Овесени ядки

Хранителна стойност на 100г

302

калории

11

протеин

51

въгл.

6

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
Няма данни
Нишесте
Няма данни
Захари
Няма данни
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
Няма данни
Витамин B1 (Тиамин)
Няма данни
Витамин B2 (Рибофлавин)
Няма данни
Витамин B3 (Ниацин)
Няма данни
Витамин B4 (Холин)
Няма данни
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
Няма данни
Витамин B6 (Пиридоксин)
Няма данни
Витамин B9 (Фолиева киселина)
Няма данни
Витамин B12 (Кобалкамин)
Няма данни
Витамин C
Няма данни
Витамин D
Няма данни
Витамин E
Няма данни
Витамин K1
Няма данни
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
Няма данни
Аргинин
Няма данни
Аспарагинова киселина
Няма данни
Валин
Няма данни
Глицин
Няма данни
Глутамин
Няма данни
Изолевцин
Няма данни
Левцин
Няма данни
Лизин
Няма данни
Метионин
Няма данни
Пролин
Няма данни
Серин
Няма данни
Тирозин
Няма данни
Треонин
Няма данни
Триптофан
Няма данни
Фенилаланин
Няма данни
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
Няма данни
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
6
Мононенаситени мазнини
Няма данни
Полиненаситени мазнини
Няма данни
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
Няма данни
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
Няма данни
Вода
31.68 г
Кофеин
Няма данни
Теобромин
Няма данни
Пепел
Няма данни
Допълнителна информация

Овесът е житно растение, което се отглежда заради зърната си, които различни хранителни продукти. Овесените ядки са може би най-търсеният продукт, който се получава от зърната му. Те се смятат за здравословна храна, която се използва в различни кухни по света поради своите високи биологични и енергийни стойности и разнообразни възможности за приготвяне. Често биват добавяни към хляб, бисквити, мюсли и др., или използвани като основна съставка в различни рецепти.

Въпреки многото ползи, които се свързват с тях, трябва да се има предвид немалкото съдържащи се в овесени ядки калории. Прекалената употреба, без внимателна преценка на порциите, може да наруши хранителния ни режим.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Хранителният състав на 100 г овесени ядки включва:

  • 302 калории
  • 51 г въглехидрати
  • 11 г протеин
  • 10 г диетични фибри
  • 31.68 г вода

Количеството в овесени ядки калории изобщо не е ниско, но то може да се абсорбира по-бавно от организма поради наличието на диетични фибри, включително разтворимите фибри бета глюкан.

 

Какви витамини и минерали има?

Овесените ядки предстляват високо питателна пълнозърнеста храна, богата на основни витамини и минерали. Съдържат различни витамини от група В, които се отразяват позитивно на енергийния метаболизъм, нервната функция, имунната подкрепа и синтеза на ДНК.

Осигуряват също важни минерали като манган, фосфор, магнезий, желязо, цинк, мед и селен, които са ценни за здравето на костите, метаболизма, антиоксидантната защита и имунната функция.

 

Ползи от консумацията на овесените ядки

Овесените ядки предлагат различни предимства за здравето.

Сърдечно-съдово сърце

Поради високото си съдържание на фибри и други полезни хранителни вещества, овесените ядки могат да доведат до понижаване нивата на LDL (лош) холестерол и до намален риск от сърдечни заболявания.

Контрол на кръвната захар

Разтворимите фибри, които се съдържат в тях, потенциално действат за регулиране нивата на кръвната захар, като забавят усвояването на глюкозата в кръвния поток. Това може да бъде от полза за хора с диабет или такива, изложени на риск от развиване на състоянието.

Храносмилане и контрол на теглото

Овесените ядки могат да насърчат чувството на ситост за по-дълго време, което може да помогне за регулиране на теглото чрез намаляване на глада и ограничаване приема на калории.

За да насърчим здравето на храносмилането, можем да ги консумираме, тъй като те потенциално стимулират редовните движения на червата и осигурят гориво за полезните чревни бактерии.

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Овесът съдържа различни антиоксиданти, включително авенантрамиди и ферулинова киселина. Тези съединения могат да помогнат за предпазване от оксидативен стрес и възпаление в тялото.

Подобрено здраве на кожата

Някои проучвания предполагат, че когато овесът се прилага локално или се консумира като част от хранителния режим, той може и да помогне за подобряване на определени кожни състояния като екзема и сърбеж поради своите противовъзпалителни свойства.

 

Алергични реакции

Алергиите към овес са по-рядко срещани в сравнение с тези към други зърнени култури като пшеница, но все пак могат да се появят. Алергичните реакции към овесени ядки могат да се проявят под формата на кожни реакции като сърбеж, зачервяване, копривна треска и екзема, респираторни симптоми или стомашно-чревни проблеми.

В редки случаи може да възникне тежка алергична реакция, известна като анафилаксия. Тя се характеризира със симптоми като затруднено дишане, подуване на лицето или гърлото, ускорен пулс и спад на кръвното налягане. Тя е спешно медицинско състояние, което изисква незабавно лечение.

Важно е да се отбележи, че някои хора с алергии към овес могат също да имат чувствителност към други зърнени храни, като пшеница, ечемик или ръж.

Рецепти от forlife.bg