Почти всеки е чувал за важността от приема на фолиева киселина по време на бременност. Тя е витамин от група В, който се намира в много добавки и обогатени храни (по-подробно за витамините от група B можете да прочетете в статията по темата в блога ни). Фолиевата киселина е синтетичната форма на фолат и се използва от тялото, за да произвежда ДНК и като субстрат за редица ензимни реакции, участващи в синтеза на аминокиселини и витаминния метаболизъм. Ето защо е необходима за нормален растеж и развитие през целия живот.

Приемът на фолиева киселина по време на бременност е особено важен за правилното развитие на бебето. Изследванията показват, че тя може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти при бебето, включително сериозни състояния на нервната система, като спина бифида и аненцефалия. Дефицитът на фолиева киселина се свързва и с аномалии при майката (анемия, периферна невропатия). В тази статия ще разгледаме подробно всички ползи от фолиевата киселина и необходимите количества, за да се възползвате ефективно от нея.

 

Фолат, метилфолат и фолиева киселина по време на бременност

Определянето на терминологията е важно за обсъждане на ролята на фолатите в храненето и репродуктивната биология. Терминът фолат обикновено се използва като общо наименование за групата химически свързани съединения на базата на структурата на фолиевата киселина. Нека видим кои са те:

  • Фолатът или витамин В9 се смята за един от 13-те основни витамини. Той не може да бъде синтезиран от организма и трябва да бъде получен от диетата или чрез добавки. Хранителният фолат е естествено хранително вещество, което се намира в храни като листни зелени зеленчуци, яйчен жълтък, черен дроб и цитрусови плодове.
  • Фолиевата киселина е синтетична хранителна добавка, която присъства в изкуствено обогатени храни и фармацевтични витамини. Нито фолатът, нито фолиевата киселина не са метаболитно активни. И двете трябва да бъдат намалени, за да участват в клетъчния метаболизъм.
  • Метилтетрахидрофолат (l-метилфолат) пък е преобладаващата микроелементна форма на фолат, който циркулира в плазмата и участва в биологичните процеси.

 

Ползи за предотвратяване на вродени ефекти

 

Омега 3 за деца. Фолиева киселина по време на бременност.

 

Все повече бебета се раждат с дефекти на невралната тръба. Обикновено тя се развива до 28 дни след зачеването. Ако нервната тръба не се затвори правилно, възникват дефекти. Аненцефалията пък е състояние, при което мозъкът не се развива правилно. Бебетата, родени с аненцефалия, не могат да оцелеят, а тези със спина бифида могат да бъдат изправени пред множество операции. Рискът от всичко това може да се намали с достатъчен прием на фолиева киселина.

Добавката на фолиева киселина към диетата на майката значително намалява риска и от вродени сърдечни дефекти. Вродените сърдечни дефекти се случват, когато сърцето или кръвоносните съдове не се развиват нормално преди раждането. Те могат да засегнат вътрешните стени на сърцето, сърдечните клапи или артериите и вените на сърцето.

Изследвания показват също, че добавката на фолиева киселина в ранна бременност може да помогне за предотвратяване на цепнатата устна и цепнатото небце. Тези вродени дефекти се появяват, ако части от устата и устните не се слеят правилно заедно през първите 6 до 10 седмици от бременността. За коригиране на състоянието обикновено са необходими една или повече операции.

 

Какво количество фолиева киселина по време на бременност е необходимо?

Всички бременни жени трябва да приемат поне 400 микрограма фолиева киселина дневно. Проблемът идва от това, че много жени не осъзнават, че са бременни до шест седмици или повече след зачеването. За да сте сигурни, че имате достатъчно фолиева киселина в тялото си, ако планирате да забременеете трябва да я приемате ежедневно в препоръчителните дози под формата на добавка.

Има и случаи, в които жените се нуждаят и от по-високи дози фолиева киселина по време на бременност. Такива са бъдещи майки с бъбречни заболявания или такива на диализа; бременни, които имат сърповидно-клетъчна болест; такива с чернодробни заболявания и жени, които приемат лекарства за лечение на епилепсия. Също при случаи на диабет тип 2, лупус, псориазис, ревматоиден артрит, астма или възпалително заболяване на червата.

 

Достатъчно ли е да приемате само храни, богати на фолати?

 

Фолиева киселина по време на бременност. Хранене при бременност. Цинк при бременност. Бременност - диагноза и развитие. Лека бременност. Списък преди раждане. Гестационен диабет: признаци.

Както споменахме, естественият фолат се намира в много храни, включително листни зеленчуци, цвекло и броколи, яйца, черен дроб и др. Няма гаранция обаче, че ще получите достатъчно количество фолиева киселина само от храната, така че добавката е важна.

Ако страдате от сутрешно гадене в ранна бременност, може да е трудно да приемате достатъчно обогатени храни, за да получите необходимата фолиева киселина. За това лекарите предписват добавка на фолиева киселина или пренатален витамин, който съдържа фолиева киселина, преди и по време на бременността. Важно е приемът да не надвишава 1000 мг.

 

Защо превишаването на препоръчителната доза е опасно?

Много лесно е да консумирате повече от препоръчителното количество фолиева киселина – и това не е хубаво. Ето защо е важно да следите много внимателно колко приемате. Въпреки че фолиевата киселина е важна, приемането на твърде много от нея може да създаде проблеми. Изследванията сочат някои възможни отрицателни ефекти от консумацията на твърде много фолиева киселина, като нарушен растеж на плода, повишен риск от детски заболявания като астма и аутизъм и насърчаване на растежа на някои ракови клетки.

Да обобщим. Няма начин да се предотвратят всички вродени дефекти със 100% сигурност. Но приемът на адекватни количества фолиева киселина преди и по време на бременността може да помогне за намаляване на риска от: дефекти на невралната тръба, вродени сърдечни дефекти, цепната устна и др. Ако планирате забременяване, помислете за фолиева киселина и пренатални витамини. За най-добри резултати се обърнете към Вашия лекар за насоки и препоръки относно дозата и формата на прием.