Цяло, твърдо сварено
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 0 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | 1.12 г |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | 0.60 мг |
Витамин A | 520 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.07 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.51 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.06 мг |
Витамин B4 (Холин) | 293.80 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 1.40 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.12 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 1.11 мкг |
Витамин C | 0 мг |
Витамин D | 87 IU |
Витамин E | 1.03 мг |
Витамин K1 | 0.30 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.70 г |
Аргинин | 0.76 г |
Аспарагинова киселина | 1.26 г |
Валин | 0.77 г |
Глицин | 0.42 г |
Глутамин | 1.64 г |
Изолевцин | 0.69 г |
Левцин | 1.08 г |
Лизин | 0.90 г |
Метионин | 0.39 г |
Пролин | 0.50 г |
Серин | 0.94 г |
Тирозин | 0.51 г |
Треонин | 0.60 г |
Триптофан | 0.15 г |
Фенилаланин | 0.67 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.30 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 10.61 |
Мононенаситени мазнини | 4.08 г |
Полиненаситени мазнини | 1.41 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 373 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 74.62 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 1.08 г |
Яйцата са животински продукт, като най-често ние ядем кокоши яйца. Могат обаче да се консумират и продукти на други птици като патешки, пъдпъдъчи, гъши, пуешки и дори щраусови яйца.
Яйцата са любим продукт в кулинарията, тъй като се хапват сурови, варени, пържени, печени и са особено важни за приготвянето на голям брой тестени изделия, сладкиши, баници и т.н. Яйцата функционират като свързващ агент между другите съставки и по този начин поддържат кохезията на всяко печиво.
Яйцата са богати на ценни макронутриенти, които помагат на тялото да поддържа нивата на енергия, нужни за постоянното му функциониране. В 100 грама сварени кокоши яйца се откриват:
Приетите от яйца калории са добри за тялото, тъй като имат висока хранителна стойност и са пълни с ценни хранителни вещества, които са важни за здравето ни.
В едно голямо яйце се съдържат 180-190 мг холестерол. По-голямата част от него е в жълтъка и ако трябва да намалим приема си на холестерол, може да черпим от ползите на яйцата, като хапваме само белтъците.
В яйцата се съдържа голямо количество полезни витамини и минерали. За да поддържаме организма си здрав и тонизиран, трябва да си набавяме тези важни вещества от естествени хранителни източници. В 100 г сварени кокоши яйца може да открием:
Яйцата съдържат белтъчини, от които зависи здравето на мускулите ни и произвеждането на нови мускулни тъкани. Голямото количество витамин Д е важно за усвояването на калция, като от тези две вещества зависи здравината на костите, нивото на костна плътност и рискът от счупвания и фрактури. Имунната система се регулира от различни витамини и минерали, но витамин Д е едно от най-важните съединения за имунните функции.
Холинът е съединение от групата на Б витамините. Той е особено важен за метаболизма, усвояването на микро и макронутриентите. От него зависи здравето и функциите на черния дроб. Холинът е нужен за мозъчното развитие на неродените бебета в майчината утроба.
Тъй като са богати на белтъчини, яйцата ни засищат за дълго време и не причиняват резки скокове на кръвната захар. Този ефект на яйцата ги прави подходящи за различни диети и хранителни режими, които целят да намалят теглото.
Алергията към яйца най-често се проявява с кожни симптоми. Възможно е обаче да се наблюдава сърбеж и сълзене на очите, крампи, гадене и повръщане. При алергия към яйца трябва да сме внимателни с храните, които хапваме, тъй като яйца и яйчени екстракти се откриват в голям брой продукти.