Свински котлети с розмарин + кето салата Цезар с кейл

Обновена: 01.03.2024|
Свински котлети с розмарин

Представяме ви рецепта за ароматни, сочни и крехки свински котлети. Запържени в тиган, след което изпечени на фурна, те придобиват вкусна коричка и още по-апетитен вид.

Ястието от свински котлети е чудесно допълнение към кето режима на хранене. Поднесете с хрупкава кето салата Цезар с кейл и домашен дресинг.

 

Рецепта за свински котлети с розмарин

Съдържанието на въглехидрати в една порция свински котлети с розмарин е по-малко от 1 грам. А за да ги приготвите, няма да ви отнеме много време. Нека разберем от какви продукти имаме нужда.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 4 1 г нетни въглехидрати, 33 г мазнини, 39 г протеин и 460 калории

Необходими продукти за приготвяне на свински котлети:

  • 4 свински котлета от филе
  • 1 с. л. прясно смлян розмарин
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 100 г краве масло Гхи, разтопено + 1 с. л. за пържене
  • сол и черен пипер на вкус
keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

Начин на приготвяне на крехките свински котлети:

  1. Загрейте фурната до 190 градуса.
  2. Овкусете свинските котлети от двете страни със сол и черен пипер на вкус.
  3. В малка купа смесете разтопеното краве масло, розмарина и чесъна на прах. Разбъркайте и остaвете настрана.
  4. Загрейте маслото в тиган, който е подходящ за печене във фурна.
  5. Изпържете свинските котлети до златисто за около 4 минути от едната страна. След това обърнете и гответе и от другата страна за същото време.
  6. Намажете обилно котлетите с чесновото масло.
  7. Сложете тигана в предварително загрятата фурна. Гответе за около 10-12 минути или до готовност.
  8. Сервирайте крехките свински котлети с допълнително чесново масло и кето салата Цезар с кейл и авокадо.

 

Кето салата Цезар с кейл и авокадо

 

Свински котлети. Салата Цезар.

 

Популярната салата Цезар е любима на много от нас. Спазването на кето режим не ни пречи да си я приготвим, но с щипка здравословна промяна.

За целта използваме подходящи за кето режим продукти. Дресингът е също толкова вкусен и може да се използва за овкусяване на всяка една зеленолистна салата.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
20 минути 4 11 г въглехидрати, 7 г фибри, 25 г мазнини, 3 г протеин и 267 калории

Необходими продукти за приготвянето на кето салата Цезар:

  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 200 г кейл
  • 1 авокадо
  • ¼ ч. л. черен пипер

За дресинга:

  • 1 средно голямо авокадо
  • 100 грама домaшна кето майонеза
  • 2 с. л. сок от лимон
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. сол
  • 100 мл вода

За гарниране, по желание:

  • ½ ч. л. конопени семена
  • 1 с. л. настърган пармезан
  • 100 г печено пилешко месо
  • 1 с. л. натрошено фета сирене
  • чери домати

Начин на приготвяне на кето салатата Цезар:

  1. Започнете с приготвянето на дресинга. За целта сложете в блендер или кухненски робот почистеното авокадо, домашната кето майонеза, лимоновия сок, дижонската горчица, чесъна на прах, солта и водата.
  2. Блендирайте до получаване на гладка смес.
  3. Добавете още вода, ако е необходимо, за да достигнете до желаната консистенция.
  4. Опитайте и подправете на вкус.
  5. Нарежете кейла в голяма купа. Овкусете с дресинга, черен пипер и разбъркайте.
  6. Гарнирайте с авокадо и настърган пармезан или някое от изброените по-горе предложения по ваш вкус.
  7. Поднесете кето салатата Цезар с кейл и авокадо като гарнитура към крехките свински котлети с розмарин.

Използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите, ако приготвяте рецептата по ваш вкус с други съставки. И не забравяйте, че отчитаме само нетните въглехидрати, без фибрите.

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

Защо кейлът е полезен?

Пилешка супа с бекон. Свински котлети с розмарин, кейл.

Вероятно сте чували за кейл многократно, но знаете ли, че той е един от най-здравословните зеленчуци?

Богат е на множество полезни хранителни вещества, необходими за извършването на важни функции в нашето тяло.

В една порция от 67 грама кейл се съдържат следните витамини и минерали:

Съдържа също малки количества (по-малко от 3% от дневната потребност) от витамините B1, B2, B3 и минералите желязо и фосфор.

В една порция има 6 грама въглехидрати, от които 2 грама са фибри. Зеленчукът е нискокалоричен – съдържа едва 33 калории, но и 3 грама протеин.

Кейлът е богат източник на антиоксидантите бета-каротин и витамин C, както и различни флавоноиди (кверцетин и кемпферол) и полифеноли. Те противодействат на окислителното увреждане, причинено от свободните радикали в тялото ни.

Понижават кръвното налягане и защитават сърцето. Антиоксидантите имат противовъзпалителни, антивирусни, антидепресантни и противоракови свойства.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Свински котлети. Кето мъфини.

Можете да опитате и тази рецепта за кето мъфини с черен шоколад.

 

Ако рецептите за крехки свински котлети с розмарин и кето салата Цезар с кейл са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 16:22 | Публикувана: 26 март 2021 в 13:29 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Хранене и видове храни