Млечни и яйчни продукти

Млечни и яйчни продукти

Млечните продукти и яйцата представляват основна категория хранителни продукти, получени от млякото на бозайници и яйцата на птици, предимно кокоши. Тази категория обхваща широк набор от продукти, включително мляко, сирене, кисело мляко, масло, сметана и различни видове яйца.

Млечните продукти са ценени заради своята гъвкавост и хранителна стойност, осигурявайки основни хранителни вещества като калций, протеини и витамини. Те се използват в широк спектър от кулинарни приложения, от обогатяване на сосове и десерти до сервиране като самостоятелни закуски.

Яйцата се славят със своята кулинарна роля като свързващ агент, набухвател и източник на протеини в безброй ястия, от омлети до печива като торти и бисквити.