Terter кашкавал

От краве мляко

Хранителна стойност на 100г

374

калории

25

протеин

1

въгл.

30

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
Няма данни
Нишесте
Няма данни
Захари
Няма данни
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
Няма данни
Витамин B1 (Тиамин)
Няма данни
Витамин B2 (Рибофлавин)
Няма данни
Витамин B3 (Ниацин)
Няма данни
Витамин B4 (Холин)
Няма данни
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
Няма данни
Витамин B6 (Пиридоксин)
Няма данни
Витамин B9 (Фолиева киселина)
Няма данни
Витамин B12 (Кобалкамин)
Няма данни
Витамин C
Няма данни
Витамин D
Няма данни
Витамин E
Няма данни
Витамин K1
Няма данни
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
Няма данни
Аргинин
Няма данни
Аспарагинова киселина
Няма данни
Валин
Няма данни
Глицин
Няма данни
Глутамин
Няма данни
Изолевцин
Няма данни
Левцин
Няма данни
Лизин
Няма данни
Метионин
Няма данни
Пролин
Няма данни
Серин
Няма данни
Тирозин
Няма данни
Треонин
Няма данни
Триптофан
Няма данни
Фенилаланин
Няма данни
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
Няма данни
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
30
Мононенаситени мазнини
Няма данни
Полиненаситени мазнини
Няма данни
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
Няма данни
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
Няма данни
Вода
Няма данни
Кофеин
Няма данни
Теобромин
Няма данни
Пепел
Няма данни
Допълнителна информация

Кашкавалът може да бъде направен от различни видове мляко като краве, овче или козе. Съществуват различни видове кашкавал като чедър, гауда, ементал и други, като всяка разновидност има свои характеристики по отношение на вкус, текстура и аромат.

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

В 100 г кашкавал от краве мляко се съдържат:

  • 374 калории
  • 25 г протеин
  • 30 г мазнини
  • 1 г въглехидрати

Поради немалкото съдържащи се в кашкавал калории и наситени мазнини той трябва да се консумира умерено като част от балансирана диета. Така той може да осигури разнообразен набор от основни хранителни вещества за поддържане на цялостното здраве и благополучие. 

Например, той е ценен източник на протеини, които са необходими за растежа и възстановяването на мускулите, имунната функция и синтеза на хормони.

Какви витамини и минерали има?

Кашкавалът е богат на хранителни вещества, която предлага разнообразие от основни витамини и минерали. 

Tой e отличен източник на калций, който е от решаващо значение за здравето на костите, мускулната функция и предаването на нервите. Освен това осигурява фосфор, цинк, натрий и магнезий.

Има и добро съдържание на витамини от група Б като Б2 и Б12, както и витамин А.

Ползи от консумацията на кашкавал

Консумацията на кашкавал може да предложи редица ползи за здравето.

Костно здраве

Поради наличието на калций в кашкавала той се смята за полезна храна за поддържане на здрави кости, особено при деца и възрастни, които имат повишени нужди от минерала за растеж и поддържане на костната маса.

Мускулна сила

Протеините, които се намират в кашкавала са важни за изграждането и поддържането на мускулната маса. Те съдържат есенциални аминокиселини, които се използват за възстановяване и растеж на мускулите след тренировка или физическа активност.

Добър метаболизъм

Той е ценен помощник и в поддържането на метаболизма, като помага за превръщането на хранителните вещества в енергия и подкрепя функциите на нервната система.

Здрав зъбен емайл

Калцият и фосфорът, които той съдържа са важни за зъбите и емайла. Те потенциално се грижат за устойчивостта на зъбите, като ни предпазват от загубата им и от появата на кариеси.

Подпомагане на имунната система

Консумацията на кашкавал вероятно е от значение и за способността на тялото да се бори срещу инфекции и болести. Смята се, че тя подпомага поддържането на здравословната функция на имунната система.

Алергични реакции

Алергичните реакции към кашкавала са възможни, въпреки че са по-рядко срещани в сравнение с алергиите към други храни като яйца, мляко, пшеница или ядки. 

Те могат да се проявят при хора, които имат непоносимост или алергия към протеина казеин, който се среща в млечните продукти.

Някои от симптомите включват:

  • Кожни симптоми: Oбрив, събреж или свръхчувствителност на кожата.
  • Респираторни симптоми: Задух, хрема, кихане, обструкция на дихателните пътища или астма.
  • Храносмилателни симптоми: Болки в стомаха, гадене, повръщане, диария или диспепсия.

Ако имате симптоми след консумация на кашкавал или други млечни продукти е важно да се консултирате с алерголог. Той може да извърши подходящи алергични тестове и да ви предостави съвети за управление на алергията. 

В случай на сериозни алергични реакции като анафилаксия, незабавно потърсете медицинска помощ.

Рецепти от forlife.bg