрямо вкуса ни, но най-често се добавят сол, черен пипер, дафинов лист и зърна бахар. При поднасяне може да се овкуси с оцет, но трябва да се внимава, тъй като може да не се желира след това, ако в нея има киселина.

Много хора добавят счукан чесън при приготвянето на пача.

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Пачата е много полезна, нискокалорична и подходяща за хората, които следват кето режим. В 100 г готова пача се съдържат:

  • 157 калории
  • 14 г белтъчини
  • 0 г въглехидрати
  • 11 г мазнини

 

Какви витамини и минерали има?

При варенето на костите и хрущялите на животното се отделят големи количества колаген, които можем да си набавим лесно, като хапваме пача. Освен това в 100 г пача откриваме:

  • 1.05 мкг витамин Б12
  • 3.4 мкг витамин К
  • 104.1 мг витамин Б4
  • о.44 мг витамин Б3
  • 2.7 мг бетаин

 

Ползи от консумацията на пача

Колагенът е най-полезната част от свинската пача. Той е изключително важен за човешкото тяло, тъй като има важна роля за синтеза на костна и хрущялна тъкан, за здравето на кожата, косата и ноктите. Той помага за възстановяването на кожата след наранявания и контузии.

Колаген може да се приема под формата на хранителна добавка, но естественият път за това съединение е редовното хапване на пача.

 

Алергични реакции

Възможно е да се появят алергични реакции и определени противопоказания при хора, които имат чувствителност или непоносимост към хистамин и глутамат. В някои случаи пачата може да съдържа и други алергени, които да предизвикат реакция. 

Рецепти от forlife.bg