Пъпеш

Меден (медна роса), суров

Хранителна стойност на 100г

36

калории

0.54

протеин

9.09

въгл.

0.14

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
0.80 г
Нишесте
0 г
Захари
8.12 г
Галактоза
0 г
Глюкоза
2.68 г
Захароза
2.48 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0 г
Фруктоза
2.96 г

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
50 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.04 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.01 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.42 мг
Витамин B4 (Холин)
7.60 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.16 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.09 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
18 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.02 мг
Витамин K1
2.90 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.04 г
Аргинин
0.01 г
Аспарагинова киселина
0.09 г
Валин
0.02 г
Глицин
0.02 г
Глутамин
0.15 г
Изолевцин
0.01 г
Левцин
0.02 г
Лизин
0.02 г
Метионин
0.01 г
Пролин
0.01 г
Серин
0.02 г
Тирозин
0.01 г
Треонин
0.01 г
Триптофан
0.01 г
Фенилаланин
0.02 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.01 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.14
Мононенаситени мазнини
0 г
Полиненаситени мазнини
0.06 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
89.82 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.41 г
Допълнителна информация

Вътрешността на този вид пъпеш обикновено е светлозелена, докато кората му има бяло-жълт оттенък. Размерът и формата му са подобни на тези на родственика му пъпеш.

Пъпешът, познат още като Honeydew се предлага по целия свят. Въпреки че най-голямата му привлекателност се води неговият вкус, медената роса също е питателна и може да осигури няколко предимства.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Съдържанието в 100 г пъпеш калории е ниско, в сравнение с това на въглехидратите. Това се дължи най-вече на захарите – глюкоза, захароза и фруктоза.

  • 36 калории
  • 0.54 г протеин
  • 9.09 г въглехидрати
  • 0.14 г мазнини
  • 89.82 г вода

 

Разнообразният хранителен профил на пъпешът медена роса е несъмнено най-ценният му актив.

 

Какви витамини и минерали има?

В медения пъпеш може да открием разнообразни витамини и минерали.

Съдържание в 100 г:

  • 50 IU витамин А
  • 7.60 мг витамин В4 (холин)
  • 18 мг витамин С
  • 2.90 мкг витамин К1
  • 228 мг калий
  • 6 мг калций
  • 10 мг магнезий
  • 18 мг натрий
  • 11 мг фосфор

 

Това са витамините и минералите с най-високи стойности в пъпеша, които несъмнено подпомагат организма ни.

Ползи от консумацията на пъпеш

Меденият пъпеш е вкусен и освежаващ сорт. Той е добър източник на витамин С, който отговаря за синтеза на колаген и заздравяването на рани. Оказва подкрепа на имунната система и подпомага усвояването на желязото.

Калият в състава на пъпеша поддържа здравословните нива на кръвното налягане и правилната функция на мускулите и нервите.

Калият също така помага за регулиране на баланса на течностите в тялото, като поддържа здравето на бъбреците и допринася за намаляване на риска от инсулт и сърдечни заболявания.

Освен това медената роса съдържа значителни количества витамин К, който играе жизненоважна роля за здравето на костите и съсирването на кръвта.

Консумирането на храни, богати на витамин К, като този вид пъпеш, може да помогне за намаляване на риска от остеопороза и подобряване на костната плътност.

Плодът е хидратираща, тъй като съдържа доста вода. Това го прави отличен избор за поддържане на хидратация и поддържане на здравословно храносмилане.

Неговата естествена сладост също го прави по-здравословна алтернатива на сладките продукти, като така помага за регулиране на теглото.

 

Алергични реакции

Пъпешът медена роса като цяло е безопасен за консумация от повечето хора, но има няколко потенциални странични ефекти, които трябва да се споменат.

  • Алергични реакции
  • Повишаване на кръвната захар
  • Храносмилателни проблеми
  • Чувствителност към FODMAP – естествените захари, известни като ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли, могат да причинят синдром на раздразнените черва, ако се прекали с консумацията.

Рецепти от forlife.bg