Бамя

Готвена, варена, със сол

Хранителна стойност на 100г

22

калории

1.87

протеин

4.51

въгл.

0.21

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
2.50 г
Нишесте
Няма данни
Захари
2.40 г
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
283 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.13 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.06 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.87 мг
Витамин B4 (Холин)
9.30 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.21 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.19 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
16.30 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.27 мг
Витамин K1
40 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.07 г
Аргинин
0.08 г
Аспарагинова киселина
0.14 г
Валин
0.09 г
Глицин
0.04 г
Глутамин
0.25 г
Изолевцин
0.07 г
Левцин
0.10 г
Лизин
0.08 г
Метионин
0.02 г
Пролин
0.04 г
Серин
0.04 г
Тирозин
0.08 г
Треонин
0.06 г
Триптофан
0.02 г
Фенилаланин
0.06 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.03 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.21
Мононенаситени мазнини
0.03 г
Полиненаситени мазнини
0.05 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
Няма данни
Вода
92.57 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.84 г
Допълнителна информация

Бамята е тревисто растение с латинското наименование Abelmoschus esculentus. Този зеленчук присъства в кулинарията на множество народи и култури и въпреки, че не е особено популярен по нашите географски ширини, може да се открие в някои класически български ястия. 

Бамята е особено популярна в Азия и се използва за приготвянето на различни ястия. Може да се хапва печена, пържена, в супи, като яхния  от бамя и салати.

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

В 100 г варена бамя се откриват:

  • 22 калории
  • 2 г белтъчини
  • 5 г въглехидрати
  • <1 г мазнини

Бамята може да се консумира и сурова, като хранителните ѝ стойности не се различават особено от тези при варената.

Какви витамини и минерали има?

В 100 г варена бамя се откриват някои полезни съединения, които са важни за здравето ни.

Ето най-важните сред тях:

  • 716 IU витамин А
  • 0.2 мг витамин Б1
  • 12.3 мг витамин Б3
  • 0.25 мг витамин Б5
  • 23 мг витамин Ц
  • 31.3 мкг витамин К

Ползи от консумацията на бамя

Бамята е богата на фибри и някои полезни витамини, минерали и антиоксиданти. Може да помогне за подобряване на храносмилането поради високото съдържание на фибри, но и поради уникалната слузеста структура, която има. 

Тази част от зеленчука може да е отблъскваща за някои хора, но е полезна за чревния тракт, като успокоява стомашната лигавица и намалява дискомфорта от храносмилателни заболявания като гастрит и рефлукс.

Хапването на бамя може да подобри състоянието на кожата и очите поради естественото съдържание на витамин Ц, който предпазва от свободни радикали и насърчава производството на колаген в организма.

Други съединения като лутеин и зеаксантин се съдържат в бамята и укрепват здравето на очите.

В 100 г бамя се откриват почти 50% от препоръчителната дневна доза витамин К. Това съединение е много важно за здравето на костите и тяхната плътност. С помощта на този витамин калцият се усвоява по-ефикасно от тялото ни.

Приемът на бамя помага за укрепване на сърцето и кръвоносната система поради съдържанието на магнезий и калий. Тези съединения помагат също за регулиране на кръвната захар. Заедно с това фибрите забавят разграждането и усвояването на въглехидратите, които ядем, като по този начин се предотвратяват скоковете на кръвна захар.

Алергични реакции

Възможно е да се получат алергични реакции след консумацията на бамя – сурова или сготвена. Алергията към този зеленчук е рядко срещана, но ако това се случи може да се прояви като обрив, кожен сърбеж, проблем с дишането и задух, запушен нос. Някои хора може да имат чувствителност към бамята.

 

Рецепти от forlife.bg