Меден (медна роса), суров
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 0.80 г |
Нишесте | 0 г |
Захари | 8.12 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 2.68 г |
Захароза | 2.48 г |
Лактоза | 0 г |
Малтоза | 0 г |
Фруктоза | 2.96 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 50 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.04 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.01 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.42 мг |
Витамин B4 (Холин) | 7.60 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.16 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.09 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 18 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.02 мг |
Витамин K1 | 2.90 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.04 г |
Аргинин | 0.01 г |
Аспарагинова киселина | 0.09 г |
Валин | 0.02 г |
Глицин | 0.02 г |
Глутамин | 0.15 г |
Изолевцин | 0.01 г |
Левцин | 0.02 г |
Лизин | 0.02 г |
Метионин | 0.01 г |
Пролин | 0.01 г |
Серин | 0.02 г |
Тирозин | 0.01 г |
Треонин | 0.01 г |
Триптофан | 0.01 г |
Фенилаланин | 0.02 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.01 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.14 |
Мононенаситени мазнини | 0 г |
Полиненаситени мазнини | 0.06 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 89.82 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.41 г |
Пъпешът, познат още като Honeydew се предлага по целия свят. Въпреки че най-голямата му привлекателност се води неговият вкус, медената роса също е питателна и може да осигури няколко предимства.
Вътрешността на този вид пъпеш обикновено е светлозелена, докато кората му има бяло-жълт оттенък. Размерът и формата му са подобни на тези на родственика му пъпеш.
Съдържанието в 100 г пъпеш калории е ниско, в сравнение с това на въглехидратите. Това се дължи най-вече на захарите – глюкоза, захароза и фруктоза.
Хранителните стойности на 100 грама пъпеш са:
Разнообразният хранителен профил на пъпешът медена роса е несъмнено най-ценният му актив.
В медения пъпеш може да открием разнообразни витамини и минерали.
Съдържание в 100 г:
Това са витамините и минералите с най-високи стойности в пъпеша, които несъмнено подпомагат организма ни.
Меденият пъпеш е вкусен и освежаващ сорт. Той е добър източник на витамин С, който отговаря за синтеза на колаген и заздравяването на рани. Оказва подкрепа на имунната система и подпомага усвояването на желязото.
Калият в състава на пъпеша поддържа здравословните нива на кръвното налягане и правилната функция на мускулите и нервите.
Калият също така помага за регулиране на баланса на течностите в тялото, като поддържа здравето на бъбреците и допринася за намаляване на риска от инсулт и сърдечни заболявания.
Освен това медената роса съдържа значителни количества витамин К, който играе жизненоважна роля за здравето на костите и съсирването на кръвта.
Консумирането на храни, богати на витамин К като този вид пъпеш може да помогне за намаляване на риска от остеопороза и подобряване на костната плътност.
Плодът е и хидратиращ, тъй като съдържа доста вода. Това го прави отличен избор за поддържане на хидратация и поддържане на здравословно храносмилане.
Неговата естествена сладост също го прави по-здравословна алтернатива на сладките продукти, като така помага за регулиране на теглото.
Пъпешът медена роса като цяло е безопасен за консумация от повечето хора, но има няколко потенциални странични ефекти, които трябва да се споменат.
Такива са:
Не е за подценяване и възможната чувствителност към FODMAP – естествените захари, известни като ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли,които могат да причинят синдром на раздразнените черва, ако се прекали с консумацията.