Сурова
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 0 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | 0 г |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 50 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.06 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.26 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 14.02 мг |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.65 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.14 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0.62 мкг |
Витамин C | 0 мг |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | 0.57 мг |
Витамин K1 | 0.10 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 1.23 г |
Аргинин | 1.22 г |
Аспарагинова киселина | 2.08 г |
Валин | 1.05 г |
Глицин | 0.98 г |
Глутамин | 3.04 г |
Изолевцин | 0.94 г |
Левцин | 1.65 г |
Лизин | 1.87 г |
Метионин | 0.60 г |
Пролин | 0.72 г |
Серин | 0.83 г |
Тирозин | 0.69 г |
Треонин | 0.89 г |
Триптофан | 0.23 г |
Фенилаланин | 0.79 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.60 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 4.84 |
Мононенаситени мазнини | 1.18 г |
Полиненаситени мазнини | 1.64 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 60 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 73.37 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 1.44 г |
Аншоата е малка, мазна риба, която принадлежи към семейство Engraulidae. Тя обикновено се среща в солени водоеми по целия свят и е известна със силния си пикантен вкус.
Често се използва в различни кухни, включително средиземноморска и азиатска в ястия като салати, пици, сосове за паста и дресинги.
Аншоата е пълна с хранителни вещества, включително протеини, здравословни мазнини, витамини и минерали.
Хранителните стойности на 100 грама обикновено включват:
Вкусната рибка е богата на различни витамини и минерали, осигурявайки няколко ползи за здравето.
Някои от витамините и минералите, открити в аншоата, включват:
Въпреки, че аншоата е с високо съдържание на натрий, поради местообитанието си в солена вода и процеса на консервиране, тя е богата на хранителни вещества храна.
Ползите от консумацията на тази риба са доста, но някой-големите сред тях са няколко.
Ето кои са те:
Докато алергичните реакции към аншоа са сравнително редки, някои хора може да са чувствителни към риба и да изпитат алергични симптоми като сърбеж, подуване, копривна треска, храносмилателен дискомфорт или затруднено дишане.
Важно е да бъдете внимателни, когато опитвате аншоа за първи път и да се консултирате със здравни специалисти, ако не сте сигурни относно потенциалните алергени.