калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 4.50 г |
Нишесте | 59.66 г |
Захари | 6.20 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 1.82 г |
Захароза | 0 г |
Лактоза | 0 г |
Малтоза | 1.92 г |
Фруктоза | 2.46 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 0 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.97 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.40 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 6.63 мг |
Витамин B4 (Холин) | 14.60 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.55 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.12 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 82 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0.35 мкг |
Витамин C | 0 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.08 мг |
Витамин K1 | 6.60 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.48 г |
Аргинин | 0.55 г |
Аспарагинова киселина | 0.77 г |
Валин | 0.60 г |
Глицин | 0.49 г |
Глутамин | 4.12 г |
Изолевцин | 0.54 г |
Левцин | 0.96 г |
Лизин | 0.43 г |
Метионин | 0.23 г |
Пролин | 1.37 г |
Серин | 0.66 г |
Тирозин | 0.40 г |
Треонин | 0.43 г |
Триптофан | 0.16 г |
Фенилаланин | 0.66 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.30 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 5.3 |
Мононенаситени мазнини | 1.02 г |
Полиненаситени мазнини | 2.06 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | 8 мг |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 6.51 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 2.87 г |
Смленият сух хляб, наречен галета се използва активно в кулинарията. С галета се прави панировка на месо, риба или зеленчуци.
Въпреки че е наличен в хранителните магазини, направата на домашна галета е препоръчителна. Тя се прави от хляб на един или два дни, който се нарязва на лентички. След това се изсушава в микровълнова печка, начупва се на малки парченца и се смила в кухненския робот.
Галета може да се приготви с всякакъв хляб, което дава възможност за персонализиране на ястията.
В 100 г галета се съдържат:
В галетата стойностите на ценни витамини и минерали са следните:
Една от основните ползи на домашната галета е лесното приготвяне и възможността за оползотворяване на останалия хляб. Този бюджетен вариант за панировка предотвратява изхвърлянето на хляб, което го прави приятел на идеологията за намален отпадък.
Възможно е да има и предимства за здравето, но това зависи от вида хляб, който използваме.
За най-здравословен се смята бял и ръжен хляб от пълнозърнесто брашно. Причината за това е, че съдържа богато разнообразие от витамини от група Б. По тази причина има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата функция, подпомага храносмилането и насърчава загубата на тегло.
Въпреки това продуктите от ръж не са за всеки. Те отделят повече солна киселина от човешкия стомашен сок, затова трябва да се избягват от индивиди, които имат проблеми с киселинността.
Когато става въпрос за стандартната галета от супермаркета – тя обикновено е много солена и няма особени ползи за здравето. По тази причина не се препоръчва за хора с диабет, високо кръвно и други здравословни проблеми.
Те могат да се насочат към алтернативни брашна за диабетици. Винаги е по-добре да си приготвим у дома галета с продукти, които са подходящи за индивидуалното ни здравословно състояние и хранителни предпочитания.
Галетата от магазина може да съдържа редица алергени като пшенично брашно, яйца, мляко и малки количества захар. Това може да доведе до алергични реакции при някои хора.
Появата на обрив и сърбеж на кожата, както и респираторните проблеми и стомашно-чревните неразположения могат да са симптоми именно на алергична реакция.
Ако забележим подобни проблеми след консумация, е важно да преустановим приема и да направим необходимите тестове за установяване на алергия.