Сурова
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 0.40 г |
Нишесте | 0 г |
Захари | 6.20 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 1.58 г |
Захароза | 1.21 г |
Лактоза | 0 г |
Малтоза | 0.06 г |
Фруктоза | 3.36 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | 0.30 мг |
Витамин A | 569 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.03 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.02 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.18 мг |
Витамин B4 (Холин) | 4.10 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.22 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.05 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 8.10 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.05 мг |
Витамин K1 | 0.10 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.02 г |
Аргинин | 0.06 г |
Аспарагинова киселина | 0.04 г |
Валин | 0.02 г |
Глицин | 0.01 г |
Глутамин | 0.06 г |
Изолевцин | 0.02 г |
Левцин | 0.02 г |
Лизин | 0.06 г |
Метионин | 0.01 г |
Пролин | 0.02 г |
Серин | 0.02 г |
Тирозин | 0.01 г |
Треонин | 0.03 г |
Триптофан | 0.01 г |
Фенилаланин | 0.02 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.01 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.15 |
Мононенаситени мазнини | 0.04 г |
Полиненаситени мазнини | 0.05 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | 2 мг |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 91.45 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.25 г |
Динята е не само вкусен и освежаващ плод, но и питателна част от една балансирана диета. Със своите хидратиращи свойства, изобилие от витамини и минерали и множество ползи за здравето, динята заслужава място в чинията ни, особено през летните месеци.
Динята, със своя освежаващ вкус и високо съдържание на вода е не само вкусен летен плод, но също така съдържа и хранителна сила. Наличните в 100 г диня калории са само около 30, което я прави нискокалорична опция за тези, които искат да задоволят желанието си за сладко, без да прекаляват.
Ето подробно и нейния хранителен състав:
Динята не е само за хидратация, но е и добър източник на основни витамини и минерали, включително:
Да сумираме най-популярните ползи от хапването на сладка диня:
Докато динята като цяло е безопасна за консумация от повечето хора, някои хора могат да получат алергични реакции, въпреки че са редки.
Алергиите към диня обикновено се свързват със синдром на орална алергия (OAS). Той се появява, когато протеините в определени плодове или зеленчуци предизвикат алергични реакции у хора с алергии към полени, като алергия към полени от бреза.
Симптомите на алергия към диня могат да включват:
Ако изпитате някой от тези симптоми след консумация на диня, важно е да потърсите медицинска помощ. Особено, ако имате анамнеза за тежки алергични реакции (анафилаксия).