Готвена, варена, със сол
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 2.50 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | 2.40 г |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 283 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.13 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.06 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.87 мг |
Витамин B4 (Холин) | 9.30 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.21 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.19 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 16.30 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.27 мг |
Витамин K1 | 40 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.07 г |
Аргинин | 0.08 г |
Аспарагинова киселина | 0.14 г |
Валин | 0.09 г |
Глицин | 0.04 г |
Глутамин | 0.25 г |
Изолевцин | 0.07 г |
Левцин | 0.10 г |
Лизин | 0.08 г |
Метионин | 0.02 г |
Пролин | 0.04 г |
Серин | 0.04 г |
Тирозин | 0.08 г |
Треонин | 0.06 г |
Триптофан | 0.02 г |
Фенилаланин | 0.06 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.03 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.21 |
Мононенаситени мазнини | 0.03 г |
Полиненаситени мазнини | 0.05 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 92.57 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.84 г |
Бамята е тревисто растение с латинското наименование Abelmoschus esculentus. Този зеленчук присъства в кулинарията на множество народи и култури и въпреки, че не е особено популярен по нашите географски ширини, може да се открие в някои класически български ястия.
Бамята е особено популярна в Азия и се използва за приготвянето на различни ястия. Може да се хапва печена, пържена, в супи, като яхния от бамя и салати.
В 100 г варена бамя се откриват:
Бамята може да се консумира и сурова, като хранителните ѝ стойности не се различават особено от тези при варената.
В 100 г варена бамя се откриват някои полезни съединения, които са важни за здравето ни.
Ето най-важните сред тях:
Бамята е богата на фибри и някои полезни витамини, минерали и антиоксиданти. Може да помогне за подобряване на храносмилането поради високото съдържание на фибри, но и поради уникалната слузеста структура, която има.
Тази част от зеленчука може да е отблъскваща за някои хора, но е полезна за чревния тракт, като успокоява стомашната лигавица и намалява дискомфорта от храносмилателни заболявания като гастрит и рефлукс.
Хапването на бамя може да подобри състоянието на кожата и очите поради естественото съдържание на витамин Ц, който предпазва от свободни радикали и насърчава производството на колаген в организма.
Други съединения като лутеин и зеаксантин се съдържат в бамята и укрепват здравето на очите.
В 100 г бамя се откриват почти 50% от препоръчителната дневна доза витамин К. Това съединение е много важно за здравето на костите и тяхната плътност. С помощта на този витамин калцият се усвоява по-ефикасно от тялото ни.
Приемът на бамя помага за укрепване на сърцето и кръвоносната система поради съдържанието на магнезий и калий. Тези съединения помагат също за регулиране на кръвната захар. Заедно с това фибрите забавят разграждането и усвояването на въглехидратите, които ядем, като по този начин се предотвратяват скоковете на кръвна захар.
Възможно е да се получат алергични реакции след консумацията на бамя – сурова или сготвена. Алергията към този зеленчук е рядко срещана, но ако това се случи може да се прояви като обрив, кожен сърбеж, проблем с дишането и задух, запушен нос. Някои хора може да имат чувствителност към бамята.