Къри

На прах

Хранителна стойност на 100г

325

калории

14.29

протеин

55.83

въгл.

14.01

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
53.20 г
Нишесте
Няма данни
Захари
2.76 г
Галактоза
0.21 г
Глюкоза
1.14 г
Захароза
0.62 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0 г
Фруктоза
0.79 г

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
28.80 мг
Витамин A
19 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.18 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.20 мг
Витамин B3 (Ниацин)
3.26 мг
Витамин B4 (Холин)
64.20 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
1.07 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.11 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
0.70 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
25.24 мг
Витамин K1
99.80 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.55 г
Аргинин
0.89 г
Аспарагинова киселина
1.79 г
Валин
0.75 г
Глицин
0.79 г
Глутамин
2.27 г
Изолевцин
0.63 г
Левцин
0.89 г
Лизин
0.70 г
Метионин
0.19 г
Пролин
1.24 г
Серин
0.39 г
Тирозин
0.40 г
Треонин
0.35 г
Триптофан
0.11 г
Фенилаланин
0.58 г
Хидроксипролин
0 г
Хистидин
0.29 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
14.01
Мононенаситени мазнини
8.78 г
Полиненаситени мазнини
3.06 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
0 г

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
8.80 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
7.07 г
Допълнителна информация

Подправката къри, известна със своята ароматна смес от билки и подправки, представлява кулинарна традиция, дълбоко вкоренена в кухните на Южна и Югоизточна Азия.

Тя е универсална и варира в широки граници по състав, в зависимост от регионалните предпочитания и кулинарни обичаи. Обикновено подправката включва комбинация от куркума, кимион, кориандър, сминдух, джинджифил, червен пипер и други.

Освен ролята си на подобрител на вкуса, кърито предлага разнообразен набор от хранителни ползи и потенциални ползи за здравето, което я прави основна съставка в безброй ястия по целия свят.

 

Хранителни стойности на 100 грама

  • Калории: 325 калории
  • Протеин: 14.29 грама
  • Мазнини: 14.01 грама
  • Въглехидрати: 55.83 грама

 

Витамини и минерали

  • Куркума: Тази подправка има висока концентрация на куркумин, биоактивно съединение с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Освен това съдържа значителни количества манган, важен за здравето на костите и метаболизма.
  • Джинджифил: В него се съдържат различни витамини от групата на B включително B1, B2, B3, B5 и B6, които са важни за метаболизма и нервната система.
  • Кимион: Богат на желязо и манган, кимионът осигурява основни минерали, които подпомагат производството на енергия, имунната функция и здравината на костите. Освен това съдържа по-малки количества калций, магнезий и фосфор.
  • Кориандър: Източник на витамин К, кориандърът допринася за съсирването на кръвта и здравето на костите. Също така съдържа диетични фибри, които подпомагат храносмилането и насърчават стомашно-чревното здраве.
  • Червен пипер: Червените чушки са богати на витамин С, антиоксидант, който поддържа имунната функция и синтеза на колаген.

 

Ползи от консумацията

  • Противовъзпалителни ефекти: Наличието на куркумин в подправката къри придава мощни противовъзпалителни свойства, като потенциално намалява възпалението и облекчава симптомите на състояния като артрит.
  • Антиоксидантна защита: Много подправки в смесите с къри, като куркума, кимион и кориандър, са богати на антиоксиданти, които неутрализират вредните свободни радикали, като по този начин намаляват оксидативния стрес и понижават риска от хронични заболявания.
  • Подкрепа за здравето на храносмилането: Някои съставки като кимион и сминдух, намиращи се в смеси от подправки за къри, могат да подпомогнат храносмилането, да облекчат стомашно-чревния дискомфорт и да насърчат здравето на червата.
  • Подобряване на вкуса: Освен хранителните си предимства, подправката къри добавя дълбочина, комплексност и ароматна привлекателност към ястията.

 

Алергични реакции

Макар и рядко, могат да възникнат алергични реакции към къри, особено при чувствителност към специфични съставки в сместа. Хората с известни алергии или чувствителност трябва да бъдат внимателни, когато консумират подправката и да потърсят медицински съвет, ако изпитват нежелани реакции.

Рецепти от forlife.bg