Яйце

Цяло, твърдо сварено

Хранителна стойност на 100г

155

калории

12.58

протеин

1.12

въгл.

10.61

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
0 г
Нишесте
Няма данни
Захари
1.12 г
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
0.60 мг
Витамин A
520 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.07 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.51 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.06 мг
Витамин B4 (Холин)
293.80 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
1.40 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.12 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
1.11 мкг
Витамин C
0 мг
Витамин D
87 IU
Витамин E
1.03 мг
Витамин K1
0.30 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.70 г
Аргинин
0.76 г
Аспарагинова киселина
1.26 г
Валин
0.77 г
Глицин
0.42 г
Глутамин
1.64 г
Изолевцин
0.69 г
Левцин
1.08 г
Лизин
0.90 г
Метионин
0.39 г
Пролин
0.50 г
Серин
0.94 г
Тирозин
0.51 г
Треонин
0.60 г
Триптофан
0.15 г
Фенилаланин
0.67 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.30 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
10.61
Мононенаситени мазнини
4.08 г
Полиненаситени мазнини
1.41 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
373 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
74.62 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
1.08 г
Допълнителна информация

Яйцата са животински продукт, като най-често ние ядем кокоши яйца. Могат обаче да се консумират и продукти на други птици като патешки, пъдпъдъчи, гъши, пуешки и дори щраусови яйца.

Яйцата са любим продукт в кулинарията, тъй като се хапват сурови, варени, пържени, печени и са особено важни за приготвянето на голям брой тестени изделия, сладкиши, баници и т.н. Яйцата функционират като свързващ агент между другите съставки и по този начин поддържат кохезията на всяко печиво.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Яйцата са богати на ценни макронутриенти, които помагат на тялото да поддържа нивата на енергия, нужни за постоянното му функциониране. В 100 грама сварени кокоши яйца се откриват:

  • 155 калории
  • 13 г белтъчини
  • 1 г въглехидрати
  • 11 г мазнини

 

Приетите от яйца калории са добри за тялото, тъй като имат висока хранителна стойност и са пълни с ценни хранителни вещества, които са важни за здравето ни.

В едно голямо яйце се съдържат 180-190 мг холестерол. По-голямата част от него е в жълтъка и ако трябва да намалим приема си на холестерол, може да черпим от ползите на яйцата, като хапваме само белтъците.

 

Какви витамини и минерали има?

В яйцата се съдържа голямо количество полезни витамини и минерали. За да поддържаме организма си здрав и тонизиран, трябва да си набавяме тези важни вещества от естествени хранителни източници. В 100 г сварени кокоши яйца може да открием:

  • 520 IU витамин А
  • 1.1 мкг витамин Б12
  • 126 мг калий
  • 50 мг калций
  • 10 мг магнезий
  • 31 мкг селен
  • 172 мг фосфор
  • 1 мг цинк и други.

 

Ползи от консумацията на яйца

Яйцата съдържат белтъчини, от които зависи здравето на мускулите ни и произвеждането на нови мускулни тъкани. Голямото количество витамин Д е важно за усвояването на калция, като от тези две вещества зависи здравината на костите, нивото на костна плътност и рискът от счупвания и фрактури. Имунната система се регулира от различни витамини и минерали, но витамин Д е едно от най-важните съединения за имунните функции.

Холинът е съединение от групата на Б витамините. Той е особено важен за метаболизма, усвояването на микро и макронутриентите. От него зависи здравето и функциите на черния дроб. Холинът е нужен за мозъчното развитие на неродените бебета в майчината утроба.

Тъй като са богати на белтъчини, яйцата ни засищат за дълго време и не причиняват резки скокове на кръвната захар. Този ефект на яйцата ги прави подходящи за различни диети и хранителни режими, които целят да намалят теглото.

 

Алергични реакции

Алергията към яйца най-често се проявява с кожни симптоми. Възможно е обаче да се наблюдава сърбеж и сълзене на очите, крампи, гадене и повръщане. При алергия към яйца трябва да сме внимателни с храните, които хапваме, тъй като яйца и яйчени екстракти се откриват в голям брой продукти.

Рецепти от forlife.bg