калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | Няма данни |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | Няма данни |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | Няма данни |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | Няма данни |
Витамин C | Няма данни |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 6 |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 31.68 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Овесът е житно растение, което се отглежда заради зърната си, които различни хранителни продукти. Овесените ядки са може би най-търсеният продукт, който се получава от зърната му.
Те се смятат за здравословна храна, която се използва в различни кухни по света, заради своите високи биологични и енергийни стойности и разнообразни възможности за приготвяне.
Често биват добавяни към хляб, бисквити, мюсли, или използвани като основна съставка в различни рецепти.
Въпреки многото ползи, които се свързват с тях, трябва да се има предвид немалкото съдържащи се в овесени ядки калории. Прекалената употреба, без внимателна преценка на порциите, може да наруши хранителния ни режим.
Хранителният състав на 100 г овесени ядки включва:
Количеството в овесени ядки калории изобщо не е ниско, но то може да се абсорбира по-бавно от организма поради наличието на диетични фибри, включително разтворимите фибри бета глюкан.
Овесените ядки представляват високо питателна пълнозърнеста храна, богата на основни витамини и минерали. Съдържат различни витамини от група В, които се отразяват позитивно на енергийния метаболизъм, нервната функция, имунната подкрепа и синтеза на ДНК.
Осигуряват също важни минерали като манган, фосфор, магнезий, желязо, цинк, мед и селен, които са ценни за здравето на костите, метаболизма, антиоксидантната защита и имунната функция.
Овесените ядки предлагат различни предимства за здравето.
Поради високото си съдържание на фибри и други полезни хранителни вещества, овесените ядки могат да доведат до понижаване нивата на LDL (лош) холестерол и до намален риск от сърдечни заболявания.
Разтворимите фибри, които се съдържат в тях потенциално действат за регулиране нивата на кръвната захар, като забавят усвояването на глюкозата в кръвния поток. Това може да бъде от полза за хора с диабет или такива, изложени на риск от развиване на състоянието.
Овесените ядки могат да насърчат чувството на ситост за по-дълго време, което може да помогне за регулиране на теглото чрез намаляване на глада и ограничаване приема на калории.
За да насърчим здравето на храносмилането, можем да ги консумираме, тъй като те потенциално стимулират редовните движения на червата и осигурят гориво за полезните чревни бактерии.
Овесът съдържа различни антиоксиданти, включително авенантрамиди и ферулинова киселина. Тези съединения могат да помогнат за предпазване от оксидативен стрес и възпаление в тялото.
Някои проучвания предполагат, че когато овесът се прилага локално или се консумира като част от хранителния режим, той може и да помогне за подобряване на определени кожни състояния като екзема и сърбеж поради своите противовъзпалителни свойства.
Алергиите към овес са по-рядко срещани в сравнение с тези към други зърнени култури като пшеница, но все пак могат да се появят.
Алергичните реакции към овесени ядки могат да се проявят под формата на:
В редки случаи може да възникне тежка алергична реакция, известна като анафилаксия. Тя се характеризира със симптоми като затруднено дишане, подуване на лицето или гърлото, ускорен пулс и спад на кръвното налягане. Тя е спешно медицинско състояние, което изисква незабавно лечение.
Важно е да се отбележи, че някои хора с алергии към овес могат също да имат чувствителност към други зърнени храни, като пшеница, ечемик или ръж.