От краве мляко
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | Няма данни |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | Няма данни |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | Няма данни |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | Няма данни |
Витамин C | Няма данни |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 30 |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | Няма данни |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Кашкавалът може да бъде направен от различни видове мляко като краве, овче или козе. Съществуват различни видове кашкавал като чедър, гауда, ементал и други, като всяка разновидност има свои характеристики по отношение на вкус, текстура и аромат.
В 100 г кашкавал от краве мляко се съдържат:
Поради немалкото съдържащи се в кашкавал калории и наситени мазнини той трябва да се консумира умерено като част от балансирана диета. Така той може да осигури разнообразен набор от основни хранителни вещества за поддържане на цялостното здраве и благополучие.
Например, той е ценен източник на протеини, които са необходими за растежа и възстановяването на мускулите, имунната функция и синтеза на хормони.
Кашкавалът е богат на хранителни вещества, която предлага разнообразие от основни витамини и минерали.
Tой e отличен източник на калций, който е от решаващо значение за здравето на костите, мускулната функция и предаването на нервите. Освен това осигурява фосфор, цинк, натрий и магнезий.
Има и добро съдържание на витамини от група Б като Б2 и Б12, както и витамин А.
Консумацията на кашкавал може да предложи редица ползи за здравето.
Поради наличието на калций в кашкавала той се смята за полезна храна за поддържане на здрави кости, особено при деца и възрастни, които имат повишени нужди от минерала за растеж и поддържане на костната маса.
Протеините, които се намират в кашкавала са важни за изграждането и поддържането на мускулната маса. Те съдържат есенциални аминокиселини, които се използват за възстановяване и растеж на мускулите след тренировка или физическа активност.
Той е ценен помощник и в поддържането на метаболизма, като помага за превръщането на хранителните вещества в енергия и подкрепя функциите на нервната система.
Калцият и фосфорът, които той съдържа са важни за зъбите и емайла. Те потенциално се грижат за устойчивостта на зъбите, като ни предпазват от загубата им и от появата на кариеси.
Консумацията на кашкавал вероятно е от значение и за способността на тялото да се бори срещу инфекции и болести. Смята се, че тя подпомага поддържането на здравословната функция на имунната система.
Алергичните реакции към кашкавала са възможни, въпреки че са по-рядко срещани в сравнение с алергиите към други храни като яйца, мляко, пшеница или ядки.
Те могат да се проявят при хора, които имат непоносимост или алергия към протеина казеин, който се среща в млечните продукти.
Някои от симптомите включват:
Ако имате симптоми след консумация на кашкавал или други млечни продукти е важно да се консултирате с алерголог. Той може да извърши подходящи алергични тестове и да ви предостави съвети за управление на алергията.
В случай на сериозни алергични реакции като анафилаксия, незабавно потърсете медицинска помощ.